„Klubrádió

Archívum

Keresés az archívumban

Café Péntek (2024. április 12., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. április 12., Péntek 20:00

A Költészet Napja után és a Magyar Próza Napja előtt a Café Péntekben Kornis Mihályt arra kértük, hogy olvassa fel egy csodálatos írását Esterházy Péterről. Szombat este újra megtelik az Aréna Koncz Zsuzsa hatalmas rajongó táborával. A színpadra várt - ma is csodálatos hangú- énekesnőt kérdeztük, mire készül, mire készüljünk. Anna Margit életmű kiállításának címe: "A bábu megszólal". A Nemzeti Galériában látható kétszázhúsz megrendítően szép festmény és az azokat kiegészítő installáció kihagyhatatlan élmény. Kolozsváry Mariann a kurátor beszélt róluk. És a Capa Központban Karikó Katalin nyitotta meg az idei Magyar Sajtófotó kiállítást. Bánkuti Andrást, a rendezőt kérdeztük. 

Café Péntek (2024. március 29., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. március 29., Péntek 20:00

Csak kék indigóval lehetett jegyeket hamisítani. Az indigó papíron ez állt: "kék pelikán". Ez a címe Csáki László legújabb animációs dokumentumfilmjének, amely a rendszerváltást követő években játszódik. A rendezővel beszélgettünk a Café Péntekben. Händel előre megírta a győzelmi oratóriumot, amikor még nem lehetett tudni, hogy Cumberland lázadását sikerül-e leverni. A zeneszerző azonban előreszaladt és az u.n. "alkalmi Oratórium”-ot  gesztusként letette a király asztalára, majd  eztán került sor a bemutatóra. Ezt is megtudtuk Lökösházy Mária szoprán énekestől, aki április 6-án a Zeneakadémián hallható koncert egyik szólistája lesz. Melankolikus film egy régi szerelem felelevenítéséről egy kihalt francia kisvárosban Az Őszi Sanzon című filmről Garancsi Ágival beszélgettünk. És egy német szerző Auschwitzról szóló könyvéről kérdeztük Iványi Gábort, aki segített, hogy a Fahidi Éva űltal fordított könyv megjelenhessen. A közelgő Húsvétot Babits Húsvét előtt című versével ünnepeljük.

Café Péntek (2024. március 22., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. március 22., Péntek 20:00

Apu kabátja, Anyu cipője, az öregedés a saját testünkön, torzult gyümölcsök és még sok olyan látvány, ami nem feltétlenül sorolható az esztétikum tárgykörébe, mégis gyönyörű alkotásokként egy fotókiállításon láthatóak az Art Fotó Galériában. Horváth M. Judit fotóművésszel beszélgettünk a Café Péntekben. Közvetlenül hozzá kapcsolódik egy már korábban látott, egészen más típusú képekből rendezett fotó kiállítás, a szerző nem más, mint Horváth M. Judit férje, 50 éve állandó társa, Stalter György. Őt is kérdeztük. "Ártravaló"- ezzel a szellemes címmel indított néhány civil szervezet hat évvel ezelőtt az állami gondozásból kikerült, periférián élő fiatalok számára egy művészettel is össze szövött gyönyörű programot. Ménesi Luca beszélt róla. Végül visszaidéztük a Petri György 80-ik születésnapjára rendezett Igazán rendhagyó, Petrihez méltó kiállítást a Károlyi Palota volt kávéházában,  amelyen Szilágyi Judit és Bazsányi Sándor vezetett végig. 

Café Péntek (2024. március 15., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. március 15., Péntek 20:00

79 éves korában meghalt Szüts Miklós, a magyar kortárs festészet kiemelkedő alakja, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja Radnóti Sándor esztétával, filozófussal, a művész régi jó barátjával beszélgettünk a szomorú hírről, s az is szóba került, hogy a festő dédnagypapája a magyar forradalom és szabadságharc egyik vezetője volt. Március 15-e más módon is témája volt a Café Pénteknek. A Kassák Múzeumban egy igazán érdekes kiállításon összevethetjük Kassák Lajos és Petőfi Sándor költészetét, Petőfi hatását és Kassák Petőfi-képét. Hasonlóan új látásmódban készül a Kassák Múzeum főigazgatója, Szeredi Merse Pál által a balatonfüredi Vaszary Villában  rendezendő  Kassák kiállítás, amelynek címe: romboljatok, hogy építhessetek. Erről is beszéltünk a kurátorral. Az ÖMV közismert botrányát néhány bátor tényfeltáró újságíró robbantotta ki Ausztriában. A róluk írt darab magyar változatát, amely persze tele van áthallásokkal, Hevér Ádám rendezte. Vele beszélgettünk. A mesterséges intelligenciát is felhasználó ezoterikus művészeti kiállítás, a Cinema Mistica különös helyszíne a pesti belváros kellős közepe, közvetlenül a Párizsi udvar mellett. Vígh Dávid kurátort kérdeztük. 

Café Péntek (2024. március 08., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. március 08., Péntek 20:00

Európa öt városában öt kortárstánc társulat  közösen gondolkodva egyszerre dolgozza fel egy nagy fekete madár segítségével a veszteség fogalmát . A Tünet Együttes, ma sajnos Szünet Együttes vezetője, Szabó Réka beszélt erről a különös kezdeményezésről a Café Péntekben. És  "A szenvedésnek marad-e nyoma” címmel nyílt kiállítása Zoltán Mária Flóra festőművésznek, aki jóval nyolcvan fölött is lenyűgöző és hatalmas alkotásokkal érkezett Szilágyi Ákos esztéta nyitotta meg a kiállítást, őt kérdeztük. Egy kiváló  kezdeményezés a KLASSZ-napok az Art mozikban, ahol a gyerekeket a mozi szeretetére szoktatják. Ráduly György mesélt erről. Percz János, a hatvanas évek magyar ötvös-és szobrász művész kiállításával új galéria nyílt a Pozsonyi úton AMIKOR néven. A kurátorral, Váraljai Annával beszélgettünk. És hogy a közelgő Beporzók Napja feltétlenül a kultúra tárgykörébe sorolható, arról győzte meg a hallgatókat Vásárhelyi Tamás, biológus.

Café Péntek (2024. március 01., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. március 01., Péntek 20:00

"Breaking the frame, Making Future", vagyis "A keretek szétfeszítése - jövőteremtés " a címe az idei Esterházy Art Award pályázatának, amelynek nyertesei a Ludwig Múzeumban vehették át díjakat. Ottrubay Istvánt az Esterházy Alapítvány elnökét és Schneider Erikát, a kiállítás kurátorát kérdezttük a Café Pétekben. És egy újabb páros kiállítás Nádler István alkotásaiból, és a hozzájuk remekül illeszkedő képekből, amelyeket Szikszay Károly készített. Gaál József képzőművész méltatja mindkettőjüket a Godot Galéria-beli kiállításukon. "Ha mindenki meghallaná-a holnap roma ellenállásának archivumai" a címe a Budapest Galéria nemzetközi művészek és aktivisták által szervezett kiállításának. Szepes Anna beszélt róla."Tökéletes nap"- Win Wenders legújabb csodás filmjéről és a világ legszebb WC-éiről Báron Györggyel beszélgettünk. És új galéria nyílt a Pozsonyí úton. A neve: Amikor. Az első kiállítást egy hatvanas évekbeli magyar szobrász, Percz János munkáiból rendezték. Várhelyi Anna, kurátort kérdeztük. A műsorban még szót ejtettünk a minden kultúrák lejújabb uráról, aki mindent visz, Demeter Szilárd. 

Café Péntek (2024. február 23., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. február 23., Péntek 20:00

A hét végéig tart az idei Berlinale, a nemzetközi filmes világ egyik legjelentősebb eseménye, amelyen a FIPRESCI, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége idén Báron Györgyöt delegálta zsűri elnöknek. Vele beszélgettünk a Café Péntekben. A Virág Judit Galériában Róma Budapest címmel nyílt kiállítás, amelyen Csontváry mellett  a legnagyobb magyar festők alkotásain keresztül érthetjük meg, milyen hatással volt Itália a hazai képzőművészetre a huszadik század első felében. A galéria vezetőjét kérdeztük. Egy autizmussal élő fiú édesanyja évek munkájával rájött, mivel tud a legtöbbet segíteni fia élethelyzetén. A kulcsot a filmkészítés jelentette. Gömbösné, Viki mesélte el a történetet. És a Fúga Építészeti és művészeti központban New York-New York 1999-2017-2022-2023 címmel láthatjuk Stalter György fotóművész remek kiállítását, amelynek hátteréről kérdeztük. 

Café Péntek (2024. február 16., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. február 16., Péntek 20:00

Traumatizált generációk a személyes, a szociális és a kulturális térben - ez volt a címe a nemrég elhunyt szociálpszichológus, Erős Ferenc  emlékének szentelt konferenciának, amelyből könyv is született. A holokauszt nemzedékeiről beszélgettünk a konferencia szervezőjével, Bárdos Katalinnal a Café Péntekben. És a napokban a volt Károlyi Étterem helyén lévő raktárban megnyílt a Petri tér, amelyben különös eszközökkel és módszerekkel emlékezhetünk Petri Györgyre, aki épp most lenne 80 éves. A kurátorokkal, Szilágyi Judittal és Bazsányi Sándorral jártuk végig a látnivalókat.  Drágám, ölelj át- ez a címe a Blinken Osa Nyílt Társadalom archívumban látható finn video kiállításnak. Nemes Marcellt, a kurátort kérdeztük. Végül a Vasarely Múzeumban látható új kiállításokból tudhattunk meg érdekes újdonságokat Pócs Verától és Orosz Mártontól. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2024. február 09., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. február 09., Péntek 20:00

Átadták az idei Baumgarten díjakat, a 2024-es díjazottak között szinte mindenki már rég megérdemelte volna ezt a díjat is. Kukorelly Endrével beszélgettünk, neki köszönhető, hogy újra van Baumgarten díj. És egyszerre három kiállítás nyílt a Vasarely Múzeumban. A kurátorok mutatták be a különleges absztrakt geometrikus alkotásokat, valamint Vasarely nálunk először látható plakátjait. A 2 B Galériában páros kiállítást láthatunk Nádler István és Uri Asaf festőművészek munkáiból. És egy rendkívül sok információt tartalmazó hatalmas tanulmány jelent meg a szamizdat-ról. A szerzőt, Danyi Gábort kérdeztük. Végül pedig az Árni című filmről a főhőst játszó Túri Péterrel beszélgettünk.

Café Péntek (2024. február 02., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. február 02., Péntek 20:00

Közvetlenül a Café Péntek adása előtt adják át a Filmkritikusok idei díjait. A 2023-as filmtermésről és az idei díjakról Báron Györggyel beszélgettünk. Ugyancsak adásunkkal szinte egyidőben a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon látható Karim Amer megrendítő filmje az Ukrajnában jelenleg is folyó szörnyű háborúról, "Harcban" címmel. Erről Szent-Iványi István poltikai szakértőt kérdeztük. Nyolcvan éve, 1944-ben a balfi kápolna mellett egy halálmenet tagjaként verték agyon Szerb Antalt. Az erre emlékező emlékmű készítője, Winkler Barna, építész most gyönyörű könyvet adott ki a többször is megrongált alkotásról. Ő beszélt erről. A Képviselő házban adtak otthont a nemrég elhunyt kiváló szociológus, esztéta, gondolkodó  és politikus, Vitányi Iván hatalmas könyvtárának. A Vitányi Archívum létrehozója P. Szűcs Julianna a vendégünk. És a Pinceszínházban láthatjuk a Macbethet, a nemrég végzett Tóth András izgalmas rendezésében. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2024. január 26., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. január 26., Péntek 20:00

A Café péntekben ezúttal a fotóművészető és a képzőművészeté volt a főszerep. Két megdöbbentően érdekes kiállítás nyílt egyszerre a Mai Manó Galériában. A földszinti kiállítóterekben "Mások bőrében" címmel két fiatal francia fotográfus Elsa és Johanna számtalan karakter bőrébe bújva tárják fel a női lét lényegét, a világ különböző pontjain és helyszínein. Kereszty Anna, kurátor beszélt a  képekről. Az emeleten a ”A múlt megjövendölése” történik, ugyanis Stephen Berkman, amerikai fotótörténész, professzor és művész egy 19-ik századi, Zohar nevű fényképész fergetegesen szép képeit segít rejtélyes módon feltámasztani a múltból. A művészt kérdeztük. A Kahan Art Galériában pedig legalább ennyire különleges Szabó Eszter Ágnes kollekciója kékfestett porcelán tányérokra és falvédőkre hímzett politikai pamfletekből. Vele is beszélgetek. "A szenvedély íze" című francia film a  szerelem és a gasztronómia legmélyebb rejtelmeibe vezetett bennünket. Mautner Zsófia mindkettőről sokat tud, vele is beszélgettünk. És Friderikusz Sándort kérdeztük a vasárnap átadandó és részben általa alapított Szente díjról, amely egy kiváló újságíró kollégánk emlékét  hivatott ápolni. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2024. január 19., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. január 19., Péntek 20:00

Formáld a világot! a címe a C3 Alapitvány idén már 21-edik alkalommal megrendezett számítógépes versenyének, amelyen 19 év a korhatár, s most is megdöbbentő alkotásokkal találkoztunk, 8 éves, 12 éves és gimnazista pályázók munkái között. Az alkotók és az alapítvány vezetői is megszólaltak a Café Péntekben. Lajta Béla a huszadik század egyik különleges és meghatározó építésze a témája a Kiscelli múzeumban látható óriás kiállításnak. Csáki Tamás kurátor vezetett végig a tárlaton. Éppen egy éve, hogy nincs köztünk Tamás Gáspár Miklós. A CEU Demokrácia Intézetében emlékeztek rá elsősorban fiatalok. Schulz Nórával beszélgettünk. És a magyar kortárszene jellegzetes együttese, a 180-as Csoport történetéről, valamint egy ehhez kapcsolódó, a napokban rendezett Szemző Tibor koncertről kérdeztük Dargay Marcell zeneszerzőt. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2024. január 12., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. január 12., Péntek 20:00

2024 a holokauszt 80-ik évfordulójának éve. Erre az alkalomra Böröcz András, New Yorkban élő magyar szobrászművész egy zajkeltő, mozgó szobrot készített, amely valójában egy fából készült vagont formáz. A kerekeken mozgó alkotás a belvároson át tolva a hét elején megérkezett a CEU Nádor utcai épületébe, ahová örömmel befogadták. Az ünnepélyes avatáson Rényi András, művészettörténész mutatta be a vagont, majd Németh Gábor író fűzte hozzá írói gondolatait, s a hangzó szobrot Kovács Marci és a Szakértők Együttes zenés kísérettel meg is szólaltatta. Velük beszélgettünk.

Ehhez kapcsolódik a "Zsidóság a magyar nemzetépítésben" című könyv, amelyet ugyanezen a helyen mutattak be. A szerzőt, Karády Viktor, történészt kérdeztük.


Martin József Péter, Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt, az oknyomozó újságírásért járó - általuk alapított -Soma díj idei nyerteséről.

Fajgerné, Dudás Andrea a kortárs magyar képzőművészet senki máshoz nem hasonlítható, hihetetlenül izgalmas alkotó. Legújabb kiállítása a Deák Erika galériában látható. A galéria vezetője beszélt a művészről. Ez volt a Café Péntek

Café Péntek (2024. január 05., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2024. január 05., Péntek 20:00

Az év elején máris egy rossz hírrel vagyunk kénytelenek indítani a Café Péteket, hisz véglegesnek tűnik, hogy ettől az évtől kezdve megszűnik a művészettörténet oktatás. Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját kérdeztük erről, de sajnos nem válaszolt. Rényi András művészet történész professzorral beszélgettünk a témáról. És a jövő héten a CEU Nádor utcai épületében a magyar holokauszt 80- ik évfordulójára egy különleges, vagon formájú szobrot avatnak. Az alkotó, a New Yorkban élő szobrászművész, Böröcz András mutatta be az alkotást. Megrázó fotókiállítás nyílt többértelmű városképekből. Tölgyesi Katalin, kurátor, művész beszélt róluk. S végül a "Bolond teremőr hat jelenéséről" lebbenti fel a fátylat Kicsiny Balázs képzőművész a Széchényi Művészeti Akadémiai székfoglaló kiállításán. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. december 29., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. december 29., Péntek 20:00

A Café Péntekben  visszaemlékeztünk az eltelt év legérdekesebb, legemlékezetesebb és legszebb kulturális pillanataira, persze nem feledve a rosszat, amik megkeserítették a szájízünket 2023-ban. De mi most mégis csak a jóra koncentráltunk. Így szó volt a múlt januári Átlátszó Hang Fesztiválról, amelynek fő szervezője Gryllus Samu. Beszéltünk az Örkény Színház egyre aktuálisabb "Isten" című előadásáról, amely az eutanáziáról szól, erről Mácsai Pált kérdeztük. Szó volt a márciusban átadott magyar dráma díjról, amelynek nyertesei Alföldi Róbert és Székely Csaba beszélnek a "Mária országa" című darab szegedi előadásáról. Majd visszaidéztük az Artisjus nagydíjat az idei nyertessel, Darvasi Lászlóval, s végül a később oly botrányossá tett kiváló World Press fotó kiállítás rendezőjével, Révész Tamással néztük meg a fotókat. Így talán sikerült egy - sok szép emléket is jelentő - évre visszatekintenünk, abban bízva, hogy a tehetséges emberek 2024-ben is leküzdik majd az akadályokat, bár azok egyre sokasodni látszanak.  

Café Péntek (2023. december 22., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. december 22., Péntek 20:00

"Nem abból éltem, hogy Kádárné vagyok”- mondta egy nemrég megtalált interjúban Kádár János felesége, akinek férje mellett töltött 40 évéről írta legújabb tanulmánykötetét Majtényi György, történész. Őt kérdeztük a Café Péntekben. "Aki még lehetek” a címe Lőrinczy Lia diplomafilmjének, amely egy rendkívüli sorsot túlélt anya történetét dolgozza fel, s amely különdíjat kapott a Verzió Filmfesztiválon. A rendezőt kérdeztük. Január végén kezdődik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. Az idei programban szereplő filmek különösen sok megrázó témát dolgoznak fel. Soós Ágnessel, a fesztivál igazgatójával beszélgettünk.  És bizonyára nem a hatodik kerület az egyetlen, de az biztos, hogy kiváló példával járnak elő a "Nem hagyunk egyedül” nevű mozgalommal, amelynek során a Liszt Ferenc téri Vian kocsmában látják vendégül azokat, akik Karácsony két napján, 24-én és 25-én egyedül vannak. A polgármestert, Soproni Tamást kérdeztük erről.

Café Péntek (2023. december 15., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. december 15., Péntek 20:00

262 jelöltből 18-an jutottak tovább, és 3-an kapták az Esterházy Art Award nevű jelentős képzőművészeti elismerést a Ludwig Múzeumban. A díjátadón kérdeztük Szegedy Maszák Zsuzsannát, a zsűri egyik tagját. Bor Pál a huszadik századi magyar festészet különös művészét  mostantól jobban megismerhetjük a Virág Benedek Házban nyílt kiállításán. Az unokájával, Bor Andrással beszéltünk róla. Hulló levelek a címe Aki Kaurismäki legújabb cannes-i díjnyertes filmjének, amelyről Báron Györgyöt kérdeztük, aki Berlinben Tarr Béla európai életmű díj átadásán is jelen volt. Végül egy tavaly készült beszélgetés visszaidézésével emlékeztünk Ladányi János szociológus, íróra, akit a napokban veszítettünk el. Ez volt Café Péntek.

Café Péntek (2023. december 01., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. december 01., Péntek 20:00

Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a UCLA professor emeritusa az idei Moholy Nagy Díjas. A Café Péntekben őt kérdeztük és a MOME rektorát, Fülöp Józsefet. Budapest 150-ik születésnapjára jelent meg a "Várospillanatok" című gyönyörű album 150 régi fényképpel és több kortárs írók történetével. Szegő János irodalmárral beszélgettünk. Hogy a bódvalenkei parasztházak falára kiváló roma festők alkotásai kerüljenek, ez annak idején Horváth János helyi festőművész ötlete volt. Most az ő kiállítását nyitotta meg Alföldi Róbert az Átriumban. És Soós Tamás a melankólia festő-és szobrászművésze új kiállításáról beszélgettünk a művésszel. Sükösd Miklós szociológussal pedig a nemrég lezajlott Lévai Jenő emlékkonferenciáról és magáról Lévai Jenő tényfeltáró újságíróról beszélgettünk. Legvégül Radnóti Sándor filozófust kérdeztük a napokban elhunyt, kiváló tudóstársáról, Vajda Mihályról. 

Café Péntek (2023. november 24., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. november 24., Péntek 20:00

Az újra megnyílt Merlin Színházban adták át a múlt héten a Pro Cultura Urbis-díjakat a budapesti kulturális élet jelentős képviselőinek. Nyáry Krisztiánnal, a zsűri elnökével beszélgettünk a Café Péntekben.

A múlt héten zajlott a FreeSZFE hallgatóinak fesztiválja, a Freeszemle. Pályi Márk kollégánkat kértük, hogy elemezze az általa látottakat.

Idén hatodik alkalommal rendezik a Roma hősök című Nemzetközi Színházi Fesztivált. Balogh Rodrigót, a fesztivál igazgatóját faggattuk.

Ugyancsak roma családból érkezett a bosznia-hercegovinai művész, Selma Selman, aki autóalkatrészekből készíti alkotásait a roma közösség életéről. A kurátor, Kopeczki Róna beszélt róla.

Végül a John Malkovich és Fanny Ardant főszereplésével készült Vendég a francia kastélyban című francia filmről beszélgettünk Deák Zsuzsannával, a Cirko-Gejzír mozi munkatársával.

Café Péntek (2023. november 17., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. november 17., Péntek 20:00

Konkrétan ezen a héten ünnepeljük Budapest 150-ik születésnapját. Ebből az alkalomból átadott Budapest Nagyregény mindenkit elbűvölt, aki kézbe vehette. Nagy Gabi a Litera főszerkesztője, a könyv egyik szerzője beszélt róla. Ugyancsak sokakat elbűvöl a Budapest 150-ik születésnapjára rendezett Fortepan kiállítás a Nemzeti Galériában. A kurátorral, Virágvölgyi  Istvánnal beszélgettünk. Még egy születésnap, a Budapestnél jóval fiatalabb, még csak hat éves, de nagyon fontos hely a  Három Holló - Wilhelm Drostét, az alapítót kérdeztük. "Körkérdés" címmel életmű kiállítás a Műcsarnokban. A kiállító művész Gábor Áron beszélt a képekről és az életről.  És a Heti Betevőt támogató több mit száz művész alkotásai még mindig aukción a Godot Galériában. Lőrinczy Krisztina, szervezőt kérdeztük.

Café Péntek (2023. november 10., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. november 10., Péntek 20:00

Az Örkény Színházban rendezik a jövő héten a FreeSZFE legújabb FreeSzemléjét. Polgár Csaba, színész-rendezőt kérdeztük róla. Milyen egyszerre jó és rossz embernek lenni, többek között ezt a kérdést is feltettük  Mácsai Pálnak, aki  a "Mesterjátszma" című új film egyik főszereplője. "Szemtanúk" a címe a Zsidó Múzeum holokausztot átélőitől gyűjtött megrendítő anyagából készült albumnak. Farkas Zsófiával beszélgettünk róla. Ez "Életem vége" - vallja Nagy Kriszta Tereskova a most megnyílt kiállítása címeként. A híres kortárs művész kiállításának kurátorát, Gulyás Gábort kérdeztük, de L. Simon is szóba került. És átadták az E-Színház díjait. Légrádi Gergely beszélt az E-Színházról. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. november 03., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. november 03., Péntek 20:00

Nem kezdődhetett a Café Péntek anélkül, hogy felháborodásunknak ne adtunk volna hangot a Szépírók Társasága támogatásának teljes elvonását jelentő  botrányos NER döntés miatt. Németh Gábor írót kérdeztük. A független gondolkodás egyik emlékezetesen fontos megjelenítője, Xantus János filmrendező most lenne 70 éves. Az RS 9 színházban, amelyet mára teljesen kivéreztettek, a hétvégén megemlékezést tartanak Xantus70 címmel. Lábán Katalin beszélt róla. A kereső, The Seaker a címe a szombaton nyíló társadalmi kérdéseket művészileg feldolgozó kiállítás a Trafó Galériában. A kiállító művészek, László Gergely és Katharina Sevic. Utóbbival beszélgettünk. Tér, Mozgás, Játék a címe a Győrben látható játékosan komoly kiállításnak, amelyen a nemrég elhunyt Konok Tamás és az ő munkái által ihletett Vásárhelyi Tamás gyönyörű munkái láthatóak. Vásárhelyi Tamás mutatta be a kiállítást. És a hét végén a Ráday utca összes színházában zajlanak az érdekesnél érdekesebb események a RUSZT fesztiválon. Bán-Horváth Veronikát kérdeztük. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. október 27., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. október 27., Péntek 20:00

A “családbarát" Magyarországról szóló hamis üzenetű plakátok is szerepelnek Dunajcsik Mátyás, Berlinben élő író regényrészletében a Budapest Nagyregényben. A Café Péntekben az íróval beszélgettünk. Sopsics Árpád új filmje, ahogy a korábbiak, a bűnről szól. A Mellékszereplők című filmről kérdeztük a rendezőt. És meg lehet-e tanulni nem félni a repüléstől - erre keres választ a Cirkóban látható a "Repülés kezdőknek" című film, amelyről Szentgyörgyi Ritával beszélgettünk. Milyen művészeti egyetemről álmodnak a művészeti Egyetemisták. Erről Don Tamás beszélt, a kiállítás kurátora. És a Nemzeti Galériában új kiállítás nyílt a kilencvenes évek művészetéről, TechnoCool címmel. Petrányi Zsolt, a fő kurátor mutatta be az ott látható alkotásokat. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. október 20., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. október 20., Péntek 20:00

"Európai polgár”, ez a neve annak a kitüntetésnek, amelyet Törley Kata vehetett át a Tanítanék mozgalom nevében az Európa Parlament döntése alapján. Vele beszélgettünk a Café Péntekben, nem csak a díjról, hanem az oktatás témájáról szóló filmfesztiválról is. Ugyancsak egy filmfesztivál volt a Lakos Nóra, filmrendező, producerrel folytatott beszélgetésünk témája, ez a kisgyerekek és kamaszok számára készült filmek fesztiválja, a Cinemira. Ménesi Luca a Formáld a világot idei számítógépes pályázatáról beszélt a műsorban, Ruttka Andreát egy Ligeti műre készített textilmunkáról kérdeztük, Böröcz András, New-Yorkban élő festőművész szobrászművészt pedig arról, hogy idén festőművész lányával együtt állít ki és tart performanszot az Art Market-en. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. október 13., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. október 13., Péntek 20:00

Tarr Bélát az Európai FilmAkadémia tiszteletbeli Európai Filmdíjjal tünteti ki, amelyet Berlinben adnak át decemberben. Tarr Bélát kérdeztük a díjról és a magyar film jelenlegi állapotáról a Café Péntekben. "Jól esik látni a megtett utat”, ez a címe Csanádi Judit díszlettervező, építész, a Képzőművészeti Egyetem volt rektora akadémiai székfoglaló kiállításának a Fuga Építészeti Központban vele beszélgettünk a kiállításon. És ugyancsak a Fugában nyílik szombaton a Határtalan Design kiállítás, amelyről a fő szervező, Szigeti Szilvia beszélt. Idén más másodszor nyílik kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár a Bálnában. Ezen láthatjuk Sebők Péter alkotásait, vele is beszélgettünk. És Jovánovics Tamás geometrikus absztrakt képei láthatóak az Einspach Galériában, a műelemzőt, Fehér Dávidot kérdeztük a művészről.

Café Péntek (2023. október 06., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. október 06., Péntek 20:00

Elkezdődött az idei Szemrevaló Fesztivál, amelyen jobbnál jobb svájci, német és osztrák filmekkel, valamint azok készítőivel és szereplőivel lehet találkozni. Sárossi Bogáta, a Goethe Intézet munkatársa beszélt róluk a Café Péntekben. A Kiscelli Múzeum labirintusos pincéjében végtelenül izgalmas kiállítás látható a Jólfésültség történetéről, amelyről a kurátort, az etnográfus-fodrászt, Szabó Zsuzsát kérdeztük. A legjobb Tarr filmek, Makk filmek, Kamondi filmek és Janisch Attila filmek operatőre, Medvigy Gábor temetése után kérdeztük a hozzá oly közelálló Janisch Attilát. És hogy mennyire kapunk valóban magyarázatot mindenre Reisz Gábor filmjében, erről beszélgettünk Gazda Albert filmkritikussal. Végül a Buharov testvéreket kérdeztük arról, hogy az “Anarchistákat miért nem nyugtalanítják a morálgiliszták”, ez ugyanis a Kassák Múzeumban látható tárlatuk címe. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. szeptember 29., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. szeptember 29., Péntek 20:00

Hogy Renoir, a francia impresszionizmus és posztimpresszionizmus meghatározó művészeinek egyike volt, nem újdonság. Az azonban talán igen, hogy mit jelentett számára - főleg idősebb korában - a női test. Erről kapunk most bizonyítékokat a Szépművészeti Múzeumban. A Renoir kiállítás egyik kurátorával, Kovács Anna Zsófiával beszélgettünk a Café Péntekben. Egészen más szempontok, más érzelmek és más hatások vezérlik a nemzetközi hírű magyar kortársművészünk, Maurer Dóra alkotásait, amelyek a balatonfüredi Vaszary Villában láthatóak. Ezekről és a Q Contemporary budapesti magánmúzeumban látható új Fehér László kiállításról Zsikla Mónikával beszélgettünk, mert mindkettőnek ő a kurátora. Arról, hogy Féner Tamás fotóművész 85 évesen is képes megújulni, a Mai Manóban győződhetünk meg. Vele is beszélgettünk a most nyílt fotókiállításán. A Velencei Biennálé magyar pavilonjáról megjelent gyönyörű albumot Boros Géza művészettörténésszel mutattuk be és végül Sz.Bíró Zoltánt kérdeztük egy olyan orosz filmről, ami mindent elárul az orosz brutalitásról. Ez volt a Café Péntek.

Café Péntek (2023. szeptember 22., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. szeptember 22., Péntek 20:00

Elfajzott művészetként aposztrofálták és be is tiltották a hitleristák azokat az alkotásokat, amelyeket a fasizmust elutasító - elsősorban zsidó - művészek készítettek. Hogy hová fajult mindez, arról rendeztek konferenciát a Rumbach zsinagógában. Gábor Györgyöt kérdeztük a Café Péntek-ben. Hogy Renoir-t vajon elfajzott művésznek tekintették volna-e, arról nincsenek dokumentumok, de hogy milyen csodálatos művész volt, arról a Szépművészeti Múzeumban most nyíló kiállításon beszélgettünk a kurátorral, Kovács Anna Zsófiával. És megnyílt az idei World Press Fotó kiállítás, amely rendezvényt ugyan a NER bekebelezte, de a kiállított fotókmost is igen fontos üzeneteket hordoznak. Révész Tamás kurátor beszélt róluk. És a MU Színházban kezdődik a Fiatal Drámaírók Háza által szervezett fesztivál, amelyen az igazán kezdőkre is óriási figyelmet fordít a szakma. Szücs Virág Natáliát és Horváth Benjit, a szervezőket kérdeztük. Jövő héten pedig szokott helyén, a Millenárisban kezdődik az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek idei fő vendége Hollandia. Gaál Katalintól, a MKKE elnökétől hallottuk a részleteket.

Café Péntek (2023. szeptember 15., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. szeptember 15., Péntek 20:00

A METU 10 oktatója írt tiltakozó levelet az ellen, ami a Metropolotan egyetem médiatanszékén történik. Egyiküket, Martin József, Pulitzer emlékdíjas újságírót kérdeztük a Café Péntekben.

"Mire készülsz, milyen lesz a jövő?" – erre a kérdésre adtak igen szomorú, ugyanakkor frappáns válaszokat az idei ARC plakátpályázat nyertesei. Bakos Gábor, az ARC egyik létrehozója beszélt a kiállításról.

A Miskolci Cinefesten idén sok remek filmet mutattak be. Báron György filmkritikus, filmesztétát kérdeztük ezekről. Soós Kata Barcelonában élő festőművész, antroploógus, Kórtörténetek című kiállítását a művész maga mutatta be, a Megrendelt Emlékezet címmel rendezett különleges tárlatról a Blinken OSA Archívumban pedig Véri Dániel kurátort kérdeztük.

Café Péntek (2023. szeptember 08., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. szeptember 08., Péntek 20:00

Az idei kora ősz kulturális programkínálata felmérhetetlenül gazdag, miközben tudjuk, hogy a kultúra igazán értékes szereplői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A Café Péntekben igyekszünk kiemelni a legfontosabb eseményeket. Ilyen a Kiscelli múzeumban Reigl Judit figurális képeiből nyílt kiállítása, ilyen Szűts Miklós és Vojnich Erzsébet közös tárlata az Artusban, de ilyen a Spinózában hamarosan kezdődő Zsidó fesztivál, amely szokásos módon a szabad téren kezdődik és ilyen a Kalsszikus Filmmaraton, amelyen száznál is több filmet nézhetünk, s a plusz egy filmről, a Moratti rendezte Fényes jövő című filmről is szót ejtettünk a műsorban. Ez volt a Café Péntekben.

A megszólalók: 

Sándor Anna (Kiscelli)

Cserba Júlia (Reigl kiállítás)

Karsai György (Szüts, Vojnich kiállítás)

Ráduly György (Filmmaraton)

Varga Ákos (Cirko-Fényes jövő)

Café Péntek (2023. július 07., péntek 20:00)

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2023. július 07., Péntek 20:00

Az ország egyetlen kitörési pontja a matematika oktatás – Bojár Gábor, a Graphisoft létrehozója erről beszélt a héten zajlott Rácz László Emlékülésen és most a Café Péntekben. A hatvanas években Magyarország ipari építészete kimagasló alkotásokat produkált. Más kérdés, hogy mára mivé lettek ezek a monstrumok. Az Iparterv című kiállításról beszélgettünk Haba Péter építész, egyetemi tanárral. Időgép címmel az idő fogalma köré építve, saját nézőpontjából tárta elénk a Ludwig Kortárs gyűjteményét Szipőcs Krisztina, kurátor. Újpesten játszódott a kisebbség szociológus nem mindennapi gyerekkora. A Covid miatti bezártság késztette, hogy mindent megírjon róla. Ladányi János mesélt Újpestről és saját magáról. Végül egy végtelenül szomorú kiállításról is szó volt, amelyet 22 dühös építész készített. A címe: “Mi szóltunk a Várról!”