„Vásároljon

Archívum

Keresés az archívumban

Basszus (2021. június 08., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. június 08., Kedd 20:00

Vendégünk, témánk:

 

- Szenzációóóóóó! Karnevál címmel 17 számos albumot jelentetett meg a Belga. Vendégünk volt Bauxit, azaz Kékesi Balázs, a számok szövegírója. Most először látjuk az előnyét annak, hogy nem az NMHH 92.9-es frekvenciáján szólunk. Az interneten nem kell tartanunk a hatóság szigorától. Hogy értsék: a Belga dalszövegei nehezen mondhatóak "rádióbarátnak". Akik tehát viszolyognak a csúnya szavaktól, ezúttal ne a Basszust hallgassák, mert ilyenek előfordulnak.

Basszus (2021. május 25., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. május 25., Kedd 20:00

Vendégeink, témánk:

 

- Hiszünk a dalszerzőkben, és hisszük, hogy a dalszerzés sikeréhez nélkülözhetetlen, hogy a közép-európai régió tehetséges szerzőit összekössük egymással és a nagyvilággal. Ezért rendezzük meg 2021-ben negyedik alkalommal a DEX Songwriting Expót, ahol az alkotóknak lehetősége nyílik inspirálódni, új ismereteket szerezni és új kapcsolatokat teremteni. 

A jelenlegi járványügyi helyzetet mérlegelve, arra a döntésre jutottunk, hogy a kétnapos DEX Songwriting Expót 2 eseményre bontjuk, május 27-én online, szeptember 16-án pedig az eredeti terveknek megfelelően offline rendezzük meg.

A DEX online az elmúlt évek hagyományos eseményeihez hasonlóan számos lehetőséget kínál az alkotóknak inspirálódni, új ismereteket szerezni és új kapcsolatokat teremteni. Az általános, sokakat érintő témák mellett a programok konkrét, az alkotókat érintő szakmai kérdésekkel foglalkoznak. Szerintünk ott a helyed!

A DEX Dalszerző Expót az Artisjus szervezi

Célunk, hogy elősegítsük a szerzők tudatosabbá válását, lehetőséget teremtsünk a szakmai továbbfejlődésre, közösséget építsünk és segítsük a szakmai műhelyek és alkotó közösségek kialakulását. Az Artisjus számára fontos, hogy a dalszerzők minél tudatosabbak és sikeresebbek legyenek, hiszen így sok zenemű és szerző érdekeit tudjuk hatékonyan képviselNI

Kulcsár Andi. projektmenedzser, Csorba Lóci majd Jónás Vera gyakorló dalszerzők meséltek a kezdeményezésről.

Basszus (2021. május 18., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. május 18., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- Május 10-én jelent meg a Napfonat első lemeze, a Szól a világ, s mi be is mutattuk. 5 énekesnő alkotja ezt az a capella csoportot: Farkas Krisztina alias Volkova, Szaraly Henni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi. Közülük Volkova és Anito látogatott hozzánk, hogy meséljenek az album kétrejöttéről.
Aztán Oláh Tzumo Árpád jazz-zongoristát hívtuk a csütörtöki online koncertjével kapcsolatban.

Basszus (2021. május 11., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. május 11., Kedd 20:00

Tortává gyűltek a szeletek – ezzel a címmel jelent meg a Konyha zenekar ötödik albuma, amit az együttestag Szepesi Mátyás segítségével mutattunk be. Majd egy dalbemutató keretében megismerkedtünk a Negyvenkettő nevet viselő, 2018 óta működő együttessel is, amelynek énekesnője, György Andi beszélt a formációról.

Basszus (2021. április 27., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. április 27., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- Itt az április vége, Budapesten is lesznek rendezvények a már hagyományos Nemzetközi Jazznap alkalmából. Zipernovszky Kornél adott javaslatot, hol élvezkedjenek a műfaj kedvelői.

- Új dalt készített a népszerű Roy és Ádám duó, ezt be is mutattuk.

- És van egy fiatal kis szegedi társaság, a Kultúrkör, ami ezennel kitágítja a működése határait és megmutat néhány rapszámot a készletből. Darvasi Áront hívtuk fel telefonon.

Basszus (2021. április 20., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. április 20., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- Második felvonás. Két héttel ezelőtt már hallottuk: A Stinky Bugs (büdös bogár!) nevű közösségi zenekar ötlete három jónevű budapesti zenész fejében fogalmazódott meg 2019-ben.
Schneider Zoltán (gitár), Gátos Iván (billentyű) és Gátos Bálint(basszusgitár) koncepciójának 4 alapvetően fontos eleme volt: 1. Ismert dalokat dolgoznak át a saját, egyedi funk stílusukban. 2. A dalokat egyidőben, együtt játszák el, nincs zenei utómunka, nincsenek utólagfelvett sávok. (A posztokban megjelenő onetakefunk kifejezés is erre utal.) 3. A hangfelvétel közben mozgóképet is rögzítenek, és az elkészült feldolgozásokat a Youtube-on, a Facebook-on és az Instagram-on publikálják. 4. Hétről-hétre más és más kiemelkedő vendéget hívnak közreműködőnek. Ezen a héten Gátos Bálint volt a vendégünk és meghallgattunk rengeteg ismert dalt, sajátos feldolgozásban Tóth Vera, Méhes Adrián, Fedora, Janklovics Péter, Törőcsik Franciska, CéAnne énekével.

Basszus (2021. április 13., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. április 13., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- Needle of the Scale - Bodrogi András, azaz Bozan 2017-es lemezén szerepelt a dal, aminek újabb változata készült el bizonyos Stranowski művésznevű énekesnő előadásában. Ezt mutattuk be.

- Mester Tamás 10 év után új dalt írt magának egy Mexikóban készített szép klippel, ezt is meghallgattuk, látni nem fogjuk.

- Szakács Gergő a Follow the Flow, FTF énekese. Nálunk a Régi mese c. számával mutatkozott be.

Basszus (2021. április 06., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. április 06., Kedd 20:00

Vendégünk, témánk:

 

- A Stinky Bugs (büdös bogár!) nevű közösségi zenekar ötlete három jónevű budapesti zenész fejébenfogalmazódott meg 2019-ben. Schneider Zoltán (gitár), Gátos Iván (billentyű) és Gátos Bálint (basszusgitár) koncepciójának 4 alapvetően fontos eleme volt: 1. Ismert dalokat dolgoznak át a saját, egyedi funk stílusukban. 2. A dalokat egyidőben, együtt játszák el, nincs zenei utómunka, nincsenek utólagfelvett sávok. (A posztokban megjelenő onetakefunk kifejezés is erre utal.) 3. A hangfelvétel közben mozgóképet is rögzítenek, és az elkészült feldolgozásokat a youtube-on, a facebookon és az instagramon publikálják. 4. Hétről-hétre más és más kiemelkedő vendéget hívnak közreműködőnek.
Gátos Iván volt a vendégünk, s meghallgatunk egy csomó ismert dalt sajátos feldolgozásban, Tóth Vera, Mező Misi, Fedora, Roy és mások énekével.

Basszus (2021. március 30., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. március 30., Kedd 20:00

Vendégünk, témánk:

 

- Megismerkedhettek Dzsúdlóval, aki persze nem azonos a vonzó angol filmszínésszel, Jude Law-val, hanem ő a huszonéves Juhász Marci Borsodból. A stílus amit képvisel: a pop/trap. 2020-ban jelent meg korábbi és vadonatúj számokkal a Fotofóbia c. albuma, de azóta is egyre készülnek az újabb és újabb, továbbra is szövegcentrikus felvételek.

Basszus (2021. március 23., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. március 23., Kedd 20:00

Vendégünk, témánk:

 

- Hullámtörés címmel készített egy akusztikus lemezt egy testvérpár, a Lázár tesók, vagyis Lázár Ágoston és Lázár Domokos. Mindkettejük alapzenekara az Esti Kornél, de játszottak a már nem működő Pegazusok Nem Léteznek formációban is. Ezúttal tehát a karantén körülmények közt készült album dalai szóltak, miközben a fivérekkel beszélgettünk.

Basszus (2021. március 09., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. március 09., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- Különleges műsort hallhattak hallgatóink: bemutattuk a ZOORD "Sailors of the Intergalactical Steppe", magyarul, az intergalaktikus sztyeppe matrózai című második lemezét. Ezért felhívtuk Szilágyi Áron dorombkirályt Kecskeméten.
Ezután Lovasi Andrással beszélgettünk, mert 12-én élő stream koncertet ad, szerzői estje lesz, ahol fellép régi társa, Kispál András is.

Basszus (2021. március 02., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. március 02., Kedd 20:00

Vendégünk, témánk:

 

- Iderejtem a ház kulcsát - Ezt a címet adta új, második lemezének Szesztay Dávid billentyűs, gitáros, basszusgitáros, zeneszerző és egy ideje énekes is. Már egy hete látható a címadó dal videoklipje, az album többi dala, az egész lemez március folyamán lesz nyilvános, így most ősbemutatót hallhattak a minket hallgatók.

Basszus (2021. február 16., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. február 16., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- Stánitz Nikolett, okleveles zeneterapeuta 10 éve használja a zenét, de hivatalos formáját 2014-ben kapta, amikor a Pécsi Tudomány Egyetem művészeti szakán abszolválta a posztgraduális képzést. Ugyanebben az évben alapították meg társával, Csere Mártával a törökbálinti Zeneterápia Műhelyt. Nikolett hangszerekkel érkezett, amiket meg is szólaltatott, mesélt a módszerről és felhívtuk a társnőjét is.

Basszus (2021. február 02., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. február 02., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- Tél van, csaknem zárva az ország. Mit csinálnak a mi zenész barátaink? Kardos-Horváth János egyik új dala a környezet védelmében született. Takács Noémi alias Noémo egy hableányról írt érdekes számot. Petruska András most a Lövölde téren landol. Újraértelmezte Kern nagy slágerét.

Basszus (2021. január 26., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. január 26., Kedd 20:00

Vendégünk, témánk:

 

- Van egy szépséges színésznő, aki történetesen csodálatos énekes is, ő Tompos Kátya. Eddig két albuma jelent meg, boldogan hívják zenészek, hogy színesítse prdukcióikat. Évek óta próbáltuk meghívni őt a Basszusba, de soha nem ért rá. Ez a fránya járvány végre lehetővé tette, hogy bemutassuk őt személyesen.

Basszus (2021. január 19., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2021. január 19., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

- A Basszus, mint jó ideje szinte mindig, most is a zeneipar pandémia miatti válságában érintettekről szólt.
Maszkos zenészvendégünk volt Kárász Eszter, majd felhívtuk Szabó Zsolttot, "Csöpit", aki "Segíts hogy segíthessünk címmel" kampányt indított a zeneipari háttérmunkások megsegítésére. Ő maga is backstage manager.

Basszus (2020. december 22., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2020. december 22., Kedd 20:00

Vendégünk, témánk:

 

- Izgalmas vállalkozásba fogott a Csík zenekar: kizárólag egyetlen zenekar, a Locomotiv Gt dalait dolgozta fel "A dal a miénk" című friss albumán, a rájuk jellemező népzenei motívumokkal átitatott hangzásvilágban. Szabó Attila vállalta a legtöbb Loksi sláger "csíkos" feldolgozását, őt kérdezztük, miközben bemutattuk az eredményt is.

Basszus (2020. december 15., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2020. december 15., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

"Rejtő dekameron" címmel jelent meg Hobo idei albuma. Talán nem véletlen, hogy Giovanni Boccaccio a 14. századi firenzei pestitjárvány idején született mesegyüjteménye ihlette meg a blues hazai nagyapját, aki Rejtő Jenő írásait tette meg lemeze témájának. Vigyázat! Pajzán szövegek! - ez áll a borítón. Hobo mesélt erről.

Basszus (2020. december 08., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2020. december 08., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

Dalbemutató: Két erős nő, énekes és dalszerző, Iván Szandra, azaz Ruby harlem és Horányi Juli, azaz Youli érzelmes közös dalt küldött nekünk. Megbeszéljük, hogyan találtak egymásra. Mivel Youli először szólal meg a Basszusban, megpróbáltuk áttekinteni az eddigi munkásságát dalain keresztül.

- Lovasi András és Kiscsillag zenekara raktárkoncertet adott november 30-án. A bevételt fiatal együttesek megtámogatására használja fel. Elmondta, hogyan.

Basszus (2020. december 01., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2020. december 01., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

A Hajdu Klára Quartet új albumot adott ki Journey címmel. Felhívtuk az énekesnőt, hogy erről a lemezről kérdezzük.
A jazznap.hu megkísérli pótolni a tavaszról a járvány miatt elhalasztott nemzetközi jazznapot december 3-5 között. Zipernovszky Kornél a héten zajló jazzeseményekről beszélt.

Basszus (2020. november 17., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2020. november 17., Kedd 00:00

Vendégeink, témáink:

 

- "Szabadnak születtél" - Koncz Zsuzsa új stúdióalbumot jelentetett meg, Bródy János szövegeire saját magán kívül Závodi Gábor, Gerendás Péter, Maróthy Zoltán és Tolcsvay László írt dalt, egy régi Republic slágerben pedig Kulka János is énekel.

Basszus (2020. november 10., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2020. november 10., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

 

-2020 elején jelent meg az elektro-pop énekesnő-szerző, Hegyi Dóra 7 számos albuma: Egy igaz szerelem címmel. Az énekesnőt a Klubrádióban, a Belau egyik szólistájaként már hallhattuk korábban.


- Gál Csaba Boogie volt a ritkán látott vendégünk. A gitáros-énekes írt egy új dalt Kicsilány címmel. Meghallgattuk és megkérdeztük arról, hogyan telnek a napjai, amikor éppen nem egy tengerjáró hajón tölti azokat, ahol muzsikálni szokott.

Basszus (2020. november 03., kedd 20:00)

Műsorvezetők:
Göczey Zsuzsa
Bencsik Gyula

2020. november 03., Kedd 20:00

Vendégeink, témáink:

- Bemutatkozott egy csudaénekesnő, Mayer Fanni, aki angol nyelvű dalaival máris nemzetközi sikereket aratott.

- Subicz Gábor, jazztrombitás zenekara, a Subtones "Octopus" című lemezét élőben is meg lehet hallgatni a jövő héten, de klip is készült az "Igaz szerelem" című dalukból. Az egyik énekesnő a bandában Jónás Vera.

- Újabb magyar nyelvű száma készült el az Ivan & The Parazol-nak. A "Játék"-ról Vitáris Ivánt kérdeztük.