„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Ötös - Para-Kovács Imrével (2024. június 17., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2024. június 17., Hétfő 10:05

Elstartolt a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, a magyar válogatott zsinórban 3. alkalommal szerepel a tornán. Mitől varázslatos a foci szerte a világon, már amennyiben az? Valóban egyfajta háborúpótlék? Kik azok a fociultrák? Mi a kapcsolat a labdarúgás és a politika között? Mire jók a felhúzott stadionok itthon? Pofon-e a magyar kormánynak, hogy a német válogatott rózsaszín mezben játszik ellenünk szerdán?
Ezeket a kérdéseket járta körül Para-Kovács Imre vendégével, Hegyi Iván sportújságíróval.

Ötös - Para-Kovács Imrével (2024. június 03., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2024. június 03., Hétfő 10:05

Hogyan tehető hatékonyabbá az EU? Miként erősíthető európaiság és az európai együttműködés ? Mit tehetnek mindezekért a célokért a civil szervezetek?
Para-Kovács Imre vendége Nagy Eszter jogi szakokleveles közgazdász volt, aki korábban diplomataként dolgozott, 2022 óta pedig az Európai Föderalisták Uniója nevű pártfüggetlen egyesület magyar szekciójának elnöke.

Ötös - Para-Kovács Imrével (2024. május 13., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2024. május 13., Hétfő 10:05

Milyen is az ökomenza és miért jó?
 
Környezetvédelmi szempontból az ökogazdálkodás az élelmünk előállításának egyetlen olyan módja, amivel megőrizhetjük Földünk élővilágát, hatékonyan segíthetünk a klímaválságon és egészséges élelmiszerrel láthatjuk el az embereket.
A közétkeztetés azért az egyik legjobb eszköz mindehhez, mert ezáltal a gyerekek egészséges élelemhez juthatnak társadalmi és szociális helyzettől függetlenül.
Para-Kovács Imre vendége Dr. Rodics Katalin a Greenpeace környezetvédelmi szakértője, aki a szervezet országos ökomenza programjáról mesélt.

Ötös - Para-Kovács Imrével (2024. április 08., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2024. április 08., Hétfő 10:05

Nem mindegy hogyan kirándulunk az erdőben, de hogyan tudjuk "jól" csinálni? Milyen veszélyeket rejt az erdő ránk nézve? Milyen veszélyforrásokat jelenthet a mi jelenlétünk az erdőre?

Vendégek:

Farkas Péter, a Magyar Természetjárók Szövetségének kommunikációs és informatikai igazgatója

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője

Ötös - Para-Kovács Imrével (2024. január 29., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2024. január 29., Hétfő 10:05

Téma: Szkeptikus fórum - a vendégek válaszoltak a betelefonálók összeesküvés-elméleteire, tudományos és áltudományos világmagyarázataira

Vendégek:

Pintér András, a Szkeptikus Társaság elnöke

Zöldi Blanka, a Lakmusz tényellenörző portál főszerkesztője 

Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital (HU) ügyvezető igazgatója

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. december 04., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2023. december 04., Hétfő 10:05

A vakvezető kutya nem segédeszköz, hanem társ. Milyen fajták alkalmasak vakvezetésre? Mit tud egy vakvezető kutya és mit nem? Hogyan képzik őket? És mikor mennek nyugdíjba? Para-Kovács Imre vendége Schiff Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Kutyakiképző Központ vezetője és Mayer Mónika, aki vakként érintett a témában.

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. november 13., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2023. november 13., Hétfő 10:05

A Tudományos Számítások Intézetét idén alapították vezető magyarországi kutatóintézetek és egyetemek munkatársai, azzal a céllal, hogy elősegítsék a természet- és társadalomtudományok különböző területein dolgozók módszertani együttműködését, legyen szó szociológiáról, fizikáról, közgazdaságtanról, adatbányászatról, kvantuminformatikáról, robotikáról, tőzsdei folyamatok elemzéséről, játékelméletről, vagy akár a gerincvelő sérült, lebénult betegek tudományos számítások eszközeivel támogatott rehabilitációjáról.
 
Vendégek: 
 
Dr. Telcs András, a Tudományos Számítások Intézete Egyesület elnöke, matematikus
 
Dr. Boldog Péter matematikus