„Köszönjük

Archívum

Keresés az archívumban

Anno Budapest (2022. november 20., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. november 20., Vasárnap 14:00

Az első fizetésem.

Emlékeznek még arra, amikor először vették kézhez a fizetésüket? Nyilván borítékban volt még, nem átutalással. Milyen érzés volt? Mekkora összeget tett ki? És mire kötötték? Fizetéstörténeteket vártunk az Anno Budapest vasárnapi adásában, saját sztorikat, privát kapcsolatukat a bérszámfejtéssel!

Anno Budapest (2022. november 13., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. november 13., Vasárnap 14:00

Az első nyugati cuccom.

“Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról érkezik” - mondotta volt a doktorminiszterelnökúr, igaz, nem mostanában, hanem még 2007-ben. És hát anno, a átkosban is egy-egy nyugati cucc jelentette sokaknak a szabadság ízét: nem a pedálos Moszkvics volt a menő, hanem az Opel Kadett.

Az Anno Budapest aktuális adásában ilyen egykori menő cuccokra emlékeztünk vissza. Panxnotded Miklós azt kérdezte, milyen menő nyugati cuccaik voltak Önöknek, melyek az irigység tárgyát képezték? A kétkazettás Sharp magnó, amiben egymás mögött voltak a kazetták? A 7 zenés vagy a számológépes kvarcóra? Speckó Adidas cuccok - melyeket egyébként a Szovjetunióban is gyártottak? Sikerült valahonnan eredeti Levi’s-t vagy Wranglert szerezniük? Egyáltalán honnan? Csempészte valaki külföldről, a dollárboltban vették vagy valami seftelés útján? 

Anno Budapest (2022. október 30., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. október 30., Vasárnap 14:00

"A régi jó dolgokból nem maradt meg semmi" – tartja az ismert mondás egy reklámból, és hát tényleg. Annyi mindennek üthetjük már a nyomát bottal, ami jó volt, szerettük, de már nem találni sehol az üzletek polcain. Önöknek mi hiányzik a legjobban ezek közül? Minek a hiánya okoz kínzó űrt a lelkükben? Az Amorella Bonbon? Az erdőmester fagylalt? A Nebuló cukorka? A moncsicsi? A pedálos Moszkvics? A töltőtoll? Az ABC-k/közértek illata a kávédarálók mellett? Netán a “Kivehető ajtajú NDK turmixgép", vagy A világirodalom klasszikusai sorozat?

Anno Budapest (2022. október 23., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. október 23., Vasárnap 14:00

Folytattuk a múlt heti tanár - diák kapcsolatról szóló témát. Panxnotded Miklós továbbra is arra volt kíváncsi, Önök hogyan jöttek ki a tanerővel, vagy ha pedagógusok voltak, milyen kapcsolatuk volt a diáksággal? Volt-e olyan tanár, akitől életre szóló leckét kaptak - akár pozitívat, akár negatívat? Kiálltunk-e mellettük, ha kellett, illetve kiálltak-e ők Önök mellett?

Anno Budapest (2022. október 16., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. október 16., Vasárnap 14:00

Tanár-diák sztorikat vártunk. Tanár-diák két jóbarát? Vagy inkább antagonisztikus ellentétek húzódnak közöttük? Ez volt az Anno Budapest témája. Panxnotded Miklós arra volt kíváncsi, Önök hogyan jöttek ki a tanerővel, vagy ha pedagógusok voltak, milyen kapcsolatuk volt a diáksággal. Volt-e olyan tanár, akitől életre szóló leckét kaptak - akár pozitívat, akár negatívat? Volt olyan, akit addig idegesítettek, míg le nem adta az osztályt? Esetleg volt olyan, aki pikkelt magukra? Kiálltunk-e mellettük, ha kellett, illetve kiálltak-e ők Önök mellett?  

Anno Budapest (2022. október 09., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. október 09., Vasárnap 14:00

Élőlánc, polgári engedetlenség, pedagógussztrájk - ezekkel voltak a napokban tele a hírek. De milyen ellenállási formái voltak a diákoknak a múltban? Erről szólt az Anno Budapest adása. Panxnotded Miklós várta hívásaikat, hogy meséljenek arról, önök hogyan lázadtak fiatalon az iskolában, milyen rendzavarásokban voltak benne, hogyan játszották ki a rendszert, miként adtak hangot háborgásuknak. Petíciózás, kollektív fellépés vagy elszabotálás, 1968, közös szervezkedés vagy épp a tanár autójának behelyezése két fa közé.

Anno Budapest (2022. október 02., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. október 02., Vasárnap 14:00

Az Anno Budapestben ezúttal taxis történetekről hallhattak.

Volt-e kedvenc taxisuk? Mennyire engedhették meg a bérautózgatást régebben és ma? Mitől olyan szervezett a taxis társadalom? Mentett-e meg egy nehéz helyzetet az, hogy taxiba pattanva mégis elértek valahová, amiről már lemondtak? Volt-e dolguk hiénával? Tettek-e meg nagy távolságokat taxiban, amikor mondjuk Miskolcról mentek Budapestre? Irigyelték-e az autókban a CB-rádiót? Melyik a legkedvesebb taxis emlékük?

Mi is készülünk sztorikkal, például utolértük a Joker becenévre hallgató taxist - rendes nevén Lány Róbertet -, aki megmentett egy kismamát, amikor rendőri felvezetéssel vitte el őt a kórházba. Később őt kérték fel a megszületett kisfiú keresztapjának, aki a Róbert nevet is megkapta a szülőktől hálából.

Anno Budapest (2022. szeptember 18., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. szeptember 18., Vasárnap 14:00

Találkoztak már híres emberrel? Na nem csak úgy, hogy látták menni az utcán, mint mondjuk Vikidál Gyulát banyatankkal a Fény utcai piac mellett. Hanem amikor ennél több is történt, beszélgetés, vagy valamilyen közös aktivitás. Ez volt az Anno Budapest adásának a témája. A betelefonálók elmondhatták hol és kivel nyaraltak együtt? Milyen ismert emberrel beszélgettek mondjuk a repülőn? Vagy milyen híresség ment el a munkahelyükre, iskolájukba, akivel beszélgethettek?

Anno Budapest (2022. szeptember 11., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. szeptember 11., Vasárnap 14:00

Múlt héten nem mindenkinek sikerült bekerülnie az Anno Budapestbe, ami a kórusokat, énekkarokat, az énekoktatást tűzte témának.A nagy sikerre való tekintettel most vasárnap folytattuk. A betelefonálók meséltek nekünk egykori tanárokról; kóruspróbákról; iskolai és ünnepi fellépésekről; hogy mit adtak át a zenepedagógusok a muzsika szeretetéből.

Anno Budapest (2022. szeptember 04., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. szeptember 04., Vasárnap 14:00

Pajtás, daloljunk!

Az Anno Budapest adásában zengtük a dalt üde mámoros ajakkal! Panxnotded Miklós vasárnap délutáni zenés időutazásában az énekkarokat idéztük meg, legyen szó iskolairól, munkahelyiről, vagy éppen a Magyar Rádió gyermekkórusáról. Az énekórás történetek, a Kodály-módszer eredményei, a kórustalálkozós visszaemlékezések, nosztalgiázásról szólt az adás.

Anno Budapest (2022. augusztus 28., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. augusztus 28., Vasárnap 14:00

Nálatok laktak-e állatok?

Panxnotded Miklós gyerekkori, régi kiskedvencekről, háziállatokról emlékezett meg az Anno Budapest adásában. Volt-e akváriumuk? Ha volt, akkor guppi, szifó, neon- vagy aranyhal élt benne? Neveltek-e nyulat? Volt-e galambdúc az udvarban vagy a padláson? Tengerimalac vagy hörcsög? Kígyó vagy teknős? Kutya vagy macska - netán mindkettő? Egyáltalán kedvtelésből, tenyésztési célból vagy étkezési okokból volt állatuk otthon? Milyen volt régen az állatorvosi ellátás?

Anno Budapest (2022. augusztus 21., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. augusztus 21., Vasárnap 14:00

A hallgatók emlékeiből rakja össze az ismeretlen főváros képét Panxnotded Miklós. Budapest épületein, parkjain, közterein, szórakozóhelyein, legendáin keresztül bemutatkozik a város régi és akár az új arca is.

És mi van ha nem telefonálnak? (+36 1 240-6953 és +36 1 240-7953; SMS: +36 30 303-0953

Az Anno Budapest Facebook-oldala

Facebook

Az Anno Budapest adásait podcast formában is lehet hallgatni.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Anno Budapest (2022. augusztus 07., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. augusztus 07., Vasárnap 14:00

A tornatanár

"Aki nem tudja csinálni, tanítja. És aki tanítani sem tudja, abból lesz a tornatanár." - hangzik Woody Allen klasszikusa. De tényleg így lenne? Ennek is utána jártunk az Anno Budapest adásában. Panxnotded Miklós műsorvezető arra kíváncsi, milyen emlékeket őriznek egykori testnevelő tanáraikról. Szadista állatok voltak vagy jó fej emberek? Kellett-e kötelet mászni, szekrényt ugrani, négyütemű fekvőtámaszokat végezni, vagy csak kizavarta Önöket focizni a testnevelő szakos pedagógus? Hányadikak voltak a tornasorban? Miért kellett egyforma tornaruhában járni? Hogyan bántak a pedagógusok azokkal, akik nem voltak tehetségesek a sportban? Miért hívták úgy a medicinlabdát, ahogy? Emlékeznek-e a kidobósra, a tűz-víz-repülőre, a kislabdahajításra és a mezei futóversenyekre?

Anno Budapest (2022. július 24., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. július 24., Vasárnap 14:00

Ilyen melegben vasárnap vagy a strandon van az ember vagy az Anno Budapestet hallgatja délután 2 és 4 között. Mi az utóbbit javasoljuk, mert a műsorban régi strandokat látogattunk meg a hallgatók beszámolói segítségével. A Palatinust mindenki ismeri, de a csillaghegyi, a Paskál, a Vituki, rómaifürdő strandokat vagy a vidéki kisebb és nagyobb fürdőket is?

Mennyi volt a belépő? Csúszdán kívül milyen szórakozási lehetőségek voltak? Hullámfürdő? Minigolf-pálya? Béreltek-e matracot? A termálban vagy az úszómedencében szerettek-e inkább elpilledni? Vannak-e történeteik úszómesterekről? Lángos, vattacukor vagy kukorica? Netán otthon csomagolt étel? Ha van női napozó, akkor miért nincsen férfi napozó? Ezekre a kérdésekre kerestük a válszokat az adásban.

Anno Budapest (2022. július 17., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. július 17., Vasárnap 14:00

Nyár van és semmi baj, olvadunk, mint a fagylalt. Az Anno Budapestben az e heti témánk a fagyi volt. Emlékeznek az első fagylaltjukra? Csavarós volt vagy gombócos? (És azt tudták, hogy Nyíregyházán nem gombóc volt a mértékegység, hanem gömb?) Melyikre esküsznek: a fagyira, a jégkrémre vagy a parféra? Esetleg csak a puding? Tejes vagy vizes? Tölcsérből (ostyából), pohárból vagy kehelyből volt a legfinomabb? Hol lehetett kapni a legjobb fagyit? Önök melyik árra emlékeznek: a 2 Ft-osra, az 1 Ft-osra vagy esetleg az 50 filléresre is? Többnyire „mezei“ vagy cukrász által készített jutott Önöknek? Melyik volt a kedvenc? A csokoládé - ami nem is volt -, a vanília, a pisztácia - ami kifogyott - vagy a puncs? Egyáltalán miből készült a puncs fagyi és kellett-e bele mazsola? És az erdőmester? Tejszínhabbal vagy anélkül? Emlékeznek a „néger fagyira“? Mióta ismerik a mágikus Carpigiani kifejezést? És azt tudják, hogy amíg nálunk csak szezonálisan lehetett egy időben kapni, addig az oroszoknál akár mínusz 30 fokban is? Ismertek elátkozott fagylaltost?

Anno Budapest (2022. július 10., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. július 10., Vasárnap 14:00

Nyár van és semmi baj, olvadunk, mint a fagylalt. Az Anno Budapestben a fagyi volt a témánk. Emlékeznek az első fagylaltjukra? Csavarós volt vagy gombócos? (És azt tudták, hogy Nyíregyházán nem gombóc volt a mértékegység, hanem gömb?) Melyikre esküsznek: a fagyira, a jégkrémre vagy a parféra? Esetleg csak a puding? Tejes vagy vizes? Tölcsérből (ostyából), pohárból vagy kehelyből volt a legfinomabb? Hol lehetett kapni a legjobb fagyit? Önök melyik árra emlékeznek: a 2 Ft-osra, az 1 Ft-osra vagy esetleg az 50 filléresre is? Többnyire „mezei“ vagy cukrász által készített jutott Önöknek? Melyik volt a kedvenc? A csokoládé - ami nem is volt -, a vanília, a pisztácia - ami kifogyott - vagy a puncs? Egyáltalán miből készült a puncs fagyi és kellett-e bele mazsola? És az erdőmester? Tejszínhabbal vagy anélkül? Emlékeznek a „néger fagyira“? Mióta ismerik a mágikus Carpigiani kifejezést? És azt tudják, hogy amíg nálunk csak szezonálisan lehetett egy időben kapni, addig az oroszoknál akár mínusz 30 fokban is? Ismertek elátkozott fagylaltost?

Anno Budapest (2022. június 19., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. június 19., Vasárnap 14:00

Vasárnap délután Panxnotded Miklós fuvart keresett az Anno Budapest műsorában - arra kérte a hallgatókat, osszák meg milyen volt az első autójuk. Mikor és hogyan tettek szert rá? Merkurból volt, használtan vették, netán külföldről hozták be? Ajándékba kapták vagy megörökölték valakitől a családból? Netán kimentek érte a Nagykőrösi útra a lóerő vásárra?

Babakék Trabant 601 vagy Skoda Favorit? Bogárhátú vagy kispolák? Pörgették-e büszkén a Moszkvics-slusszkulcsot? Vagy csak a kockalada játszott? Vigyáztak-e rá, babusgatták-e és vasárnap délelőttönként mosták, ápolgatták jó magyar népszokás szerint? Kötöttek rá biztosítást? És hogyan váltottak újra?

Anno Budapest (2022. június 12., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. június 12., Vasárnap 14:00

Anno Budapest: Vakáció!!!

Panxnotded Miklós nyaralni hívta Önöket az Anno Budapestben. Itt a nyár, kezdődik a vakáció. A műsorvezető arra kérte a hallgatókat, osszák meg vele és az adás közönségével élményeiket a legjobb nyaralásaikról, úttörő- vagy építőtáborból, SZOT-üdülőből, családi nyaralásról bel- vagy külföldön, napközis táborból vagy a nagyinál töltött nyári napokról, Balatonról, Tisza-partról, strandról, vagy épp a rossz bizonyítvány miatti szobafogságról.

Anno Budapest (2022. június 05., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. június 05., Vasárnap 14:00

Amatőr színjátszás
 
Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép. Az Anno Budapest ezúttal a régi amatőr színjátszó köröket idézte meg. Panxnotded Miklós műsorvezető arra kérte a hallgatókat, hogy meséljenek neki és az adás közönségének az ismert és ismeretlen amatőr színi-csoportokról, olyanokról, amikben maguk is szerepeltek vagy éppen láttak. Mond Önöknek valamit az, hogy Stúdió K, Universitas, 815-ös csoport vagy Orfeo? Több ilyen színjátszó az évek során profivá lett, ismerünk olyan színészeket, akik ilyen színjátszókörökben kezdték. Mik voltak az amatőr színjátszás fő terepei? Iskolák? Munkahelyek?

Anno Budapest (2022. május 29., vasárnap 14:00): Déli Pályaudvar

2022. május 29., Vasárnap 14:00

A Keletiben már jártunk az Anno Budapesttel, most a lebontásra ítélt, szebb sorsot megélt Déli pályaudvarra látogattunk el május utolsó vasárnapján. Gyereknapi adásunkban Panxnotded Miklós arra kérte a hallgatókat, osszák meg a Délivel kapcsolatos élményeiket és történeteiket. Ugye innen lehetett menni Balatonra és a Velencei-tóhoz, szóval biztosan volt pár olyan nyaralás, mely innen vette kezdetét, vagy itt szálltunk át az út során.

Tudták, hogy ez volt a főváros második legnagyobb forgalmú fejpályaudvara, és hogy elődje 1861-ben nyitott meg itt Budai indóház néven? Buda állomást a második világháborúban szinte teljesen szétbombázták, csak 1962-ben építették helyére a modern stílusú épületet, melyért tervezője, Kővári Gyula Ybl-díjat is kapott. Aztán tíz évvel később jött a metróépítés és tovább formálódott olyanra a pályaudvar, ahogy ma is ismerjük - már amíg nem bontják el.

Anno Budapest (2022. május 22., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. május 22., Vasárnap 14:00

A Dohány utca és a Síp utca sarkára látogattunk el az Anno Budapest május 22-i adásában, az egykori Metro Klubba, ami ma is működik, igaz, némi profilváltással. A hazai beatmozgalom egyik ikonikus helyszíne ez. A hely rezidens zenekara a Zenith volt, mely a klub után vette fel a Metro nevet. De megfordult itt az az Illés, az Omega, Koncz Zsuzsa és sokan mások is.

Azt tudták például, hogy korábban az Irányi utcában, a Petőfi Sándor utcában és a Rákóczi úton működött a klub? Vagy hogy itt rögzítették a magyar könnyűzene történelmének első koncertalbumát, az Egy este a Metro Klubban-t? És 1969-ben itt forgatta Kovács András az Extázis 7-től 10-ig című beat-dokumentumfilmjét, benne a fiatal Hobóval és Csepeli Györggyel.

Anno Budapest (2022. május 15., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. május 15., Vasárnap 14:00

Népszabadság, Esti Hírlap, Kurír, Új Tükör, Film Színház Muzsika, Pajtás, Pesti Műsor, Rádiótechnika, Vasárnapi Hírek, Ifjúsági magazin, Fáklya, Munkásőr… Hosszan sorolhatnák a megszűnt sajtótermékeket, legyen szó napilapról, hetilapról, magazinról, folyóiratról. Az Anno Budapestben pont ezt tettük - már nem létező újságokat és magazinokat idézünk meg. A hallgatók meséltek Panxnotded Miklósnak egykori kedvenc lapjaikról, rovataikról és újságíróikról. Mely újságok hiányoznak és melyeket haladott meg a kor? Mennyire tölti be az internet ezeknek a helyét?

Anno Budapest (2022. május 08., vasárnap 14:00): III. kerület

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. május 08., Vasárnap 14:00

Már a régi rómaiak is tudták, hogy van egy hely Budapesten, ahol érdemes élni. Óbuda 1873 óta a főváros része, de vajon miért nem lett Óbudapest a neve a magyar metropolisznak? 2022. május 8-án vasárnap délután a III. kerületbe látogatott el az Anno Budapest.

A Klubrádiónak is majdnem 20 éven át otthona volt Óbuda, még mindig kötődünk a városrészhez érzelmileg. De a III. kerület nemcsak Aquincum, része neki a Római-part, Pünkösdfürdő, a Filatorigát, Újlak, Kaszásdűlő, Békásmegyer, Csillaghegy és a sziget, ami már nem Hajógyári. Szigetes élmények, a III. kerületi (T)TVE, a gázgyár, a Goldberger, a harisnyagyár, a csillaghegyi strand, a szentendrei HÉV, a Vörös és Kék Lyuk, a lakótelepek legjobbja (a Pók utcai), az amfiteátrum, a Flórián, a Fő tér, a Zichy-kastély, az AKG, a zsinagóga, a virágpiac mind-mind olyan helyek, amelyekhez számtalan emlék és személyes sztori kapcsolódik. 

Anno Budapest (2022. május 01., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. május 01., Vasárnap 14:00

A hallgatók emlékeiből rakja össze az ismeretlen főváros képét Panxnotded Miklós. Budapest épületein, parkjain, közterein, szórakozóhelyein, legendáin keresztül bemutatkozik a város régi és akár az új arca is.

És mi van ha nem telefonálnak? (+36 1 240-6953 és +36 1 240-7953; SMS: +36 30 303-0953

Az Anno Budapest Facebook-oldala

Facebook

Az Anno Budapest adásait podcast formában is lehet hallgatni.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Anno Budapest (2022. április 24., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. április 24., Vasárnap 14:00

A hallgatók emlékeiből rakja össze az ismeretlen főváros képét Panxnotded Miklós. Budapest épületein, parkjain, közterein, szórakozóhelyein, legendáin keresztül bemutatkozik a város régi és akár az új arca is.

És mi van ha nem telefonálnak? (+36 1 240-6953 és +36 1 240-7953; SMS: +36 30 303-0953

Az Anno Budapest Facebook-oldala

Facebook

Az Anno Budapest adásait podcast formában is lehet hallgatni.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Anno Budapest (2022. április 17., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2022. április 17., Vasárnap 14:00

A hallgatók emlékeiből rakja össze az ismeretlen főváros képét Panxnotded Miklós. Budapest épületein, parkjain, közterein, szórakozóhelyein, legendáin keresztül bemutatkozik a város régi és akár az új arca is.

És mi van ha nem telefonálnak? (+36 1 240-6953 és +36 1 240-7953; SMS: +36 30 303-0953

Az Anno Budapest Facebook-oldala

Facebook

Az Anno Budapest adásait podcast formában is lehet hallgatni.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast