„1%

Archívum

Keresés az archívumban

Utcafront (2022. augusztus 06., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. augusztus 06., Szombat 17:00

A 2021. október 23-i adás ismétlése:

Milyen egy új és egy régi holland lakás? Sylvester Ádám építésszel Amszterdamba utaztunk háztűznézőbe.

Folytatódott Kelecsényi Kristóf művészettörténésszel az Andrássy úti palotamustra. Ezúttal a Gschwindt-házba látogattunk, aminek végre felújították az utcafront felőli homlokzatát, de bent Lotz Károly falfestményeivel együtt pusztul minden. 

Csakúgy, mint ahogy az ország harmadik legnagyobb zsinagógája, a pápai is jobb sorsra vár – bár a tetőt már felújítottak, belül semmi. Viszont szerencsére újra látható benne a Gyekiczky András szociológus, jogász és Rajk László építész, díszlettervező, politikus által készített, Elfeledett szomszédaink című kiállítás. 

Mit lehet beépíteni 22 négyzetméteren? Mindent. Turányi Bence építész egy ipari épületből varázsolt diákok számára apartmanokat. Az eredmény; belvárosi, mégis csendes, sőt, még zöld is és világos, s mindez a Rottenbiller utcában. 

Bartha Dorka újságíró tovább kalauzolt városi vadonjában, a méhek után az épületek díszítéseként alkalmazott pávamotívumokat kutatja fel. 

Torma Tamás újságíró, építészeti szakíró viszont megint kimozdult a fővárosból; Békéscsabára mentünk, ahol a Munkácsy Mihály Múzeum átépített belső termeiben bolyongtunk. 

Utcafront (2022. július 30., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 30., Szombat 17:00

A 2021. szeptember 11-i adás ismétlése:

Két héttel korábban Sylvester Ádám a dél-hollandiai város, Breda könyvtáráról mesélt, amit Herman Hertzberger világhírű építész tervezett, akit személyesen is ismert. Most a mester egy másik nagy alkotását, a város színházát jártuk be.

Kóser mészárszékből gasztro-kulturális központ – ez a pesti bulinegyed egyik kultikus helyének, a Kőlevesnek a rövid élettörténete, amit részleteiben Fonyódi Anita épület- és városi fotós tárt fel.

Honnan kapta a nevét a Gólyavár? A zELTE központi épületének udvarán található épületről van szó, amiről Kelecsényi Kristóftól hallhattunk.

Egy középkori falu Gercse, aminek emlékét a ma Budához tartozó terület neve és az ott található 800 éves templom őrzi. Erről beszélt Torma Tamás.

Szenzációs régészeti lelet a Komárom mellett korábban részben feltárt római kori város hatalmas fürdője, amelyet Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE BTK dékánja mutatott be az Utcafrontban.

A csőposta története és jövője – ami egykor kézbesítő berendezés volt, abból a jövőben közlekedési eszköz lehet. A részletekbe Laczik Bálint avatta be a hallgatókat.

Utcafront (2022. július 23., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 23., Szombat 17:00

2021.november 27-i adás ismétlése:

Okszitán földre mentünk Sylvester Ádám építésszel, ahol egy eredeti és sértetlen várfallal és bástyákkal körbevett, középkori városkát, Aigues-Mortes-t (ejtsd:Egmort) látogattuk meg.

A Lánchíd négy oroszlánját elvitték a restaurátorok, hogy a jó öreg állatfigurákat megújítsák. Persze más is van, mi érdekes még a hídfelújításban, amiről Puskár Anett kommunikációs vezető beszélt.

Az EMKE – ki emlékszik arra, mit is takart ez a mozaikszó? Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületet, amelynek székhelye a Blaha Lujza tér és a körút sarki épületben volt. De most nem erről, hanem a mellette, a '90-es évek elején felhúzott, és szintén e nevet hordozó modern irodaházról hallottunk Kelecsényi Kristóf művészettörténésztől.

A neobarokktól az art decoig terjed a zseniális Kozma Lajos életműve, aki mindössze 64 évesen, 1948. november 26-án halt meg. Gazdag munkásságáról Torma Tamás újságíró, építészeti szakíró emlékezett meg.

Vásárcsarnok és közösségi tér – a budapesti Hunyadi téri csarnok felújításáról és újragondolásáról hallhattunk a pályázatnyertes Archikon műhely két vezető építészétől, Nagy Csabától és Pólus Károlytól.

Utcafront (2022. július 16., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 16., Szombat 17:00

A világhírű Alvar Aalto finn építész életművével ismerkedtünk meg Sylvester Ádám segítségével.

A Pesti Hazai Első Takarékpénztár palotájába, a Károlyi utcába látogattunk Kelecsényi Kritóffal.

Utána irány Győr, ahol Rimanóczy Gyula szakiskola-épületét, a szocreál korszak egyik remekét találtuk, amiről Torma Tamás beszélt.

Laczik Bálint egy építészeti kísérletről számolt be, aminek során fahulladékokból készítenek tartószerkezeteket.

Két évtizedes halódás után lehet, végre életre kel a Drechsler-palota, vagyis, ahogy mi ismerjük az Andrássy úti épületet, a Balettintézet. Erről értekezett Kozár Alex.

Az embernek - ha éppen Rákoshegyen lakik - ha nem is a fejét, de a háza tetejéről olykor a cserepet is letépik a le és felszálló repülőgépek. A Budapest Airport ugyan most zajvédő beruházásokra készül, a bejelentés mégsem nyugtatta meg a már évek óta szenvedő lakókat.

A Tűzfalon túl – ez egy józsefvárosi fotópályázat címe – a belső kerület épületeit és értékes részleteit kell felkutatni és rögzíteni. Elmondtuk a részleteket erről a közösségi örökségvédelmi kezdeményezésről.

Utcafront (2022. július 09., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 09., Szombat 17:00

Louis Kahn amerikai építész életművének második fejezetével jelentkezett Sylvester Ádám.

A tokiói un. Kapszulaház tündöklése és bukása volt Torma Tamás rovatának témája.
 
Kelecsényi Kristóf a Magyar Tudományos Akadémia, Ybl Miklós tervezte könyvtár épületét mutatta be.
 
Laczik Bálint, a magyar műszaki élet egyik fellegvárába kalauzolt, ahonnan Galamb József, a Ford T-modell tervezője is elindult, s amelynek lépcsőházában található a 27 méter hosszú függeléken működő Foucault-inga.
 
Valóságos erdő lesz a felújított Blaha Lujza téren. A titok a Stockholm-módszerben rejlik, amiről Bardóczi Sándorral, a főváros főtájépítészetével beszélgettünk.
 
A Jókai utcai házomlás tanulságairól értekezett Kozár Alexandra és ismét elmentünk Amerikába Budapesten Kovács Krisztinával.

Utcafront (2022. július 02., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. július 02., Szombat 17:00

Louis Kahn amerikai építész életművével ismerkedtünk meg Sylvester Ádám építész segítségével.

Kovács Krisztina újságíró tovább kutatja az USA-t Budapesten – Zuglóba mentünk tehát az Amerikai útra, az egykori Amerikához címzett kricsmi nyomában.

Gellérthegyi Sikló Saga – folytatódik a kötélhúzás a főváros és a főváros között, hiszen azt a céget támadja a városháza, amelyikben maga is tulajdonos, hogy a tervezett Sikló, ami a Citadellához vezetne, mégse épüljön meg az eredeti tervek szerint. Ezúttal a vállalkozó cég vezetője, Walton Imre volt a vendégünk.

Találós kérdés Torma Tamás újságírótól, építészeti szakírótól: melyik az a budai épület, amelynek tetejébe egy repülőgép fúródott a város II. világháborús ostroma során?

Kelecsényi Kristóf építészettörténész a Stefánia Palotát mutatta be – na még jó, hogy a budapesti Stefánia úti épületről volt szó.

 

 

 

Utcafront (2022. június 25., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. június 25., Szombat 17:00

Le Corbusier modern építészetéről, ennek hatásaként egy félresikerült francia panelkísérletről hallhattunk, amit 1935-ben eladtak a szovjeteknek, s így születtek meg a mi házgyáraink. Ilyen messzire vezetett minket ezúttal Sylvester Ádám.

Az Aquincumi Múzeum régi főépületével ismerkedtünk meg Kelecsényi Kristóf segítségével.

A Balaton felvidék építészeti hagyományai, a tájhasználat, az új építkezések urbanisztikai hatásai – ez mind a Kortárs Építészeti Központ legújabb kutatásának témája, amiről Bozsik Barbara projektvezetővel és Dávida Eszter urbanistával beszélgettünk.

Legtöbb USA BudapestenKovács Krisztina folytatta városi felfedezéseinek elbeszélését.

A felvidéki Torna nevű település XIV. századi templomát jártuk be Torma Tamással.

És végül egy varázslatosan szép dísztermet látogattunk meg a Klarissza nővérek egykori épületében, a budai várban – Kozár Alexandra segítségével.

Utcafront (2022. június 18., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. június 18., Szombat 17:00

Le Corbusier életművéről mesélt Sylvester Ádám.

Mit keres George Washington a budapesti Városligetben? - Kovács Krisztina felfedező körútjáról beszélt.

Ráday Mihály emlékkonferencia volt a múlt héten. A legendás városvédő feleségével, Ruttka Andrea textilművésszel emlékeztünk mi is.

Három kilátótorony volt terítéken; ezek építészeti különlegességeit mutatta be Torma Tamás.

Hosszabban időztünk Kőszegen, ahol több évtizedes hányattatás után, gyönyörűen helyreállították az 1859-ben épült zsinagógát. Szinte a semmiből hozta vissza eredeti pompájába a belső tereket Nagy Gábor László festő-restaurátor művész és csapata.

És egy kis pontosítás: múlt heti adásunkban Kovács Tamás bemutatta az új, Dunai szabadidő- és pihenő szakaszt, az Árasztó-partot. Ami viszont Albertfalvánál van, tévedésből egy hete Budafokot mondtunk. Tehát irány Albertfalva, Árasztó-part!

Utcafront (2022. június 11., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. június 11., Szombat 17:00

Sylvester Ádám a potsdami Charlottenhof palotát járta be velünk, majd várat építünk, vagyis Rajki Diána érkezett a Várépítő pályázat idei eredményeivel.

Kovács Tamás egy új, és várhatóan a korábbiakhoz hasonlóan népszerűvé váló Duna-parti parti helyre, az Árasztó-partra invitál biciklivel, rollerrel, autóbusszal, vagy ki, mivel akar egy jó nyári programra érkezni.

A titkok terme tárul fel Kovács Krisztina idegenvezetésével, aki a Pálosok gyönyörűséges könyvtárába vitt el bennünket.
 
Kelecsényi Kristóf ezúttal a rózsadombi Árpád - kilátó különös építményéről fog beszélni.
 
Torma Tamás a felvidéki templomtúra következő állomására, Bodrogszentesre invitált.
 
Kozár Alexandra arról beszélt, hogy miként védik meg a kerület patriótái a józsefvárosi interurbán telefonközpont ikonikus épületét.

Utcafront (2022. június 04., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. június 04., Szombat 17:00

A Berlini GalériaMies van der Rohe épülete – új sorozatában ezt mutatta be Sylvester Ádám.

Épületcsomagolás – ezúttal nem a világhírű bolgár származású művész, a két éve elhunyt Christo életművéről szólunk, hanem egy budapesti, valóságos épület becsomagolási technikáról, amit Torma Tamás fedezett fel.
Életműve egyik utolsó akciójaként Ráday Mihály megmentette, nem sokkal, egy évvel később most mégis bontani akarják Buda legendás vendéglőjét, a Márványmenyasszonyt. Kozár Alexandra épületsiratót tart.
 
101 éve alakult az Újpesti Torna Egylet és négy év múlva fel is avatták itt Magyarország első focistadionját. Ennek okán sokszor elhangzott, hogy a létesítményt a Tungsram legendás igazgatója, a világhírű Aschner Lipót alapította. De nem. Most megismerhettük az igazi alapítót Laszip Gábortól a város történetének kutatójától.
 
70 éves a legendás magyar Mesteriskola, az építészek önképző közössége. Hogyan szabadult ki az alapító kommunista rezsim karmai közül ez a szakmai intézmény, s miként őrizte és fejleszetett a modern európai építészet örökségét? – Golda János és Dévényi Tamás építészekkel beszélgettünk múltról, jelenről és egy kicsit a jövőről.
 

Utcafront (2022. május 28., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. május 28., Szombat 17:00

Hans Scharoun Berlini Philharmonikusok épülete után a mester másik ikonikus művét, a berlini könyvtárat jártuk be Sylvester Ádámmal. 

Erzsébet királynő és Sztálin, Mátyás király és Sárkányölő Szent György figurái között sétáltunk majd az Epreskert szoborparkjában Kovács Krisztina újságíróval.
 
Kinizsi Pál forog a sírjában, mert nagyvázsonyi várát úgy sikerült felújítani, hogy az udvarába betettek egy még raktárnak is ronda épületet. Hogy hol tart a magyar műemlékvédelem, erről Csikós Gábor muzeológus, építészetkritikussal beszéltünk.

Kárpátalja, Gerény, ez Ungvár keleti része. Két kultúra, a keleti és a nyugati kereszténység határvidéke. Torma Tamás mutatta be a görögkeleti templomot.
 
A Zichy-kastély, vagyis, ami mára megmaradt belőle. Ez volt Kelecsényi Kristóf újabb építészettörténeti témája.
 
Várpark és skanzen Dinnyésen. Mint már korábban beszámoltunk róla, a tulajdonos Alekszi Zoltán eddig 46 Kárpát-medencei vár mását építette meg. De van itt egy 300 méter hosszú fal, amelyik több, mint hatszáz szent szobrát rejti – ezt is megnéztük.

Utcafront (2022. május 21., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. május 21., Szombat 17:00

Walter Gropius, Le Corbusier, Mies van der Rohe és Hans Scharoun, mind fiatalon, az akkoriban legmodernebb német építész Peter Behrens irodájából indultak. Az évszázad építészetét meghatározó figurák közül Sylvester Ádám ezúttal a Hans Scharoun tervezte, Berlini Filharmónia épületét mutatta be.

Első feltárása, majd 1964-ben kényszerű visszatemetése után most először látszik reálisnak a budavári, középkori zsinagóga kimentése a föld alól. A Buda visszafoglalásakor, 1686-ban lerombolt templom restaurálása mindenképp a műemléki világ szenzációja lehet. Ezen dolgozik most sok más résztvevő mellett a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Budavári Önkormányzat

Az Óbudai Gázgyár épület együtteséről, régi és mai szerepéről hallottnk Kelecsényi Kristóf építészet-történésztől.

A 100 éves Városmajori Színpad titkait tárta fel Torma Tamás építészetkritikus, majd a felújítás alatt álló 3-as metró két új állomásának építészeti és képzőművészeti megoldásairól beszélt Kozár Alexandra

Utcafront (2022. május 14., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. május 14., Szombat 17:00

Mies van der Rohe ikonikus épülete a Villa Tugendhat, amely Brno kertvárosában található, ma múzeum. Sylvester Ádám tartott tárlatvezetést.

Lechner Ödön építész , maga a tervező Vágó József, Négyesy László esztéta, majd a későbbi időszakokban Mándy Iván író, Heller Ágnes és Fehér Ferenc filozófusok és még sok művészcsalád lakott a Gutenberg Otthon józsefvárosi épületében - amit Kelecsényi Kristóf mutatott be.  

A Fuga Budapesti Építészeti Központ Európa egyedülálló, összművészeti intézménye veszélyben van. Alapítója a legendás építész, Nagy Bálint nemrég meghalt. A tulajdonos a Budapesti Építészeti Kamara már évek óta vonakodik a további működtetéstől és most nem tudni, fennmarad-e. Esélylatolgatás Koszorú Lajos építésszel, aki jelenleg az ügyvezető igazgató.

A V30, ahol 11 szinten vannak sport és edzőpályák, sőt, még uszoda is. Ez a belváros új sportcentruma, amit Kozár Alexandra mutatott be.  

Várpark és skanzen. Ilyen a világon csak egy van, mégpedig a Velencei tó partján, Dinnyésen. A tulajdonos Alekszi Zoltán eddig 46 Kárpát-medencei vár mását építette meg. Van olyan is, amit egy az egyben. Ide látogattunk el.  

Egy XII. században alapított faluba és annak ősi templomát kerestük fel Torma Tamás felvidéki körútját követve. 

Utcafront (2022. május 07., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. május 07., Szombat 17:00

Végig a Broadway-n, tehát New York – vagyis csak Manhattan 2.0. –Sylvester Ádám építésszel beszélgettünk

A Wenckheim-palota az egykori dúsgazdag család budapesti rezidenciája, ami azonban a tulajdonos halála után, 1931-óta könyvtárként működik – Kelecsényi Kristóf művészettörténész

A margitszigeti egykori palackozó üzem tervezői, Vidor Emil és fia Vidor Pál, valamit a mellette lévő Sportuszodát tervező Hajós Alfréd nem kedvelték egymás stílusát – Torma Tamás újságíró, építészeti szakíró mesélt a mindennek a kimeneteléről

Lechner talán legbecsesebb műve, a Postatakarékpénztár egykori pénztárcsarnokát most újítják fel – Kozár Alexandra számolt be a részletekről.

Felhők felett lebeg, mégis helyenként úgy látja a vendég, hogy egy vízalatti étteremben ül. Mindez Milánótól nem messze található, a Comói-tó feletti hegyen egy szállodában, amit Varró Zoltán, nemzetközi hírű belsőépítész és csapata hozott vissza a végpusztulásból és varázsolt oda egy páratlanul izgalmas épületet.

Felhőkarcolók fából. Nemvaskarika, hanem tiszta faszerkezet, amiből pl. Londonban most épül egy valamivel több, mint 300 méter magas toronyház –Laczik Bálint mérnök újabb csemegéje

 

 

Utcafront (2022. április 30., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. április 30., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. április 23., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. április 23., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. április 16., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. április 16., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. április 09., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. április 09., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. április 02., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. április 02., Szombat 17:00

Amerikai városi séták, Chicago II. tételSylvester Ádám építész szerint az USA legszebb városa 

Itt van a pesti belvárosban az orrunk előtt, de nem ismerjük – ez a Rákóczi út 70. számú épület. Kelecsényi Kristóf művészettörténész eleveníti fel az egykor díszes, jobb sorsra érdemes Grünwald-ház történetét.

Nagy tavaszi séta a kispesti Wekerletelepen Kocsis András Sándor szociológussal, könyvkiadóval.

25 évvel ezelőtt halt meg a világhírű magyar származású festő, szobrász, Victor Vasarely – itthon látható munkáiról hallottunk Torma Tamás újságíró, építészeti szakírótól.

A budapesti "nagy" gettó emlékét idéző nyertes pályamunkáról, a Klauzál téri emlékhelyről adott hírt Kozár Alexandra újságíró.

A megújult ferencvárosi Bakáts teret mutatja be Bartha Dorka és Kovács Tamás építészeti újságíró.

 

Utcafront (2022. március 19., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. március 19., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. március 12., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. március 12., Szombat 17:00

Lezártunk egy vitát: Most mégsem lesz Gellért-hegyi sikló, de majd később lesz, bár nem tudni mikor és milyen? 16 év után itt tart a főváros egyik turisztikai és építészeti programja – Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettessel gyürkőztünk a valódi okok feltárásáért.

Háromszoros építészeti nívódíj egy ipari épületnek – ez a Budapesti Közművek zuglói hulladékégető és hulladékgazdálkodó telepének szakmai elismerése. Mi most nem csak ezért szeretjük, hanem – és ez energia ínséges és inflációs időkben igen fontos – mert rekord mennyiséggel bővítették a hőtermelést, és ez a jövő télen igen jól jön nekünk – Tringer Ágostonnal, a Budapesti Közművek PR- és kommunikációs igazgatójával beszélgettünk erről.

Ha látni akarnak építészeti csodát, menjenek Esztergomba, ahol a Bazilika kupolájának felújítása zajlik 100 méteres magasságban. Hétvégén kis csoportokban fel is juthatnak a civil érdeklődők, hogy megnézzék, miként cserélik a szakemberek a kupola palástjának lemezeit, vagy hogyan állványozták fel a belső teret egy 80 tonnás, önhordó szerkezettel – Németh Tamás vezető tervező avatott be a részletekbe.

 

 

Utcafront (2022. március 05., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. március 05., Szombat 17:00

Chicago I. rész – Sylvester Ádám építésszel amerikai városi sétára indultunk.

A legendás R-klub, ahol speciel a műsorvezető, Rózsa Péter először hallhatta Cseh Tamást – nos ez a Budapesti Műszaki Egyetem R-szárnyépületében működött. Erről hallhattunk építészettörténeti részleteket Kelecsényi Kristóf művészettörténésztól. 

A legek temploma a felvidéki Csetneken található. Ebben a kisvárosban meglepően nagy, a legnagyobb templom, amelynek belső tereit viszont a legtöbb freskó díszíti – Torma Tamás újságíró, építészeti szakíróval mentünk templomnézőbe. 

Számos épületet nyilvánított védetté a főváros február végi döntésével. Ferkai András építészettörténész beavatott a részletekbe, többek között azt is megvilágította, hogy nem az adott épület kora a döntő, hiszen egy kortárs mű is kiérdemelheti a védettséget. 

Mégsem lesz Gellért-hegyi sikló. A váratlan döntéssel legalábbis a Fővárosi Önkormányzat a ködös jövőbe küldte a 16 éve alakuló tervet. Miért? Nem tudjuk, Mi lesz? Erről kérdeztük a kivitelező cég vezetőjét, Walton Imrét, akinek a kezéből – képletesen szólva – kivették a fánglit. 

Tovább zöldül Budapest – Bartha Dorka és Kovács Tamás építészeti újságírók sorozatában ezúttal a VIII. kerületi Déri Miksa utcai park építéséről hallhattunk.

Utcafront (2022. február 26., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. február 26., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. február 19., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. február 19., Szombat 17:00

Háromezer éves az az anatóliai város, Konya, ahová legközelebbi utunk vezetett Sylvester Ádám építésszel. 

Császári őfelsége személyesen avatta fel, ez lett Budapest harmadik hídja és az egyik legszebb. Kelecsényi Kristóf művészettörténész a Szabadság hidat vette szemügyre a-tól z-ig. 

A lakosok döntöttek: a budai Feneketlen tónál lesz a Törőcsik Mariról elnevezett park. A hír részleteiről Kozár Alexandra újságíró számolt be. 

Sport, pihenés, játék és sok zöld – elkészül a Vizafogó park. Ez Bartha Dorka és Kovács Tamás építészeti újságírók sorozatának következő állomása. 

Szinyei Merse Pál életének egyik fő helyszínére, a felvidéki Jernyére látogattunk Torma Tamás újságíró, építészeti szakíró idegenvezetésével. 

Új turisztikai attrakciókkal bővül az Aquincumi Múzeum, még láthatóbbá válik például a római limes óbudai szakasza. A múzeum igazgatója, Láng Orsolya volt az Utcafront vendége.

Utcafront (2022. február 12., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. február 12., Szombat 17:00

Egy nagy ugrással Kis-Ázsiába teremtünk Sylvester Ádám építésszel, Anatóliában, ezen belül Kappadókia területén grasszáltunk, ahol tízezer éves civilizációs alapokra épült a jelen.

Utána egy kis hazai következett: Kőbányán a Szent László templomról, Lechner Ödön egyik művéről hallunk Kelecsényi Kristóf művészettörténésztől.

Még egy templom, ez már evangélikus, a felvidéki Felsővályon van, és erődtemplomnak épültTorma Tamás újságíró, építészeti szakíró újabb felfedezése ez.

A múlt héten halt meg Nagy Bálint építész, a FUGA Budapesti Építészeti Központ szellemi atyja – rá emlékeztünk munkatársával, a belsőépítész, díszlettervező, valamint televíziós rendező Asbót Kristóffal.

Azután, Rajk László egyik különleges, posztmodern műve a Lehet téri vásárcsarnok, vagy ahogy a köznyelvben tartják, a Kofahajó éppen 20 éve épült meg. Kozár Alexandra újságíró foglalta össze a történetet.

Parkok, sétányok, zöld terek épülnek Budapesten. Az új sorozatban egymás után mutatják be ezeket Bartha Dorka és Kovács Tamás építészeti újságírók.

 

 

 

 

Utcafront (2022. február 05., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. február 05., Szombat 17:00

Andalúzia egyik gyöngyszeme, már a vizigótok idején is erődítménnyel védett városa Antequera – Sylvester Ádám építésszel mentünk városnézőbe.

Egy földalatti katedrális, 10 méteres belmagassággal, gyönyörű téglavörös falakkal és oszlopokkal, felette egy lenyűgöző park. A Kőbányai víztározóba látogattunk Kelecsényi Kristóf művészettörténésszel.

New Yorkban lebontották Breuer Marcell első, Amerikában tervezett családi villáját. Ott sem kímélik tehát a műemlékeket – Torma Tamás újságíróval, építészeti szakíróval füstölögtünk ezen.

Európa legrégebbi kórháza, ma is áll és működik. Laczik Bálint a Rókus Kórház kalandos történetét elevenítette fel.

Megépül a Gellért-hegyi sikló. Végre eltűnnek így a Citadelláról a turistabuszok. Milyen lesz, mennyi lesz – Walton Imre, a kivitelező cég ügyvezetője volt a vendégünk.
 
Zubreczki Dávid szakírótól ismét a török megszállás korának épületei közül mutatott egyet, ez a Tojgun pasa dzsámija, amit később már keresztény templommá építettek át. Ez a Fő utcai Kapucinus templom.

Utcafront (2022. január 29., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. január 29., Szombat 17:00

Irány a Tower, az első ezredvégen épült királyi lak Londonban! – Sylvester Ádám építésszel.

Utána irány a budai Vár, ahol még áll a bál, vagyis a balhé. A kormány sem szakmai, sem civil szempontoknak nem engedve, eldózerolja a kortárs építészet egyik remekének tartott, volt Diplomata-házat a Szentháromság téren. Az építészek tiltakoznak, az önkormányzat tehetetlen. A kerület főépítészével beszéltük meg, hányadán állunk.

Budapest – Igazságügyi Minisztérium épületeKelecsényi Kristóf építészettörténész tartott nekünk történelmi mustrát.

Torma Tamás újságíró, építészeti szakíró tovább írja a budapesti Bauhaus-túra útvonalát – a Tigris utcai villához látogattunk vele.

Egy különleges iskola egy különleges tervezési feladat – a Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium új épületéről beszélgetek az egyik tervezővel, Láris Barnabással.

 

 
 

Utcafront (2022. január 22., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. január 22., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. január 15., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. január 15., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. január 08., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. január 08., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

Utcafront (2022. január 01., szombat 17:00)

Műsorvezető:
Rózsa Péter

2022. január 01., Szombat 17:00

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast