„A

Archívum

Keresés az archívumban

Café Péntek (2023. március 17., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. március 17., Péntek 20:00

Törvénybe iktatnák a jó ízlést. Lázár János és az általa vezetett minisztérium csapata úgy gondolja, mostantól meg kell mondani az építészeknek is, hogy mi a nemzeti jó ízlés fogalma. Mit szólnak ehhez az építészek? Roth János, építésszel és Bojár Iván András építészeti íróval beszélgettünk a Café Péntekben. Ligeti György nevét közvetlenül Bartók és Kodály után szoktuk emlegetni. Most lenne 100 éves, ebből az alkalomból egyik barátját és kiváló interpretálóját, Rácz Zoltánt kérdeztük. Végül Európa egyik legizgalmasabb, úttörő lengyel színházi társulata háromnapos fizikai színházi workshopot tart Budapesten The Song of the Goat Theatre címmel. A szervező, Levko Estella beszélt róluk. Ez volt a Café Péntekben.

Café Péntek (2023. március 10., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. március 10., Péntek 20:00

Sztojcsev Iván, a HVG munkatársa kapta az idei Tarnói Gizella emlékdíjat, amelyet az Élet és Irodalom munkatársai alapítottak a 2006-ban elhunyt kollégájuk emlékére. A díjazottal, valamint Bokros Lajossal és Báron Györggyel beszélgettünk a Café Péntekben. Elengedés a címe, a Budapest Galériában látható kiállításnak, amelyen Vékony Dorottya, fotóművész a meddőség kérdéseit járja körül. A kurátort, Gadó Flórát kérdeztük. És még egy kiállítás, ez a Godot Galériában látható "Műveljük kertjeinket” címmel. Bukta Imre kiállításán a kurátor, Gulyás Gábor vezetett körbe. Végül egy remekbe szabott előadás a Baltazár Színházban, amely Magyarországra menekült ukránokról szól. A főszereplővel, Klabacsek Dániellel beszélgettünk. 

Café Péntek (2023. március 03., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. március 03., Péntek 20:00

Székely Csaba Mária országa című darabjáért kapta a Radnóti Zsuzsa által alapított Kortárs Magyar Dráma díjat. Petőfi Sándor Karaffa című dráma töredéke alapján készült kötet szerkesztésért Mészáros Sándor és Vándorfi László vehetett át különdíjat. Székely Csabával, Alföldi Róberttel és Vándorfi Lászlóval beszélgettünk a Café Péntekben. Az Einspach Gábor Galériája a röviddel ezelőtt nagyon fiatalon elhunyt kiváló fotóriporter, Móricz Sabján Simon emlékére rendezett támogató kiállítást. A galéria vezetőjét kérdeztük. Vékony Dorottya fotóművész az Elengedés rítusai címmel készített alkotásai a termékenységről szólnak a Budapest Galériában. Gadó Flóra, kurátorral beszélgettünk erről. És végül Balsac feldhetetlen Elveszett illúziók című regényének legújabb filmváltozatát Lengyel Nagy Anna, újságíróval elemztük.

Café Péntek (2023. február 24., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. február 24., Péntek 20:00

Az Ukrajna elleni invázió évfordulójára a Budapesti Lengyel Intézet "Make Culture, not War”címmel rendez kiállítást. Erről kérdeztük az intézet igazgatóját, Joana Urbanskát. "Ilsa, a Gulag Tigrise" a főszereplője és a címe a Faur Zsófi Galériában látható izgalmas tárlatnak. A hatalmas képek alkotója Konkoly Gyula, a magyar avantgard egyik híres és emblematikus szereplője. A galéria vezetőjével és művésszel beszélgettünk a Gulágról, Ilsáról és a szentképekről. A FISE - a Fiatal Iparművészek Stúdiója a kezdő designereknek igyekszik segíteni abban, hogy alkotási lehetőséghez jussanak. Hogy hogyan azt kérdeztük a stúdió vezetőjétől, Mascher Róberttől. És kezdődnek a Frankofón Filmnapok, amelyek alkalmából sokminden egyéb is történik, ami a francia kultúrára utal. Uzsán Zoltán, a Francia Intézet munkatársa volt a vendég. 

Café Péntek (2023. február 17., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. február 17., Péntek 20:00

Egy romániai falu péküzeméből elkergetik az ázsiai vendégmunkásokat. Az igaz történet paraboláját láthatjuk a Cirkó moziban bemutatott RMN. című filmben. A világhírű román rendezővel, Chritisan Mungiuval beszélgettünk a Café Péntekben. Egy másik film is szóba került a műsorban, Dénes Gábor Kertész Ákosról készült alkotásáról kérdeztük a dokumentumfilm rendezőjét. És mit gondolunk ma Magyarországon az eutanáziáról, az önrendelkezés jogáról, az emberi szabadságról? Ezt kérdeztük Mácsai Páltól, az Örkény Színházban látható Isten című vitadráma rendezőjétől. Végül a buszmegállóban kinyomtatható versekről kérdeztük Örsi Gergely polgármestert. Ez volt a Café Péntekben.

Café Péntek (2023. február 10., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. február 10., Péntek 20:00

Milyen év volt 2022 a magyar filmtermést tekintve, erről beszélgettünk a Café Péntekben Báron Györggyel, miután a múlt hét végén adták át az idei Filmkritikus Díjakat. És ugyancsak a napokban átadott Baumgarten díjról kérdeztük Kukorelli Endrét. Kutyával eddig még nem készített interjút Váradi Júlia, most megtört a jég! Majtényi Soma beszélő, éneklő és író kutya most megjelent önéletrajzi írásaira "Embere", Majtényi László segítségével derítettünk fényt. Hogy hogyan lehet egy baleset következtében egészen új életet kezdeni, erről is szól a "Tánc az élet" című francia film. Szentgyörgyi Rita, újságíróval beszélgettünk róla. A Széll Kálmán téri buszmegállóban a Kultúra Napja alkalmából indult és folyamatosan működik az a remek eszköz, amelynek segítségével neves magyar költők vereseit nyomtathatjuk ki és vihetjük magunkkal. Erről kérdeztük az ötlet gazdáját.

Café Péntek (2023. február 03., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. február 03., Péntek 20:00

A Trieszti Nemzetközi Filmfesztiválon minden eddiginél több olyan film szerepelt, amely napjaink legégetőbb kérdéseivel foglalkozik. A fesztiváligazgatóval, Nicoletta Romeo-val beszélgettünk. Egy történelem, sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről címmel indít előadás sorozatot a budapesti CEU-n Ungváry Krisztián történész. Erről kérdeztük a műsorban. Az AKG-ban volt látható a héten a Metanoia Artopédia színház "Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára" című egészen különös előadása - Perovics Zoltán, a rendező beszélt róla. Végül a Ludwig Múzeum "Minden fent van a felhőben” című legújabb kiállításáról a művésszel, Lengyel Andrással beszélgettünk a kiállítás helyszínén. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. január 27., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. január 27., Péntek 20:00

Krím a címe a Nyílt társadalom Archívumában nyílt kiállításnak, amely egy minden rendszerben üldözött tatár család sorsán keresztül mutatja be a Krím félsziget történetét. Rév Istvánnal az Archivum igazgatójával beszélgettünk a Café Péntekben. 

A magyar neoavantgard legjelentősebb festőművészének, Bak Imrénak állít nagyszabású emléket a Vaszary Villában rendezett kiállítás. Fehér Dávid kurátort kérdeztük. A héten osztották ki a Budapest 150-ik születésnapjára hirdetett drámapályázat győzteseinek díjait. Orbán Eszter, a zsűri egyik tagja beszélt erről. És szombaton adják át a Friderikusz Sándor által alapított Szente László újságíró díjat a legszerényebb és mégis legjobb újságíróknak. Rangos Katalinnal, a díj  a zsüri elnökével beszélgettünk Szente Lászlóról és a díjról. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. január 20., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. január 20., Péntek 20:00

Az Ukrajna elleni háborúról, az ISIS-ről és a szíriai kurdokról, Shanghaj egyik népkórházáról és egy írországi fiúiskoláról is láthatunk remek filmeket a 21-én kezdődő Budapesti Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyről a fő szervezőt, Soós Ágnest kérdeztük a Café Péntekben. A gettó felszabadításának 78-ik évfordulójáról két kiállítás is megemlékezik: Mohácsi András árnyékarcai és Köböl Vera gyönyörű fotói. Róluk is szó volt. A "Formáld a világot" pályázat idei nyertesei elképesztő dolgokat találtak ki a számítógépük segítségével. Megszólaltak a nyertes gyerekek és fiatal felnőttek, valamint a szervezők, Peternák Miklós és Fernezelyi Márton is. Végül a Göncz Árpád centenárium rezüméjét foglaltuk össze Gulyás Andrással, a Göncz Alapítvány kuratóriumi elnökével. Ez volt a Café Péntek, de a január 22-ikén ünneplendő Magyar Kultúra Napjáról sem feledkeztünk meg.

Café Péntek (2023. január 13., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. január 13., Péntek 20:00

"Az életműve olyan, mint egy hatalmas akarat” írja Földényi László esztéta Nádler Istvánról, korunk legnevesebb magyar festőművészről, akinek hatalmas albumát vehetjük végre a kezünkbe tele grafikai alkotásával. Földényi F.Lászlót kérdeztük a Café Péntekben. Az irányvesztettségünkről szól a "Bizonytalansági állandó" című kiállítás a Várfokban. A festőművész, Várady Róbert beszélt róla. És még egy kiállítás: a 2B Galériában látható a Héber betűk című filozofikus tárlat, Uri Asaffal, a kiállító művésszel beszélgettünk. Nagy öröm az egyetemisták és tudósok számára, hogy nyitva áll számukra a CEU budapesti könyvtára. A budapesti CEU rektora, Kontler László volt a vendég a műsorban. S végül közös kollégánkra, a hajdani remek rádiósra, a Gondolat-jel főszerkesztőjére, Bölcs Istvánra emlékezünk Szánási Sándorral.

Café Péntek (2023. január 06., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. január 06., Péntek 20:00

Felfoghatatlan és rendkívül megrázó a végtelenül tehetséges és különleges adottságokkal megáldott fiatal fotóriporter, Móricz- Sabján Simon váratlan halála. Kit veszítettünk el, erről beszélgettünk Szarka Klára fotótörténésszel a Café Péntekben. Tíz éves és egyre izgalmasabb az Átlátszó Hang Fesztivál, amely most kezdődik. Gryllus Samut, az alapítók egyikét kérdeztük. A médiavilág meghatározó és máig hiányzó személyiségéről, volt csodálatos kollégánkról, Győrffy Miklósról Gyuricza Péterrel beszéltünk, aki könyvet írt a tévés rádiós műsorkészítőről és egyetemi tanárról. Az Eltitkolt történetek című nem túl komoly spanyol filmről Deák Zsuzsannát kérdeztük és a Trafó Galéria Sírás nevetésig című kiállításáról Szaliczky Judittal beszélgettünk.

Café Péntek (2022. december 30., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. december 30., Péntek 20:00

Egy igazán nehéz, vészterhes, félelemmel és fájdalommal teli évet hagyunk magunk mögött. De ami a kultúrát, a művészeti eseményeket illeti, amiatt nem lehet panaszunk, mégha az intézményi háttér oly bizonytalanná is vált. A Café Péntekben ezúttal azok közül a beszélgetések közül válogattunk, amelyek emlékezetes eseményekre, élményekre utalnak az elmúlt évből. Így a nyári erdő-közepi fotókiállításról a balatonfelvidéki “bebírókról”, Déri Miklós fotográfussal, a Franciaországban élő művészeti író, Cserba Júlia találkozásairól világhírű magyar és nem magyar művészekkel, valamint a meghökkentő, gondolatokat ébresztő, ugyanakkor vicces Ki Kutyája vagyok című filmről a rendezővel Kovács Róberttel. Ezen kívül beszéltünk még nemrég elhunyt és nagyon hiányzó kollégánkról, Győrffy Miklósról Gyuricza Péterrel, aki könyvet írt róla és a magyar kortárs képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakjáról Bak Imréről, akinek haláláról a napokban értesülhettünk. Hajdu Istvánt kérdeztük róla.

Café Péntek (2022. december 23., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. december 23., Péntek 20:00

A vajdasági magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alakja, Tolnay Ottó író, költő kapta a Városmajor 48 Alapítvány életműdíját. Ő volt a Café Péntek első vendége. Elfeledett szomszédaink címmel készült egy rendkívül emlékezetes kiállítás 2012-ben a pápai zsinagóga romos épületében Gyekiczky András történész, kutató és Rajk László látványtervező közös munkájaként. Ma már sajnos egyikünk sincs köztünk. Volosin Hédi, Gyekiczky András felesége és Pető Iván gyönyörű albumba rendezték a kiállítás anyagát. Pető Ivánt kérdeztük. És Esterházy Miklós, édesapja, Esterházy Péter nyomdokaiba lépve már a második kötetével állt a nyilvánosság elé. Ez is mesekönyv. Ő és a szerkesztője, Szegő János is megszólalt a műsorban.

Café Péntek (2022. december 16., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. december 16., Péntek 20:00

Marcel Marceau-val, Lucien Hervé-vel, Vera Molnárral, Reigl Judittal és még sok Franciaországban alkotó híres magyar és nem magyar művésszel beszélgetett az elmúlt évek során Cserba Júlia Párizsban élő művészeti író. Most végre elolvashatjuk az összegyűjtött írásait. Ő is a Café Péntek vendége volt. Ahogy Bíró Kriszta, az Örkény Színház művésze, aki többed magával kapta a Gobbi Hilda által alapított Aase díjat. Juhász Kata táncművész és koreográfus pedig arról mesélt, hogyan készült az “Újratölthető” című táncelőadás, amely az örökéletről szól és amelyben 70 körüli hölgyek táncolnak és mesélnek. Végül a januárban induló rendkívül színesnek ígérkező “Veszprém Európa Kulturális Fővárosa" eseménysorozatról kérdeztük a veszprémi Művészetek háza igazgatóját, Gráfli Bernadettet

Café Péntek (2022. december 09., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. december 09., Péntek 20:00

Hantai Simon, az 1948-ban Párizsba emigrált híres magyar festőművész jóval ismertebb a világban, mint saját hazájában. Most, halála után végre igazán megtudhatjuk, ki volt ő. A fia, Hantai Dániel és a Szépművészeti Múzeumban rendezett Hantai kiállítás kurátora, Geskó Judit beszélt róla a Café Péntekben. Mácsai István is azon festőművészek egyike, akikről életében nem elegen tudtak. Most, hogy 100 éves lenne, fiai, Mácsai Pál és Mácsai János, valamint a kurátor B.Nagy Anikó életmű kiállítást rendeztek a műveiből a Kiscelli Múzeumban.

Demszky Gábor háromszor is járt Mongóliában, ahol a sztyeppén élők különös demokráciáját örökítette meg a fotóin. Őt is megkérdeztük a műsorban. Szó volt a nemrég elhunyt Horváth Péter, mecénás által alapított első könyves írókat támogató remek díjról, s végül az Európai Filmdíj idei átadásáról is.

Café Péntek (2022. december 02., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. december 02., Péntek 20:00

Szertornán sokszoros olimpiai bajnok, tornatanár, egyetemi oktató, csodálatos anya és maga a történelem. A Keleti Ágnesről és a 101 éves korában készült dokumentumfilmről beszélgettünk a rendezővel, Oláh Katával a Café Péntekben. Egy ugyancsak frissen készült dokumentumfilm pedig arról az emberről szól, akiről úgy képzelnénk, mindent tudunk. Pedig szó sincs róla. A mi Kodályunk című filmsorozat második részében Kodály Zoltánról megint egészen új , részint megrázó, részint megdöbbentő információk kerülnek a nyilvánosság elé, abból az időszakból, az I. világháború és a Tanácsköztársaság idejéből, amikor a Psalmus hungaricus született. A rendezőt, Petrovics Esztert kérdezem. A műsorban beszéltünk még a Bartók negyed felvirágzásáról, amely mind annak ellenére történik, hogy közben mostoha sors jut az ellenzéki önkormányzatoknak. És ha mostoha sors, akkor a Free SZFE is szóba került, amelynek második születésnapjára nagy aukciót hirdetnek sok művész, író, színész felajánlásaiból. Tóth Sára Lujza beszélt erről. Végül a SlowXmas nevű kezdeményezésről is hallhattak, Király Gabriella mondta el, hogyan próbálják kulturális programokkal enyhíteni a karácsonyi bevásárlás őrületét.

Café Péntek (2022. november 25., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. november 25., Péntek 20:00

Napokon belül betöltené a 101-edik évét Pilinszky János. Egy eddig csak néhány beavatott által ismert kézirata legszebb verseit tartalmazza amelyeket gyönyörű betűkkel írt le legjobb barátjának, Wiener Pálnak. Gát János íróval, a most megjelent album egyik létrehozójával és Kovács Péter művészettörténésszel, Pilinszky unokaöccsével beszélgettünk minderről a Café Péntekben. Továbbá szó volt arról a rémségről, amit röviddel ezelőtt a több magyarországi kulturális intézet által szervezett “Képeslapok Ukrajnából” című kiállítással műveltek ismeretlenek. Adélá Gálovát, a Cseh Centrum igazgatóját kérdeztük. Suttogások címmel új előadásra készül az Andaxinház, erről a színházigazgatóval, Zsalakovics Anikóval beszélgettünk. Végül Händel Messiásáról kérdeztük Németh Pál karmestert, ő vezényli a művet rövidesen a Zeneakadémián.

Café Péntek (2022. november 18., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. november 18., Péntek 20:00

Miből lesz a cserebogár, vagyis hogyan képzik a festőművészeket, a grafikusokat, médiaművészeket? Ennek a titkába láthattunk bele a Képzőművészeti Egyetemen szervezett belső sétán. A Café Péntekben Erős István rektor és Szurcsik József  művészeti rektorhelyettes is megszólalt.

Megújult a szép és szomorú legendákkal teli Széna tér. A polgármesterrel, Őrsi Gergellyel a régi János kórházról, Szenes Hannáról, Térey Jánosról és Márai Sándorról is beszélgettünk. És hamarosan újra lesz Petri vers maraton, Várady Szabolcs költő és Valcz Péter színész szervezésében, őket kérdeztük. Bauer Ervin a Szovjetunióban meggyilkolt magyar biokémikus különleges sorsáról és elméletéről megjelent könyvről beszélgettünk az egyik szerzővel, az Amerikában élő Müller Miklós tudománytörténésszel.

Café Péntek (2022. november 11., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. november 11., Péntek 20:00

Költőszerelem, vagyis Dichterliebe- Heine, Schubert, no meg a Danubia zenekar és egy hatalmas vásznon futó film. A valószínüleg egy darabig szünetelő csodálatos összművészeti alkotásról a rendezővel, Horváth Lilivel beszélgettünk a Café Péntekben. Aztán a magyar filmrendezők királya, Jancsó Miklós volt a műsor témája, mert öt filmjét vetítik a Cirkó filmklubjában ezekben a hetekben. Víg Emőkét kérdeztük. A "Malenkij robot”-ba sokszáz ezren belehaltak. A Nemzeti Múzeum emlékhelyén segít az elfeledett sorsok okozta transzgenerációs traumák feldolgozásában Móricz Emese, vele is beszélgettünk. A hasonlóan fájdalmas rasszista világlátást elképesztő humorral feldolgozó Ki kutyája vagyok című filmről, Lakatos Róbertet, a film rendezőjét kérdeztük. A műsor végén Vadász Bence, építész és egyben igazán humoros könyvek szerzője is megszólalt.

Café Péntek (2022. november 04., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. november 04., Péntek 20:00

Ladik Katalin kapta idén a Szépírók nagydíját. A nyolcvan éves gyönyörű színészről, költőről, performerről, hangművészről, irodalmárról Szarvas Melinda irodalom tudós mondott laudációt. Vele beszélgettünk a Café Péntekben. "Égető témák" a 19-ik Verzión, a nemzetközi emberjogi dokumentumfilm fesztiválon. A fesztivál igazgatóját, Oksana Sarkisovát kérdeztük. És egy rendhagyó filmfesztiválon az utóbbi évek legjobb magyar első filmjeit nézhetjük, amelyeket beszélgetések követnek. Gyárfás Dorka kérdezi a rendezőket, mi pedig most őt. Végül az emberiség gyilkos ösztöneit feldolgozó megrázó képzőművészeti alkotásokról beszélt Gaál József, a Homo Homicida című kiállításán.

Café Péntek (2022. október 28., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. október 28., Péntek 20:00

A varázslatos és egyben titokzatos hellén zseni, a 16-ik- 17-ik századi krétai-spanyol festő, El Greco több mint 500 alkotását láthatjuk mostantól a Szépművészeti Múzeumban, ahol életművéből nyílt kiállítás. A Szépművészeti főigazgatója, Bán László  és a spanyol kurátor is megszólalt a Café Péntekben. Öt napos fesztivállal ünnepelnek a Szépírók, a Társaság 25-ik évfordulója alkalmából. Lesz folyóirat találkozó, Szépíró-Díj átadás, irodalompolitikai vita, nemzetközi költészeti est, és sok egyéb. Kollégánk, Józsa Márta beszélt minderről, hisz ő a Társaság alelnöke. A Fűző című film ugyan Sissiről szól, de nem úgy és nem arról kapunk mély benyomásokat, mint amit eddig ebben a témában bárki mutatott. Báron György mondta el, mit gondol a császárnéról készült új filmről, amelyet az osztrák, Marie Kreutzer rendezett. Egy felfoghatatlanul megrázó,  az Ukrajna elleni háború szinte minden részletére kiterjedő dokumentumfilm érkezik Budapestre, Szabadság tűz alatt címmel. A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál vezetőjét, Soós Ágnest kérdeztük. És szó volt még a Moholy Nagy díjról, beszélünk Keleti Éváról és az Erőművek Éjszakájáról.

Café Péntek (2022. október 21., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. október 21., Péntek 20:00

A festészet napját ünnepeltük, így a Café Péntekben több festőművészről is szól volt. Deim Pál 90-ik születésnapján Szentendrén a festő-és szobrászművész unokája, Deim Réka által rendezett kiállítás nyílt. A Fészek Galériában Gábor Áron Meditáció a fejről című izgalmas alkotás együttese látható, a Maklári Art Galéria Váli Dezső munkáit állította ki, az egy éve váratlanul elhúnyt Révész László munkáit pedig a Képzőművészeti Egyetemen állították ki. De a műsorban szó volt a Kiscelli Múzeumban látható nemzetközi Design kiállítához kötődő Határtalan Hang-zenei fesztiválról is, Radnóti Róza, zongoraművész  a fesztivál szervezője beszélt róla, valamint Szinetár Mikóssal is beszélgettünk az akadémiai székfoglalója alkalmából és Balázs Zoltán rendező-színésztől megtudtuk, hová tűnt a Maladype Színház.

Café Péntek (2022. október 14., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. október 14., Péntek 20:00

"A rikoltozó turultól a néma gránitoszlopokig” – eleven emlékmű beszélgetés a Városmajorban emelt emlékmű mellett. Ki mit gondol róla? Ezt is megkérdeztük a Café Péntekben. És megnyílt a Heti Betevő aukciós kiállítása, amelyen a legjobb művészek által adományozott képekre lehetett licitálni. A Capa Központban Dezső Tamás fotóművész a Hipotézis: Levél minden című kiállításán annak járt utána, mennyire maradunk önazonosak sajátmagunkkal életünk során. Idén is várják a legjobb ötleteket a Szabadfogású Számítógép versenyre a 9 és 19 év közöttiektől. A Radnóti Színházban pedig elindult a Közel a Közügyekhez nevű kampány. Mindezekről és még sok másról is hallhattak a Café Péntekben.

Megszólalók:

Rényi András – Városmajor

Kováts Adél – Radnóti Színház

Fernezelyi Márton – Szabadfogású 

Virágyvölgyi István – Dezső Tamás

Helvey Andrea – Heti Betevő

Café Péntek (2022. október 07., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. október 07., Péntek 20:00

Október idén is elsősorban a képzőművészet hónapja. Megnyílt az Art Expo a Bálnában, szinte megszámolhatatlan magyar kortárs művész alkotásai között tobzódhatunk. Erről is szó volt a Café Péntekben. Ezzel függ össze a Godot Galéria óriási ötlete, hogy a hatalmas művészeti vásárra a Godot Art Expo-ra nagyon sok egészen fiatal kortárs képzőművészt is meghívott, akik ezáltal a magyar művészeti szcéna szereplőivé válhatnak. A galéria létrehozójával beszélgettünk erről. Az Art Department-ben, Rajk László hajdani műtermében Szilágyi Lenke fotóiból nyílt kiállítás, a Kiscelli romtemplomban pedig megnyílt az idei Határtalan Design kiállítás, a legizgalmasabb nemzetközi tervezők munkáiból. És megjelent az egy éve elhunyt Lugosi Lugó László graffitikről szóló csodás albuma. Persze nem csak képző-és iparművészet volt a témáink között, hiszen elkezdődött az idei "Szemrevaló filmfesztivál", amelyen a német nyelvterületen készült legjobb filmek láthatóak, s végül, - mivel megtudtuk, ki az idei irodalmi Nobel díjas - róla is beszéltünk a Café Péntekben.

Café Péntek (2022. szeptember 30., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. szeptember 30., Péntek 20:00

2022. szeptember 29. és október 2. között kerül sor a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra elképesztő mennyiségű és minőségű új könyvvel. Szlovákia volt a díszvendég. Gaál Katalint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökét kérdeztük és Tóth Krisztinával is beszélgettünk, aki megnyitotta az idei fesztivált.

Nádas Péter - bármennyire nem látszik rajta - 80 éves. Nádas Budapestje címmel rendeztek ünneplő eseményeket a Budapest Brand ötletei alapján. Gáspár Máté beszélt erről. Ugyancsak Nádasról szól egy fotó kiállítás a Deák Erika Galériában, amelyet Mélyi József nyitott meg. Ő is és Nádas Péter is megszólalt a Café Péntekben. És adásunkkal egy időben kezdődött a Kutatók Éjszakája. A Bölcsészettudományi Intézet ebből az alkalomból csodás ötlettel állt elő. Erről kérdeztük Szilágyi Adriennt. Végül Gárdos Péterrel beszélgettünk Semmelweis Ignácról, akiről filmet szeretett volna csinálni, de végül könyv lett belőle. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2022. szeptember 23., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. szeptember 23., Péntek 20:00

PesText fesztivál, Worldpress Photo, Jeromos Oroszlánja díj, Eleven Ősz a Bartók Boulvard-on, szlovák díszvendégség a jövő héten kezdődő Nemzetközi Könyvfesztiválon. Elképesztően sok minden történik a főváros utcáin, galériáiban, kiállító helyein, művészeti központjaiban. Igen, a Café Péntekben is olyasmiről beszéltünk, amivel egy kicsit jobb kedvre hangolódhatunk ezekben a nagyon zord időkben, amíg biztosítható a fönntartásuk. De ez a műsor legyen az örömé, a jó minőségű kultúráé.

A megszólalók:

Kollár Árpád (PesText)

Révész Tamás (World Press Photo)

Nádori Lídia (Jeromos Oroszlánja díj)

Jáki Mónika (Eleven Ősz)

Deák Renáta (Szlovák díszvendégség)

Café Péntek (2022. szeptember 16., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. szeptember 16., Péntek 20:00

A Miskolcon rendezett 61-ik CineFesten több nagy sikerű filmet láthatunk, a filmrekről, a filmforgalmazásról, a filmkritikáról, szóval a filmek sorsáról folyik a szó egész héten. Báron György filmkritikussal, filmesztétával beszélgettünk erről a Café Péntekben. Ősz és Tél a címe egy gyönyörű magánvillában rendezett sokszereplős kiállításnak. Kádár Katalin festő-és fotóművész mutatta meg a szülei és a hatvanas-hetvenes évek jelentős alkotói munkáit a szombaton nyíló kiállítás előtt.

Mi történik a hajdani Szendvics Bárban, hogyan alkotnak ide menekült ukrán fiatalok, mit nyújthat a magyar kortárs szcéna számukra, erről beszélgettünk Trömböczky Napsugár médiaművésszel. És műsorunk idején adják át a Stefan Lengyel design ösztöndíjat a fenntartható környezetet építő legszellemesebb munkák készítőinek a MOMÉn. Böszörményi Nagy Gergely, a közalapítvány elnöke mesélt az ösztöndíjról.

Café Péntek (2022. szeptember 09., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. szeptember 09., Péntek 20:00

A Duna szíve Ulm.. írta Parti Nagy Lajos, a frissen megjelent A FOLYÓ című - egy másfajta Duna antológiában, s beszélt is erről író - és műfordító társaival, valamint a kötet szerkesztőivel és szerzőivel az Esterházy Péter emlékének ajánlott egész napos Dunafeszten a Három Hollóban. Vele és az antológia szerkesztőjével, Király Edittel beszélgettünk a Café Péntekben. És bármíly hihetetlen, 30 éves a Francia Intézet a budai Dunaparton. Hogy kezdődött és hová jutott? Hogy ünneplik a születésnapot? Ezt is megkérdeztük az intézet munkatársától, Uzsák Zoltántól. Utánajárunk, mit láthat az, aki úgy szeret beülni a moziba, hogy lehetőleg minél több filmet láthasson egymás után. A Klasszikus Filmek maratonjáról beszélt a szervező, Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója. Végül a Fészek Galériában Jovánovics Tamás kiállításán megtudtuk, hogy a képzőművészeti alkotásokat a testünkkel is nézzük.

Café Péntek (2022. szeptember 02., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. szeptember 02., Péntek 20:00

Még csak az ősz második napja és máris tele a város, (nem is csak a főváros)  programokkal, eseményekkel. Elkezdődött a PLACCC fesztivál. Mindjárt az első napon egy hatalmas átlátszó üveg malac perselybe gyűjtik az adományokat a Madách téren, amelyeket csak akkor szabad elkölteni, ha a közösségi döntés megszületett, hogy mire. De sok  egyéb társadalmi kérdéseket érintő ötlettel van tele a fesztivál. Ahogy a Zsidó Kulturális Fesztiválon is egymást érik a jobbnál jobb fellépők. A Corvin Mozi pedig idén éppen 100 éves, a születésnapot egy hosszú hetekig tartó eseménysorozattal ünneplik. És a Café Péntek bemutatta Sinkó István festő - festő tanár új kiállítását is, és beszélgettünk a FreeSZFE új tanévéről, a nehézségekről és a jó hírekről is. 

Vendégek:
 
Nánai Fanni – PLACCC
 
Deák Andrea – Zsidó Kult. Feszt.
 
Kovács Gellért – Corvin Mozi 100
 
Sinkó István – festőművész
 
Rédl Fanni – FreeSZFE
 

Café Péntek (2022. augusztus 26., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. augusztus 26., Péntek 20:00

Még dúl a nyár, ha már nem is sokáig. A Café Péntek témái közé ezért is kerültek olyanok, amelyek a Balatonhoz, a nyaraláshoz kötődnek. Bebírók a címe egy kicsi erdőben a salföldi domboldalon látható fotókiállításnak, amely Déri Miklós fotóművész rendhagyó ötlete alapján született a helyiek és az odaköltözöttek kapcsolatáról. A Balatorium nevű program sorozat, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény részeként értelemszerűen ugyancsak a Balaton partján történik, az ökológiai és kulturális programok között lesz algafröccsözés, szitaworkshop, képregényrajzolás, koncert és lassú tájbejárás is. Berecz Diána és Jan Togay beszélt ezekről. És már nem egészen a Balatonnál, de a közelében, Sümegen született a nemzetközi hírű magyar képzőművész, a Kölnben élő Tót Endre, akinek korábban soha nem látható festményi kerültek most a közönség elé, és egy remek tábla is képviseli őt Magyarországon, a felirat: “Örülök, hogy itt állhattam".  Balázs Kata kurátor mutatta be Tót Endrét. Végül egy fájdalmas módon elfeledett magyar színész tehetségről beszélgettünk, aki 40 évesen halt meg egy forgatás közben. Bertók Lajosról most a barátai könyvet készítenek. Dégi János, színésztársát kérdeztük. 

Café Péntek (2022. július 01., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. július 01., Péntek 20:00

Arra a kérdésre, hogy van-e színük a gondolatoknak, egyértelműen igennel válaszolhatunk, ha megnézzük a Szépművészeti Múzeumban frissen megnyílt Henri Matisse-kiállítást, amelynek címe A gondolatok színe, és amely a párizsi Pompidou Center által kölcsönzött majd 150 képpel azt bizonyítja, hogy már megint magasabbra jutottunk a budapesti kiállítások legújabbkori történetében. Fehér Dávid, a kiállítás magyar kurátora és Baán László főigazgató szólalt meg a Café Péntekben. 

Szigligeten a Básti Lajosról elnevezett Művelődési Házban Ahol a múzsák laknak címmel nyílik kiállítás, amely elsősorban a hajdani Esterházy-kastélyban létesült 70 éves Alkotóház történetét dolgozza fel. Az “őshonos" szigligeti írót, Kelecsényi Lászlót kérdeztük az eseményről.

Rövidesen kezdődnek a legígéretesebb nyári fesztiválok országszerte. Közülük két jelentős és gazdag programot kínáló fesztiválról hallhattak az alapítóktól. A 15. Ördögkatlan Fesztiválról Bérczes Lászlóval, a hároméves Garten Balaton Fesztiválról pedig Schneller Jánossal beszélgettünk.

Végül az idén 91 éves gobelinművész, Róna Éva textilből szőtt szomorú-vidám jeleneteiből nyílt kiállításról Németh Gábor írót faggattuk, aki "az örökkévalóságot megillető nagyvonalú cinkosságot" emlegette a művész gyönyörű képei láttán.

 

 

Café Péntek (2022. június 24., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2022. június 24., Péntek 20:00

A huszadik Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én, szombaton rendezik néhány nappal a nyári napforduló után. Idén 431 intézmény több mint 2500 programmal várja azokat, akik nekivágnak az éjszakának, hogy az ország szinte minden nagyobb városában benézzenek a múzeumok, kiállító helyek programjaiba. A Café Péntekben közelebbről is szemügyre vettünk néhányat az éjszakai helyszínek közül, pl. a Mai Manó Házat Baki Péterrel, a Képzőművészeti Egyetemet Szurcsik Józseffel  és a Blinken OsA Archívumot Székely Katalin kurátorral.

Aztán egy művész dinasztia alakulásának voltunk szem-ill. fültanúi az Almák és Fájuk c. kiállításon, amelyen a Szoboszlay család négy tagjával, a két Péterrel, Eszterrel és Andrással, kiváló animációs filmesekkel és grafikusokkal ismerkedtünk. Nádori Lídiától pedig megtudjuk, mi az a “Toledo" műfordító program és miért izgalmas a laikusok számára is. Végül egy jövő héten nyíló kiállításról, az Elfeledett szomszédainkról Iványi Gábor, lelkészt kérdeztük.