„Hírek

Archívum

Keresés az archívumban

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. május 22., hétfő 10:05)

2023. május 22., Hétfő 10:05

Hogyan segíthetnek a kulcsfontosságú szakemberek a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak?

Az Európai Unió finanszírozása segítségével megvalósuló COUNTER HATE projekt célja a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak nyújtott támogatás javítása áldozatközpontú és interszekcionális megközelítés segítségével. Ennek keretében a Háttér Társaság és partnerei hat európai országban – Spanyolországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Szlovéniában és Litvániában – térképezték fel és értékelték a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos nemzeti jogszabályokat és politikákat. A kutatási eredmények értékes betekintést nyújtanak az áldozatok és a kulcsfontosságú szakemberek tapasztalataiba, valamint bemutatják a területen működő civil szervezetek álláspontját is.

Vendégek: 

Dudits Luca és Polgári Eszter, a Háttér Társaság munkatársai

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. május 15., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2023. május 15., Hétfő 10:05

Milyen lenne az élet Laposföldön? Még ma is vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy a Föld valójában lapos, korong vagy négyzet alakú lemez. Az ilyen elképzeléseket természetesen egy pillanatra sem szabad komolyan venni, gondolatkísérletként mégis érdemes végigvenni, milyen is lenne a világ, ha a Föld valóban egy lapos lemez lenne. Milyen lenne a gravitációs erő, a felszínen végzett mozgás, az óceánok és a légkör eloszlása? Szerencsére van alkalmas eszközünk, amellyel választ adhatunk ezekre a kérdésekre: a valódi, kísérletekkel alátámasztott, tényeken alapuló, és egységes elméleti struktúrát alkotó fizika.

Vendégek:

Cserti József, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék tanára

Dávid Gyula, az ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék oktatója

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. május 08., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2023. május 08., Hétfő 10:05

Az Idea Alapítványt 2019 elején hozták létre, elsődleges célja segíteni a gyerekeket abban, hogy megbízható információkhoz jussanak, a tanároknak pedig olyan képzéseket biztosítsanak, amelyek elvégzésével képesek lesznek segíteni a diákoknak feldolgozni a rájuk zúduló közösségi média tartalmakat. Az alapítvány képviselőivel a munkájukról, képzéseikről, médiaműveltségről, dezinformációval szembeni ellenállóképességről beszélgettünk.

Az Idea Alapítvány munkatársai a vendégeink:

Nagy Kriszta

Timár Borbála

Everling-Beke Noémi.

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. március 20., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2023. március 20., Hétfő 10:05

100 éve mutatták be minden idők egyik leghatásosabb némafilmjét, F. W. Murnau Nosferatu, eine Symphonie der Grauens című alkotását. Az eredeti rémfilmhez Hans Erdmann komponált kísérőzenét, amelyet a film berlini premierjén egy egész szimfonikus zenekar adott elő, de nagy része mára sajnos elveszett. A film restaurált kópiáját most oratorikus aláfestő zenével borzonghatjuk végig, amelyben a késő reneszánsz madrigálok világa, a 17. zsoltár és egy pestis elleni imádság gregorián dallamai ötvöződnek az elektronikus kortárs zene eszköztárával.

Mende Balázs Gusztáv történész és Szabó Sipos Máté, a Vass Lajos Kamarakórus karnagya a vendégeink, akikkel a NOSFERATU – A BORZALOM SZIMFÓNIÁJA c. előadásukról beszélgettünk.

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. február 06., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2023. február 06., Hétfő 10:05

Vajon mi magyarázza azt, hogy gyerekkorunk nyarai végtelen hosszúnak tűntek, felnőttként azonban úgy érezzük, hogy még el sem kezdődnek, már véget is érnek? Mi tágítja és sűrűsíti számunkra az idő élményét?
Para-Kovács Imre vendége Dr. Nádasdy Zoltán, az ELTE PPK egyetemi docense, aki a témban végzett kutatásának eredményeit munkatársaival a Springer-Nature Scientific Reports folyóiratban publikálta.

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. január 30., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2023. január 30., Hétfő 10:05

Rendhagyó betelefonálós műsor 

Akiktől kérdezni lehetett:

Lakos András orvos, infektológus

Kereszturi Ákos geológus, bolygókutató, a ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos munkatársa

Pintér András Gábor, idegenvezető, tudományos ismeretterjesztő, podcaster, a Szkeptikus Társaság elnöke

Györgyey János növénybiológus, a Szkeptikus Társaság alelnöke

Ötös - Para-Kovács Imrével (2023. január 16., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2023. január 16., Hétfő 10:05

Szabó Márton, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának munkatársa és Mohr Emőke, az ELTE Őslénytani Tanszék munkatársa – Magyar kutatók kilenc új porcoshalat fedeztek fel az Orfű mellől származó tekeresi leletanyagban. Az egész Kárpát-medencében egyedülálló ősmaradványok vizsgálatával a tudomány közelebb került az egyébként igen nehezen elérhető mélytengeri élővilág megismeréséhez.

Ötös - Para-Kovács Imrével (2022. október 31., hétfő 10:05)

Műsorvezető:
Para-Kovács Imre

2022. október 31., Hétfő 10:05

Rozsomák-szerű állat járt Magyarország területén 17,2 millió évvel ezelőtt. A legújabb kutatás, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum, a Herman Ottó Múzeum és a Bükki Nemzeti Park munkatársai végeztek, viszont a ragadozó emlősöktől származó lábnyomokra koncentrált, valamint a teljes lábnyomos hely 3D-s digitalizálása is megtörtént.

Vendégek:

Dr. Botfalvai Gábor paleontológus

Dr. Szolyák Péter, a Miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója