„Vásároljon

Keresés az archívumban

Anno Budapest (2021. február 28., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. február 28., Vasárnap 14:00

Témánk:

 

- Az Anno adása történelme során először végre elhagyta a fővárost, és a Szinva, Hejő és Sajó völgyébe, Miskolcra látogatott.
A Dél-Magyarországról Budapestre származott Panxnotded Miklós ezúttal talán még inkább rá volt utalva a Klubrádió hallgatóira - akár miskolciak, akár a világ bármely pontján élnek, de volt mondanivalójuk a városról. 

Anno Budapest (2021. február 21., vasárnap 14:00)

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. február 21., Vasárnap 14:00

Vendégünk, témánk:

 

A 2021. február 21-i Anno Budapestben találkoztunk a Blahán, a Blahán, ott, ahol a hatos megáll. Panxnotded Miklós ezúttal a megújulás előtt álló Blaha Lujza térre invitálta a hallgatókat.
Jöjjenek hát elő az emlékek az ikonikus térről, ami helyet adott az egykori Nemzeti Színháznak, ahol még mindig áll a Corvin Áruház és az EMKE épülete, de itt nyílt meg az első fővárosi éjjel-nappali üzlet és kőmozi is (az Apolló), itt volt a híres Sajtóház, itt működött az Elektromos Krokodil lemezbolt, ide épült a MÁK Bérház és a Rókus kórház, és annyi minden maradt velünk a gombákon, az aluljárón, a metrón, a 7-es buszon vagy a 4-es/6-os villamoson kívül is, hogy összeszedni is lehetetlen.
Megszólalt Vizy Márton, építész.

Anno Budapest (2021. február 14., vasárnap 14:00): Anno FM Klubrádió

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. február 14., Vasárnap 14:00

Témánk:

 

- (Egy darabig) az utolsó analóg módon is sugárzott Anno Budapest a Klburádióban régi FM Klubrádiós emlékeket szedett össze, azt firtatta, a hallgatóknak mik voltak az első Klubrádiós élményeik. Panxnotded Miklós mellett az a PszichoPeti is a stúdióban várta a hívásokat, akivel annak idején közösen vezették a legendás "Addig jó, míg Kádár él"-t.

Anno Budapest (2021. február 07., vasárnap 14:00): Bisztró románc

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. február 07., Vasárnap 14:00

Bisztró románc: Panxnotded Miklós műsorunkban a régi - nevükben orosz, gyökereikben francia - bisztrókba látogatott el a Klubrádió hallgatóinak segítségével.
Azok a kávék, az a hangulat! Az ötvenes években jelentek meg Magyarországon, először a fővárosban az addig ismeretlen vendéglátóipari egységek a Budapesti Vendéglátóipari Tröszt jóvoltából, melyek nem éttermek voltak, nem kocsmák, hanem afféle hidegkonyhai termékeket árusító büfék. A Mézes Mackó hálózat után jött a Húszéves Bisztró, a 70-es évektől pedig igazi sikersztori lett az önkiszolgáló, sokszor már melegkonyhai készítményeket is áruló bisztrók. Aztán ott voltak a tejivók a gyerekeknek, vagy a 80-as években megszületett City Grill hálózat is. Ugye emlékeznek?

Anno Budapest (2021. január 24., vasárnap 14:00): Az első lakásom

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. január 24., Vasárnap 14:00

"Bármennyi embert ölök rakásra, nem teszek szert egy öröklakásra" - írta annak idején kecskerímben Kosztolányi. A 2021. január 24-i Anno Budapest témája azt járta körül, önök hogyan jutottak lakáshoz. Hol, mennyiért, milyen hosszú várakozás után? Kellett-e protekció, vagy voltak olyan szerencsések, hogy megörököltek egy ingatlant? És miután beköltöztek, mekkora volt az öröm? Nagyobb, mint a lakás alapterülete? Hogyan rendezték be az ingatlant? Milyen szomszédokat fogtak ki? 

Anno Budapest (2021. január 17., vasárnap 14:00): Zastava

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. január 17., Vasárnap 14:00

Adásunk ismét a technikatörténet irányába fordult. Ezúttal a szerb autógyártás gyöngyét, a kragujevaci verdát, a keleti Fiatot, vagyis a Zastavát idéztük meg.
Tudták például, hogy a Zastava neve zászlót jelent, és az üzem a 19. században még fegyvert gyártott? Vagy hogy 1953 óta több mint négymillió autó gördült le a valaha 53 ezer embert foglalkoztató gyár szalagjairól, ebből 650 ezret külföldön adtak el, 76 országban, a legtöbbet - 147 ezret - az Egyesült Államokban Yugo néven? Így válhatott az 1980-as években az amerikai férfi és női röplabda-válogatott hivatalos autójává is. Hívták jugoszláv Mercedesnek is, és tény, hogy az egykori szocialista blokkban a Zastavának igazi nimbusza volt a Fiattól lincenszelt 1300-as és 1500-ös modelleknek. A Yugo felbukkant a Die Hardban is, poénkodtak vele a Verdák második részében, de akkor is egy jól összerakott kisautó volt, ma is olyan kifejezésekkel illetik, mint a kezdő sofőrök örök barátja", "jóságos, igénytelen jugoszláv csodagép, igénytelen, megbízható, olcsón tartható igásló“.
Bár vannak olyan vélemények is ma, miszerint „amennyire olcsó, annyira rossz" vagy hogy igazából egy koporsó tetőablakkal.
Jason Vuic történész könyvet is írt róla, melyben a történelem legrosszabb autójának nevezte.
2008-ig gyártották.
Hogy mi igaz ebből? Megkérdeztük a Yugo-Zastava Klub Hungary Facebook-csoport egyik tagját is az adásban.

Anno Budapest (2021. január 10., vasárnap 14:00): Anno Angyalföld

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. január 10., Vasárnap 14:00

Vendégeink, témáink:

 

- Már nem Újpest, még nem Újlipócia: Angyalföld. Az Anno Budapest 2021. január 10-i adásában a a hallgatók segítségével a 13. kerületi Lőportárdűlőjére és a Róbert Károly körúton túli részére látogatott el Panxnotded Miklós.
Az egykori munkáskerületbe, ahol az angyalok laknak, ahol a József Attila Színház áll, ahol a Láng Művelődési Központ működik, ahol Tripolisz található - itt született Radics Béla, a magyar Hendrix is -, ahol szobra áll Horn Gyulának, ahol a Rákos-patak a Dunába folyik, ahol a Vasas - a Vas- és Fémmunkások Sport Clubja - otthona van, ahol Ganxsta Zolee, Fenyő Miki, Tátrai Tibor, Ihász Gábor, Bodrogi Gyula, Szepesi György felnőtt, de élt itt Illyés Gyula, Kassák Lajos és Kaffka Margit is. Angyalföldi pálmafák, jöjj el hozzánk nagyvilág!

Anno Budapest (2021. január 03., vasárnap 14:00): Osztálykirándulások

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. január 03., Vasárnap 14:00

A 2021. január 3-i Anno Budapestben induljanak virtuális osztálykirándulásra Panxnotded Miklóssal. Műsorvezetőnk arra invitálja a hallgatókat, hogy a szokásos módon vasárnap délután 2 és 4 között hívják fel őt, és idézzék fel együtt egykori osztálykirándulások emlékét. Hová utaztak anno? Hány napra? Gyűjtöttek-e takarékbélyeget vagy hulladékot, hogy összejöjjön az osztálypénz a közös kirándulásra? Netán a mezőgazdasági munkán keresett pénzt tették rá félre? Milyen emlékek maradtak meg máig is?

Anno Budapest (2021. január 01., péntek 16:00): Anno maraton - Legkedvesebb kulturális élményeink

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2021. január 01., Péntek 16:00

Újév első délutánján három órán keresztül várja Panxnotded Miklós a hívásaikat. Betett nekünk 2020. Annyi minden zárt be, maradt el, hogy arra gondoltunk, legalább egy műsor erejéig legmeghatározóbb kulturális emlékeinket, azokat az eseményeket - előadás, film, koncert, kiállítás, kultúrműsor, közvetítés, stb. -, melyeken ott voltunk és boldogan emlékezünk vissza rájuk. De megoszthatják Miklóssal és a többi hallgatóval azt is, miről kellett lemondaniuk abban a fránya 2020-ban. Hívjanak minket pénteke

Anno Budapest (2020. december 27., vasárnap 14:00): Albérlet, ágybérlet, társbérlet

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. december 27., Vasárnap 14:00

Lakhatás. Ma is komoly problémát jelent ez sokaknak, talán még többeknek és talán még nagyobbat is, mint régebben. Pedig anno sem volt könnyű: albérletek, társbérletek, kényszerű lakhatási megoldások mindig is velejárói volt sokunk életének. Ez a 2020. december 27-i Anno Budapest témája. Azt mondják meg nékünk, hol volt a lakóhelyük. Milyen kecókban laktak átmenetileg kikkel és mennyiért; osszák meg sztorijaikat al-, fő- és társbérlőkről, munkásszállókról.

Anno Budapest (2020. december 13., vasárnap 14:00): Anno Klubrádió

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. december 13., Vasárnap 14:00

Különleges retrospektív adással jelentkezett a 2020. december 13-i Anno Budapestben Panxnotded Miklós. Ezúttal a Klubrádió elmúlt 19 évére emlékeztünk vissza műsorunkban. Természetesen a hallgatók segítségével, akik megosztották élményeiket rádiónkkal kapcsolatban, arról, kik voltak a kedvenceik, mely műsorokat szerették a legjobban, elmesélték a vidám és szomorú pillanatokat, és hogy mit jelent számukra a Klubrádió.

Anno Budapest (2020. december 06., vasárnap 14:00): Télapó is már eljő

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. december 06., Vasárnap 14:00

Egy régi mondás szerint a férfi életének 3 fázisa van: amikor még hisz a Mikulásban, amikor már nem hisz a Mikulásban, és amikor ő maga a Mikulás.
Idén pont hatodikára esett a decemberi első Anno Budapest, így most Panxnotded Mikulás is kisuvickolt bakanccsal és teli zsákkal érkezett az adásba, ahol várta a hallgatók telefonjait arról, hogy hozzájuk régen a Télapó vagy a Mikulás érkezett-e; gyerekként hogyan élték meg ezt a napot; szerették-e a csomagba került krumplicukrot; emlékeznek-e első találkozásukra a fehérszakállúval; mikor jöttek rá, hogy Mikulás nem létezik és a felnőttek becsapják a gyerekeket; kaptak-e virgácsot.

- Adásunk vendége volt a Nyír1 Bikers Motoros Alapítvány képviselője is, ők idén már 12. alkalommal jótékonykodnak, amikor Mikulás-jelmezben motorozzák végig Nyíregyházát és viszik az összegyűjtött adományokat a helyi kórház gyermekosztályára.

Anno Budapest (2020. november 29., vasárnap 14:00): Keleti pályaudvar

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. november 29., Vasárnap 14:00

Az Anno Budapest 2020. november 29-i adásában a Központi Indóházba, azaz a Keleti pályaudvarra látogattunk el.
Az 1884-ben átadott objektum Budapest legforgalmasabb személypályaudvara, nemigen van olyan felnőtt magyar ember, aki ne fordult volna meg itt életében. Bizonyára önöknek is vannak történeteik, bolgár kalauzról, lekésett vonatról, egy itt elfogyasztott jóféle utasellátós csokirolóról vagy egykori restis ételről, jártak már a Keleti egykori nagypostáján, látták már az itteni csomagmegőrző kincseket rejtő Salgó-polcait, találkoztak seftelőkkel a kalandosabb napokat is megélt aluljáróban - szóval kizárt, hogy ne lenne egy személyes történetük.

Anno Budapest (2020. november 22., vasárnap 14:00): Az első tévékészülékem

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. november 22., Vasárnap 14:00

A 2020. november 22-i Anno Budapestben a televíziózás hőskorába mentük vissza. Ezúttal azonban nem annyira a műsorokra koncentráltunk, hanem a készülékekre - ez ismét egy technikatörténeti adás volt a televízió világnapját követően egy nappal. 

Emlékeznek még az első televíziójukra? Orion? Videoton? Junoszty? Kékes?  Mátra? Benczúr? Munkácsy? Duna? Tisza? Color Star? Telefunken?
Emlékszik rá, hogy várni kellett, míg bemelegedik a készülék? Összejártak a szomszédok vagy a család, hogy együtt nézzék az adásokat? Önök is igazgatták a tetőn az antennát, hogy legyen vétel? Használtak botot, mint nyeles távirányítót? Tartottak terítőt és üveghalat a készülék tetején? Egyáltalán, mi volt az első műsor, amire emlékeznek, amit láttak a tévében?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegettünk Panxnotded Miklóssal vasárnap.

Anno Budapest (2020. november 15., vasárnap 14:00): Anno Újlipótváros

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. november 15., Vasárnap 14:00

Bauhaus csodák, Farkasházy Tivadar, kisvárosi életérzés a nagyvárosban, Pagony, Duna-part, polgári miliő, Szent Flórián, Kiskakukk, Láng Téka, Bächer Iván, civil kurázsi, Pozsonyi kisvendéglő, Aczél György, Solaris lemezbolt, Szent István park, csillagos házak, Kino mozi (egykoron Szindbád), Tóth József, Budapest Jazz Club, Vígszínház, hipszter paradicsom, art déco, Raoul Wallenberg, Pozsonyi Piknik, Cézár ház, Péter bácsi, öntudat - egy szóval ÚJLIPÓTVÁROS.

Anno Budapest (2020. október 18., vasárnap 14:00): Fiatalok őszi mezőgazdasági munkán

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. október 18., Vasárnap 14:00

A 2020. október 18-i Anno Budapestben az őszi mezőgazdasági munkákról beszélgetünk, pontosabban arról a régi gyakorlatról, amikor ősszel diákokat vezényeltek mindenféle betakarítási munkára termelőszövetkezetekbe, állami gazdaságokba, mely "munkák" nem annyira növelték a nemzetgazdaság hatékonyságát, legalábbis az elvárt szinten biztosan nem. Bizonyára önöknek is vannak történeteik almaszedésről, paprikabetakarításról, szőlőszüretről. 

Anno Budapest (2020. október 04., vasárnap 14:00): Régi mozik nyomában 1.

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. október 04., Vasárnap 14:00

Témánk:

- A régi fővárosi mozik nyomában. Az Anno Budapestben régi fővárosi mozikat kutattunk fel a hallgatók segítségével. Melyek voltak kedvenc filmszínházaik, amelyek ma már nem léteznek? Milyen filmeket láttak ott? Milyen emlékeik vannak? Randik, elszakadó filmek, kötelező filmek, korhatáros filmekre belógások, jegyszedők, kertmozik - a téma a vásznon hever.

Anno Budapest (2020. szeptember 27., vasárnap 14:00): Józsefváros

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. szeptember 27., Vasárnap 14:00

Témáink:

A 2020. szeptember 27-i Anno Budapestben a régi Józsefvárosba, a nyóckerbe, Josefstadtba invitálja a hallgatókat Panxnotded Miklós. Milyen volt a hírhedt VIII. kerület anno? Emlékeznek még a régi Tangóra? A kocsisorra? A Kolóniára? A sok iparosra és kiskereskedőre kerület szerte? Kalandozzunk együtt a Palotanegyedtől a Századosnegyedig, Népszínház utcától a Tisztviselőtelepig!

Anno Budapest (2020. augusztus 23., vasárnap 14:00): VIT - avagy a Világifjúsági Találkozókra emlékezünk

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. augusztus 23., Vasárnap 14:00

Témánk a VIT. Mond önöknek valamit ez a mozaikszó? És ha azt mondjuk, hogy Világifjúsági Találkozó?

1949-ben Budapesten is rendeztek ilyen eseményt, mely a DIVSZ (Demokratikus Ifjúsági Világszövetség) és a Nemzetközi Diákszövetség kezdeményezése volt időről időre más országban. Ez a propagandista céloktól nem teljesen mentes hatalmas nemzetközi dzsembori arról szólt, hogy a baloldali fiatalok globálisan kifejezhessék a szolidaritást, a „demokrácia“ szeretetét, valamint a háború és az imperializmus elleni kiállásukat. Sokaknak pedig egy klassz esemény arra, hogy külföldre utazhassanak élményeket gyűjteni. 1947 óta rendeznek ilyen eseményeket, a legutóbbi 2017-ben volt Szocsiban.

Önöknek van VIT-es élményük? Jártak valamelyik VIT-en? Leveleztek fiatalokkal utána? Osszák meg velünk!

Anno Budapest (2020. augusztus 02., vasárnap 14:00): A szalagos magnók

Műsorvezető:
Panxnotded Miklós

2020. augusztus 02., Vasárnap 14:00

Témáink:

Panxnotded Miklós személyesen polimerizált csak önöknek, amikor elővette a TESLA B-101-es szalagos magnetofont a szekrény tetejéről és évtizedek után kipróbálta azt. A jó hír: működik! 2020. augusztus 2-án vasárnap délután 2-től a Klubrádió Anno Budapest című műsorában az orsós magnókkal foglalkoztunk. Volt önöknek is? Netán még ma is használják? Milyen típushoz jutottak hozzá és hol? Mikor tértek át a kazettás formátumra? Hogyan rögzítettek a szalagra? Megannyi kérdés, emlék, amiket érdemes megosztani velünk és a többi hallgatóval.