„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Szerepvállalás (2024. május 18., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. május 18., Szombat 13:00

Főszerepben a társadalom. Bíró Bori műsora a társadalmi felelősségvállalásról. Az adás hétről-hétre példákat hoz arra, hogy egy-egy cég vagy intézmény, netán magánszemély, milyen formában, milyen eszközökkel járul hozzá anyagi gondok, társadalmi problémák orvoslásához, az életminőség javításához, a fenntartható fejlődéshez. Ily módon is kifejezve, hogy felelősséget érez azért a környezetért, amelyben él és dolgozik. A Klubrádió 'Média a társadalomért' különdíjjal kitüntetett műsora. 

A Szerepvállalás már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Szerepvállalás (2024. május 11., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. május 11., Szombat 13:00

Érzékenyítő oktatási segédanyagot dolgozott ki pedagógusok és gyerekcsoportokkal foglalkozó szakemberek számára az állami gondoskodásban élő gyerekeket segítő Világszép Gyermekvédelmi Alapítvány. Céljuk, hogy közelebb vigyék a 14 év feletti diákokhoz a gyermekvédelemben élő kortársaik ügyét. Az oktatási anyag a 2020-ban készült Világszépek dokumentumfilmre épül, amelyben gyermekvédelemben élő fiatalok mesélnek múltjukról, mindennapjaikról, vágyott jövőjükről. Az alapítvány két munkatársát, Szécsi Eriket és Mina Krisztinát kérdeztük.

Egy volt vietnami hadifogoly, James Stockdale után nevezték el a túlélés pszichológiáját, a Stockdale-paradoxont. Egy izgalmas és nagyon időszerű téma, amely éppúgy érvényes szervezeti, mint magánéleti vonatkozásban. A paradoxon lényege, hogy a túlélésre való kitartás és optimizmus párosítása kulcsfontosságú a nehéz helyzetekben, miközben a realitásokkal való szembenézés és az aktuális helyzet megértése is elengedhetetlen a siker érdekében. Az élet kihívásaival való sikeres megbirkózásra szolgáló tanulságos példáról Katona Melinda, a Borealis Consulting ügyvezetője mesélt.

Szerepvállalás (2024. május 04., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. május 04., Szombat 13:00

Ha egy gyerek kórházba kerül, az az egész család számára sokkoló. Ennél már csak talán az a nehezebben feldolgozható, ha a kórházi kezelés hetekig vagy akár hónapokig is eltart. Ma már szerencsére a szülőknek lehetőségük van arra, hogy a hosszan tartó kezelések idején a gyerekük mellett maradhassanak, de a gyökerestül felfordult mindennapok testileg és lelkileg is kimerítőek. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján tizedik éve tartanak rendhagyó anyák napját, amikor is Hajas László mesterfodrász és csapata új frizurát varázsol a beteg gyerekek anyukáinak, akik sokszor még a hajmosásig is csak bajosan jutnak el. A fodrászszalonná változott Tűzoltó utcai részleg tornatermében elsőként Hajas Lászlóval, majd egy pici babájával érkező anyukával beszélgettünk. A műsor második felében a klinika igazgató-helyettesét, Dr. Constantin Tamást, valamint egy olyan édesanyát kérdeztünk, akinek kisfiáról egy hete derült ki, hogy cukorbeteg.

Szerepvállalás (2024. április 27., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. április 27., Szombat 13:00

Jelenleg 16 roma nő vesz részt elsősorban a főváros és Kelet-Magyarország területéről a MARA-kör tanulási programban. Az EMMA Egyesület és a Romaversitas Alapítvány 2023 nyarán hívta életre közös projektjét, amelynek célja, hogy ösztönözze a roma nők aktivizmusát a szexuális és reprodukciós egészség és jogok területén. A program létrehozói vallják, hogy az idősebb generációnak fel kell készülnie arra, hogy támogatni tudja a fiatalok autonómiáját és döntéseit annak érdekében, hogy tudjanak és merjenek hozzájuk fordulni, ha információra van szükségük. Kupcsok Juliannát, a program egyik projekt korrdinátorát kérdeztük.
 
A turizmus és építészet iránt érdeklődő diákok ötleteit várja egy pályázat, amely során új élettel tölthetnek meg egy olyan elhagyatott területet vagy épületet, amelynek revitalizációja kritikus fontosságú a fenntartható városfejlődés és a környezettudatosság szempontjából. Rázga-Ilyés Noémi innovációs programigazgató mesélt a pályázat részleteiről.

Szerepvállalás (2024. április 20., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. április 20., Szombat 13:00

Többszáz pályázat érkezett idén a Richter Anna díjra, amely olyan újszerű, megvalósítható ötleteket támogat, melyek kreatív, innovatív módon járulnak hozzá az oktatás vagy az egészségügy színvonalához és fejlődéséhez. Az idei pályaművek nagy része az egyre rosszabb fizikai és mentális állapotban levő fiatalokat helyezte fókuszba. A műsorban elsőként a középiskolás Kovács Árnika volt a vendég, aki a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium diákja és a 'Junior' kategória győzteseként csapatával megnyerték a közönségdíjat. Céljuk egy olyan prevenciós projekt megvalósítása, amivel segíthetik az iskola minden diákját abban, hogy ne csak az iskolában, de saját bőrükben is jól érezzék magunkat. 
 
Őt Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli alapítvány vezetője követte, aki arról mesélt, hogy az elmúlt években drasztikusan megnőtt a 8-18 éves diákok körében a mentális zavarok száma. Az érintettek, hasonlóan a szomatikus beteg társaikhoz, a betegségük miatt hosszú hónapokra kimaradnak az iskolából, stigmatizált helyzetbe kerülnek. A mentális nehézségükkel való megküzdés nemcsak önmaguk számára, hanem az őket körülvevő pedagógus és kortárs közösség számára is óriási kihívást jelent. Erre reagál módszertani könyvvel és szakmai workshop sorozattal a 'Pedagógus' kategória győzteseként az alapítvány projektje.

Szerepvállalás (2024. április 13., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. április 13., Szombat 13:00

Van-e fejbe kólintóbb élmény, mint amikor egy szemmel láthatóan makkegészséges gyerekről kiderül, hogy autista? Az első sokk után sok szülő nem tud mit kezdeni a feltoluló kérdésekkel. Pedig mindenkinek kell, hogy legyen egy mondat, ami átsegíti az első válságon. Az Autisták Országos Szövetségének elnöke, Kővári Edit mesélt elsősegély szolgáltatásukról, amelynek keretében autizmusban képzett és gyakorlott szakemberek is várják a frissen diagnosztizált gyerekek családjainak, a velük foglalkozó szakembereknek, vagy a felnőtt korukban autizmus diagnózist kapott személyeknek a megkeresését.

A műsor második felében az idén 30 éves NIOK Alapítvány adományozással kapcsolatos fontos kérdéseket vizsgáló reprezentatív kutatását vettük górcső alá. Kiderült többek közt, hogy a megkérdezettek több mint ötöde soha nem rendelkezett még az adóbevallásában arról, hogy melyik civil szervezetnek ajánlja fel az adója 1%-át. A részletekbe Gerencsér Balázs, az alapítvány igazgatója avatott be.

Szerepvállalás (2024. április 06., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. április 06., Szombat 13:00

A 2024. március 16-ai adás ismétlése:

Minden gyermekotthonban élő gyerek súlyosan traumatizált és sok esetben magát hibáztatja azért, hogy kiemelték a családjából. Az életre szóló sebek nem vagy csak nagyon nehezen gyógyíthatók intézményi keretek közt. A Világszép Alapítvány arra törekszik, hogy legalább a család bizonyos funkcióit pótolja ezen gyerekek életében, illetve hogy eljuttassa a többségi társadalomba az üzenetet, amely szerint a legtöbb, amit tehetünk, ha megértéssel fordulunk ezen emberek felé. A szervezet új kampányának címe „Nem az vagy, ami megtörtént veled, hanem amivé válni szeretnél!”. Vendégünk Marton Kriszta, az alapítvány vezetője.

Az adás második felében a Habitat for Humanity önkormányzatoknak szóló országos pályázatáról beszélgettünk. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni, amelyek az elmúlt években kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Feldmár Nóra, a szervezet szakpolitikai munkatársa mondta el a részleteket.

Szerepvállalás (2024. április 01., hétfő 17:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. április 01., Hétfő 17:00

Visszatekintünk 2023 év végére, és az Artemisszió Alapítvány szervezésében megvalósuló 'Formabontások: Helyi szintű együttműködések egy befogadóbb városért' című konferencia tapasztalatairól beszélgetünk. Dr. Szántó Dia a szervezet elnöke és Kisgyura Eszter programvezető.

Majd arról lesz szó, hogy megalapítása óta több mint 140, 18-35 év közötti roma származású fiatal munkaerőpiacon való elhelyezkedését támogatta a képzéseknek és mentorálásnak köszönhetően az Integrom Program, amely mintegy 60 fiatalt inspirált továbbtanulásra, az egyetemi diploma megszerzésére. A Boston Consulting Group társadalmi célú projektjeként indult, a ma már saját lábán álló, idén tízéves program vezetője Boldizsár-Iván Katalin

Négy évig futott a Hulladékmentes Tisza program, amely során több mint 100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a petkalózok, amelynek több mint fele újrahasznosult, visszakerülve az anyagok körforgásába. Létrejött az első Folyómentő Központ és elkészült egy újrahasznosított konténer felújításával az Ivóvíz Cserebere Pont. A részletekbe a PET Kupa kommunikációs munkatársa, Doró Viktória avatta be a hallgatókat.

Szerepvállalás (2024. március 30., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. március 30., Szombat 13:00

2024-ben 20 éves a nemzetközi SozialMarie társadalmi innovációs díj. A zsűri 288 magyar, osztrák, horvát, cseh, szlovák és szlovén pályázatból választott ki és jelölt 34 sikeres projektet. Közülük kerül majd ki 15, akiket május 1-jén Bécsben mutatnak be a nagyközönségnek. Az esélyesek között idén nyolc magyar projekt is szerepel, közülük kettő volt vendégünk a műsorban.

Elsőként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Skanzen projektje, amelynek célja a a demenciával élő emberek életminőségének javítása. Bokonics-Kramlik Márta szakmai felelős avatott be a részletekbe. Őt Ribárszky Anna, az Őrláng projektgazdája követi. Céljuk a földgázfelhasználással kapcsolatos tudatos fogyasztói magatartás erősítése.

Szerepvállalás (2024. március 23., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. március 23., Szombat 13:00

A 2024. március 2-ai adás ismétlése:

"A szülők iskolai végzettsége alacsony, a napról napra való túlélés a fő feladatuk. Se az óvodában, se az iskolában nincs elég pedagógus, ami miatt a gyerekek első éveiben kialakuló lemaradása nem csökken, hanem nő." Írja az InDaHouse Hungary a honlapján. A 2014-ben alakult egyesület először havonta, 2015 óta pedig már hetente tart fejlesztő foglalkozásokat az encsi kistérség szegénységbe születő, többségében cigány származású gyerekeinek. Munkájuk elképzelhetetlen önkéntesek nélkül, akik tanulnak, játszanak a gyerekekkel, valamint bátorítják, szeretik őket. Benkő Fruzsina, az InDaHouse alapítója és vezetője mesélt a tanodai önkéntesség hiánypótló szerepéről.

Akár szerepel egy forgatókönyvben a fenntarthatóság, akár nem, a történet kidolgozásának mindenképp van egy ökológiai lábnyoma. Tordai Júlia és Szemerédy Zsófia filmes fenntarthatósági tanácsadóként a filmipar szereplőinek segítenek abban, hogy projektjeiket és céljaikat a lehető legfenntarthatóbban tudják megvalósítani, a forgatókönyv kidolgozásától kezdve az előkészítésen és a gyártáson át egészen az utómunkáig, vagy még azon is túl. Kifinomult eszközeikkel képesek egy-egy produkció teljes kibocsátását megmérni, illetve folyamatosan bővülő és fejlődő technológiák integrálásával csökkenteni. A részletekről beszélgettünk.

Szerepvállalás (2024. március 16., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. március 16., Szombat 13:00

Minden gyermekotthonban élő gyerek súlyosan traumatizált és sok esetben magát hibáztatja azért, hogy kiemelték a családjából. Az életre szóló sebek nem vagy csak nagyon nehezen gyógyíthatók intézményi keretek közt. A Világszép Alapítvány arra törekszik, hogy legalább a család bizonyos funkcióit pótolja ezen gyerekek életében, illetve hogy eljuttassa a többségi társadalomba az üzenetet, amely szerint a legtöbb, amit tehetünk, ha megértéssel fordulunk ezen emberek felé. A szervezet új kampányának címe „Nem az vagy, ami megtörtént veled, hanem amivé válni szeretnél!”. Vendégünk Marton Kriszta, az alapítvány vezetője.

Az adás második felében a Habitat for Humanity önkormányzatoknak szóló országos pályázatáról beszélgettünk. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni, amelyek az elmúlt években kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Feldmár Nóra, a szervezet szakpolitikai munkatársa mondta el a részleteket.

Szerepvállalás (2024. március 09., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. március 09., Szombat 13:00

Orvos, egészségügyi szakdolgozó, pedagógus, gyógyszerész, valamint junior kategóriában lehetett pályázni idén a Richter Anna Díjra. A hatodik alkalommal meghirdetett pályázat döntőseiből kettőt mutattunk be. A projektötletek közül ötöt a zsűri választ ki, egyről pedig március 10-ig a közönség szavazhat.

Az adás első felében a Gyermekorvosok Egyesületének csapata mutatkozott be, amely a korai elhízással szeretné felvenni a harcot. Vendég Dr. Kántor Irén alelnök. A műsor második részében a Pro Juventa Alapítvány kuratóriumi tagja, Pap Erika mesélt arról a 10 részes szülőklub podcast-sorozatról, amelyet a kihívásokkal küzdő szülők számára terveznek létrehozni.

Szerepvállalás (2024. március 02., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. március 02., Szombat 13:00

"A szülők iskolai végzettsége alacsony, a napról napra való túlélés a fő feladatuk. Se az óvodában, se az iskolában nincs elég pedagógus, ami miatt a gyerekek első éveiben kialakuló lemaradása nem csökken, hanem nő." Írja az InDaHouse Hungary a honlapján. A 2014-ben alakult egyesület először havonta, 2015 óta pedig már hetente tart fejlesztő foglalkozásokat az encsi kistérség szegénységbe születő, többségében cigány származású gyerekeinek. Munkájuk elképzelhetetlen önkéntesek nélkül, akik tanulnak, játszanak a gyerekekkel, valamint bátorítják, szeretik őket. Benkő Fruzsina, az InDaHouse alapítója és vezetője mesélt a tanodai önkéntesség hiánypótló szerepéről.

Akár szerepel egy forgatókönyvben a fenntarthatóság, akár nem, a történet kidolgozásának mindenképp van egy ökológiai lábnyoma. Tordai Júlia és Szemerédy Zsófia filmes fenntarthatósági tanácsadóként a filmipar szereplőinek segítenek abban, hogy projektjeiket és céljaikat a lehető legfenntarthatóbban tudják megvalósítani, a forgatókönyv kidolgozásától kezdve az előkészítésen és a gyártáson át egészen az utómunkáig, vagy még azon is túl. Kifinomult eszközeikkel képesek egy-egy produkció teljes kibocsátását megmérni, illetve folyamatosan bővülő és fejlődő technológiák integrálásával csökkenteni. A részletekről beszélgettünk.

Szerepvállalás (2024. február 24., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. február 24., Szombat 13:00

Megalapítása óta több mint 140, 18-35 év közötti roma származású fiatal munkaerőpiacon való elhelyezkedését támogatta a képzéseknek és mentorálásnak köszönhetően az Integrom Program, amely mintegy 60 fiatalt inspirált továbbtanulásra, az egyetemi diploma megszerzésére. A Boston Consulting Group társadalmi célú projektjeként indult, ma már saját lábán álló, idén tízéves program vezetőjével, Boldizsár-Iván Katalinnal beszélgettünk. 
 
Az adás második részében a 2024-ben fennállásának 18. évfordulóját ünneplő Effekteam ügyvezetője, Molnár Klára volt a vendég. Az idei év nemcsak nekik, hanem a hazai vállalatok felelős, fenntartható működése szempontjából egyaránt fontos lesz többek közt az év elején hatályba lépett magyar ESG-törvénynek köszönhetően.
 

Szerepvállalás (2024. február 17., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. február 17., Szombat 13:00

Február elején elindult a Szenior Akadémia új évada. A Semmelweis Egyetem szabadelőadás-sorozatát alapvetően a nyugdíjas korosztály számára szervezik, akik az online előadásokon a leggyakoribb betegségekre vonatkozó új ismeretektől tájékozódhatnak. Az idei szemeszter során többek közt a csontritkulásról, az agyi érkatasztrófáról, a fogpótlásról és a mesterséges intelligenciáról is szó lesz. Vendégünk a kurzus szakmai vezetője, dr. Nagy Zoltán professzor emeritus.
 
Az együtt éneklés örömöt ad, lelkesít, megmozgat, összhangba hoz, közösséget teremt. Ezt vallják a Kórusok Téli Éjszakának szervezői, sőt, azt is állítják, hogy énekelni mindenki tud. Hogy miként melegíti a lelket az együtt éneklés öröme, vagy hogy milyen feladatot jelent a programot segítő önkéntesek koordinációja, arról Scheili Renáta főszervező mesél.

Szerepvállalás (2024. február 10., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. február 10., Szombat 13:00

Négy évig futott a Hulladékmentes Tisza program, amely során több mint 100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a petkalózok, amelynek több mint fele újrahasznosult, visszakerülve az anyagok körforgásába. Létrejött az első Folyómentő Központ és elkészült egy újrahasznosított konténer felújításával  az Ivóvíz Cserebere Pont. A részletekbe a PET Kupa kommunikációs munkatársa, Doró Viktória avatott be.
 
A műsor második felében Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke volt a vendégünk. Őt arról az újabb tanulmányról kérdeztük, amely azt erősíti meg, hogy a gyors és nagyszabású éghajlatvédelmi intézkedések gazdaságilag is előnyösek az Európai Unió országaiban. Egy ennek megfelelő gazdaságpolitikával például Magyarország a GDP-je közel 9 százalékának megfelelő haszonra tehetne szert 2030-ra.

Szerepvállalás (2024. február 03., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. február 03., Szombat 13:00

"Hisszük, hogy egy színház akkor igazán jó, ha a szórakoztatáson túl el is gondolkoztat. Ha olyan témákat dolgoz fel az előadásokban, amelyek foglalkoztatják az embereket. Olyanokat, amelyek emberekről szólnak, emberi kérdésekkel foglalkoznak, emberektől. Mert szerintünk, a színház feladata ránagyítani az ilyen kérdésekre." Ezt vallja a Loupe Színházi Társulás, amely olyan témák mellé áll, melyekhez nem vagy csak nagyon kevesen mernek nyúlni. Az alapítók céljairól, küldetéséről Horváth János Antal művészeti vezető, rendező, író mesélt.
 
2010 óta nyújt ingyenes jogi segítséget lakhatási és szociális jogok területén rászorulóknak az Utcajogász Egyesület. Most ingyenes kurzust hirdetnek az adósságkezelés, a lakhatás és a szabálysértési jog témakörében. Bárki jelentkezhet, de különösen azok számára ajánlják, akik a szociális szférában dolgoznak és munkájuk során kapcsolatba kerülnek lakhatási szegénységben élő emberekkel és közösségekkel. Kiss Natáliát, a szervezet társelnökét kérdeztük.

Szerepvállalás (2024. január 27., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. január 27., Szombat 13:00

Két pályázati lehetőségre hívtuk fel a hallgatók figyelmet. Elsőként egy olyan közösségi adománygyűjtő kampányra, amelyben az adománygyűjtő követek a saját személyiségükhöz legjobban illeszkedő egyéni, egyedi vállalásokat tesznek és ezek mentén gyűjtik az adományokat. A Tavaszi Zsongás elnevezésű programban részt vevő szervezeteket pályázat útján választja ki a Civil Iránytű Alapítvány. Vendég Cseh Balázs, az alapítvány ügyvezető igazgatója. 
 
Az adás második részében a 2024-es Civil Díjat ajánlottuk a hallgatók figyelmébe. A pályázat célja, hogy évről évre megmutassák a legkiemelkedőbb kezdeményezéseket a civil közösség és a nagyközönség számára egyaránt. A szervező NIOK Alapítvány azt szeretné, ha minél többen megismerhetnék, hogy milyen színes és izgalmas a civilek munkája, milyen sok ügyre, emberek és közösségek életére vannak hatással. Gerencsér Balázzsal, a szervezet igazgatójával beszélgettünk.

Szerepvállalás (2024. január 20., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. január 20., Szombat 13:00

Idén 21. alkalommal rendezik meg február 6-án az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is a Biztonságos Internet Napot. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által üzemeltetett magyar Safer Internet Center az eseményhez kapcsolódva ezúttal társasjáték-készítő pályázatot hirdet gyerekek számára. A pályázat célja, hogy a fiatalok olyan társasjátékokat alkossanak, amelyekkel – az online világban megélt dilemmák, vagy az itt szerzett tapasztalataik hatására – újító és kísérletező módon reflektálnak az őket, kortársaikat, illetve a társadalmat érintő jelenségekre. Vápár Zsófiát, a Safer Internet Center projekt koordinátorát kérdeztük.
 
Az adás második részében is maradtunk a diákoknál, és egy olyan szervezetet mutattunk be, amely évente negyvenezer 8-18 éves korú iskolást bevonva dolgozik azon, hogy a matematikatanulást érdekesebbé, népszerűbbé tegye, ezzel több ezer matematikatanárnak segíti a munkáját országszerte. A Medve Matek tavaly novemberben elindította új online programját, a Logirintust, idén tavasszal pedig matektanárokkal együttműködve gyerekek tízezreit invitálja a szabad levegőre matekozni Magyarország 16 helyszínén. Gyimesi Bernadett, a szervezet egyik vezetője mesélt a munkájukról.
 

Szerepvállalás (2024. január 13., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. január 13., Szombat 13:00

Ezúttal egy pillanatra még visszatekintettünk 2023 év végére, és az Artemisszió Alapítvány szervezésében megvalósuló 'Formabontások: Helyi szintű együttműködések egy befogadóbb városért' című konferencia tapasztalatairól beszélgettünk. Elsőként Dr. Szántó Diát, a szervezet elnökét kérdeztük arról, hogy mitől befogadó egy város, és hogy milyen a hozzánk érkező bevándorlók jelenlegi helyzete. Őt Kisgyura Eszter programvezető követte, aki a menekültek részvételével zajló, ún. részvételi akciókutatásuk eredményeiről mesélt.

 

Szerepvállalás (2024. január 06., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2024. január 06., Szombat 13:00

A 2023. november 18-ai adás ismétlése:

Hol a határ, milyen jogi szankciók vannak és azok mennyire eredményesek, fel lehet-e számolni vagy örökké együtt kell vele élni? Többek közt ezeket a kérdéseket járta körbe a gyűlöletbeszéd kapcsán civil szervezeteknek, aktivistáknak szervezett műhelyfoglalkozás. Az adás első részében a szervezőket, Félix Anikót, a Haver Alapítvány ügyvezető igazgatóját és Daróczi Annát, a Phiren Amenca munkatársát kérdeztük.

A műsor második felének vendége pedig a workshopon résztvevő egyik szervezet, az EJHA, vagyis az Emberi jogi nevelők hálózata képviseletében Kövesi Györgyi.

 

Szerepvállalás (2023. december 30., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. december 30., Szombat 13:00

A 2023. november 11-ei adás ismétlése:

Szuhaj Mihállyal beszélgettünk a műsor első részében. Az Informatika a látássérültekért alapítvány kuratóriumi elnökét azon apropóból kerestük meg, hogy éppen 20 évvel ezelőtt, 2003-ban adta át a szervezet első szoftveradományait. Azóta az alapítvány minden évben adományoz; elsősorban képernyőolvasó és nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket, laptopokat és digitális diktafonokat, headseteket juttatott el látássérült diákokhoz, felnőttekhez valamint az őket oktató és segítő szervezetekhez. Az eltelt 20 évben az internethasználat révén a számítógépek és mobiltelefonok átírták a mindennapokat, az alapítvány pedig eközben is azon dolgozik, hogy a vak és gyengénlátó emberek a digitális társadalom egyenrangú tagjai lehessenek.

Az adás második felében Galambos Anitát, a Nők a Nőkért Egyesület, vagyis a NaNe önkéntesét kérdeztük, ugyanis a magyar piacon hiánypótló kiadványt jelentetnek meg. Az elsősorban bántalmazott anyáknak szóló önsegítő könyv kimondottan arra fókuszál, hogyan érinti a gyerekeket, ha tanúi lesznek anyjuk bántalmazásának, és hogyan lehet nekik segíteni, hogy megbirkózzanak a hosszú távú káros hatásokkal.

 

Szerepvállalás (2023. december 23., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. december 23., Szombat 13:00

Folytattuk az előző adás témáját, és ezúttal is olyan önkéntesek mutatkoztak be, akik fontos társadalmi munkát végző civil szervezeteknél dolgoznak. Az ünnepek közeledtével ugyanis megérdemlik, hogy ezúttal ők kerüljenek a reflektorfénybe. Sok esetben olyan munkát végeznek, amely nélkül az adott szervezet nem vagy csak nehezen tudna működni, és nem utolsó sorban másokat is inspirálnak arra, hogy vállaljanak hasonló szerepet. Ma először Pethő Réka, a Habitat for Humanity Magyarország, majd Katus Kati, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkéntese voltak a vendégeink.

Szerepvállalás (2023. december 16., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. december 16., Szombat 13:00

Év közben számtalan olyan projekt és civil szervezet mutatkozott be a műsorban, amelyek biztonságos és fenntartható működése elképzelhetetlen önkéntesek munkája nélkül. Az ünnepek közeledtével úgy gondoltuk, megérdemlik, hogy ezúttal ők kerüljenek a reflektorfénybe; azok, akik úgy érzik, hogy akkor teljes az életük, ha minden egyéb elfoglaltságuk mellett, a szabadidejük egy részét másokra fordítják. És miközben segítenek és adnak, az önkéntes munka révén sok esetben maguk is töltődnek. 
Elsőként Bágya Anna, a szüléssel és anyasággal kapcsolatban nőknek segítséget nyújtó Emma Vonal egyik munkatársa mesélt arról, miért jelent az önkéntes segítőnek jelentkező nőknek fontos motivációt, hogy támogassák sorstársaikat. Őt Harazin Regina, az Amigos a gyerekekért alapítvány önkéntese követte, aki egyetemistaként már több mint 3 éve látogat kórházban lévő beteg gyerekeket.

Szerepvállalás (2023. december 09., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. december 09., Szombat 13:00

Tizenhét, gyerekeket és fiatalokat érintő fontos témát jártak körül negyven ismert szakember részvételével, és keresték a megoldásokat azokra a kihívásokra, amelyekkel a gyerekeknek napi szinten szembe kell nézniük. A MINDEN GYEREKRŐL - Gyermekjogi konferencia iránti kimagasló érdeklődés is bizonyítja, hogy mennyire fontos a párbeszéd a gyerekek jóllétéről, fizikai és lelki egészségéről, az erőszak különböző formáival való fellépésről, a közösség és a társadalom felelősségéről, a digitális tér kihívásairól vagy a szülők és pedagógusok saját lelki egészségének megőrzéséről. Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatója avat be a részletekbe.

A magánadományozási szokások és trendek kevéssé ismertek Magyarországon. Még a civil szervezetek számára sem áll elegendő információ a rendelkezésre, pedig sok szervezet működési költségeinek akár 50%-át is magánemberek adományai teszik ki. Vajon mennyit és hogyan adományozunk jótékony célokra? A nők vagy a férfiak adományoznak inkább? Ezt és sok más hasonlóan fontos kérdést járt körbe a NIOK Alapítvány a Pulzus Kutatóval közösen végzett reprezentatív kutatásában. Sczígel Andrea, a NIOK szenior programvezető mesélt a kutatás eredményeiről.

Szerepvállalás (2023. december 02., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. december 02., Szombat 13:00

Vajon miért kezd el valaki egy általa nem ismert, börtönben lévő elítélttel levelezni? Mit jelent egy fogvatartott számára a havonta érkező postai küldemény? És mi lehet a szerepe mindennek a börtönből való szabadulást követő reintegrációban? A Mécses Szeretetszolgálat önkéntes koordinátora, Iváncsics Kati volt a vendégünk.
 
Az adás második felében a 2024-ben 20. alkalommal kiosztásra kerülő SozialMarie díj, vagyis az első európai társadalmi innovációs díj meghirdetés kapcsán beszélgettünk Tornóczi Zsófi magyarországi koordinátorral. A SozialMarie ezúttal is 15 sikeresen megvalósított, korunk társadalmi kihívásaira választ kínáló innovatív projektet díjaz majd. A pályázatok benyújtási határideje 2024. január 16. 

Szerepvállalás (2023. november 25., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. november 25., Szombat 13:00

A gyerekekkel foglalkozó felnőttek felelőssége, hogy a rájuk bízott gyerekek biztonságban legyenek. Nemrég elindult a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Sport Programja, amely kifejezetten a sportoló gyerekek biztonságával foglalkozik, és amelynek keretében például a sportszervezetek is segítséget kapnak a gyerekvédelmi útmutató elkészítéséhez, illetve a sportszakemberek tréningeket, képzéseket kérhetnek az alapítványtól. Stáhly Katalin pszichológus, gyerekjogi szakértő, a program szakmai vezetője avatott be a részletekbe.
 
A társadalmi szövetségek motivációit, struktúráját feltérképező, egyedülálló kutatás zajlik a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében. A Pannon Egyetem kutatóinak munkája során azt vizsgálták, miért éri meg különböző szövetségekhez csatlakozni. Céljuk többek közt, hogy feltérképezzék, melyek a társadalmi szövetségek közös mozgatórugói, milyen sikertényezőket azonosíthatunk és milyen tematikus fókuszokat határozhatunk meg. Dr. Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja mesélt a kutatásról.

Szerepvállalás (2023. november 18., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. november 18., Szombat 13:00

Hol a határ, milyen jogi szankciók vannak és azok mennyire eredményesek, fel lehet-e számolni vagy örökké együtt kell vele élni? Többek közt ezeket a kérdéseket járta körbe a gyűlöletbeszéd kapcsán civil szervezeteknek, aktivistáknak szervezett műhelyfoglalkozás. Az adás első részében a szervezőket, Félix Anikót, a Haver Alapítvány ügyvezető igazgatóját és Daróczi Annát, a Phiren Amenca munkatársát kérdeztük.

A műsor második felének vendége pedig a workshopon résztvevő egyik szervezet, az EJHA, vagyis az Emberi jogi nevelők hálózata képviseletében Kövesi Györgyi.

Szerepvállalás (2023. november 11., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. november 11., Szombat 13:00

Szuhaj Mihállyal beszélgettünk a műsor első részében. Az Informatika a látássérültekért alapítvány kuratóriumi elnökét azon apropóból kerestük meg, hogy éppen 20 évvel ezelőtt, 2003-ban adta át a szervezet első szoftveradományait. Azóta az alapítvány minden évben adományoz; elsősorban képernyőolvasó és nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket, laptopokat és digitális diktafonokat, headseteket juttatott el látássérült diákokhoz, felnőttekhez valamint az őket oktató és segítő szervezetekhez. Az eltelt 20 évben az internethasználat révén a számítógépek és mobiltelefonok átírták a mindennapokat, az alapítvány pedig eközben is azon dolgozik, hogy a vak és gyengénlátó emberek a digitális társadalom egyenrangú tagjai lehessenek.

Az adás második felében Galambos Anitát, a Nők a Nőkért Egyesület, vagyis a NaNe önkéntesét kérdeztük, ugyanis a magyar piacon hiánypótló kiadványt jelentetnek meg. Az elsősorban bántalmazott anyáknak szóló önsegítő könyv kimondottan arra fókuszál, hogyan érinti a gyerekeket, ha tanúi lesznek anyjuk bántalmazásának, és hogyan lehet nekik segíteni, hogy megbirkózzanak a hosszú távú káros hatásokkal.

Szerepvállalás (2023. november 04., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. november 04., Szombat 13:00

A 2023. szeptember 9-ei adás ismétlése:

A szociálisan érzékeny szállásadók és speciális szálláskeresők között tölt be közvetítő szerepet az Időház. Az országos karitatív kezdeményezés célja, hogy a krónikus betegségben szenvedő felnőtteknek és gyerekeknek rövid időre ingyenes szállást kínáljon a kikapcsolódás, a pihenés és a gyógyulás céljára a szállástulajdonosok önkéntes segítségével. Elsőként az ötletgazda-alapító Drávai Tamás volt a vendégünk. Őt a műsor második felében Harsányi Kis Nikoletta követte, aki nemrég a családjával Bükkszéken töltött néhány pihentető napot az Időház segítségével.

Szerepvállalás (2023. október 28., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. október 28., Szombat 13:00

A gyerekeké és a fiataloké volt a főszerep az UNICEF Magyarország második alkalommal megszervezett klímavédelmi konferenciáján. Az esemény célja, hogy a fiatal generáció tagjai hiteles információkhoz jussanak a klímaváltozásról, kifejezhessék a véleményüket, személyesen is hozzászólhassanak a jövőjüket érintő döntésekhez és szabad párbeszédet folytathassanak. Rajna Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője volt az adás vendége.
 
Az adás második részében a kerekesszékeseket segítő kiegészítő eszközökről beszélgettünk Koncz Balázzsal. 'A jobb életért alapítvány' kurátorának ötlete, hogy a számukra felajánlott támogatások révén megvásárolja és ingyenesen a rászoruló kerekesszékesek rendelkezésére bocsátja azokat a drága kiegészítőket, amelyek segítségével nagyon sok közlekedési akadály hárítható el.

Szerepvállalás (2023. október 21., szombat 13:00)

Műsorvezető:
Bíró Bori

2023. október 21., Szombat 13:00

"Megismerni, megérteni, segíteni." - ez a szlogenje a Közel Afrikához alapítványnak. Morris Andrea második otthonának tekinti Malit, a világ egyik legszegényebb országát. 2019 nyarán hozta létre alapítványát, amellyel reményt és lehetőséget igyekszik adni az afrikai gyerekeknek, segíti az ott élők mindennapjait. Most a fővárosban, Bamakóban építenek egy nőközpontot, amely menedékként szolgál az erőszak és gyermekházasság elől menekülő nőknek, ahol pszichológiai és jogi tanácsadásban részesülhetnek, valamint szakmát sajátíthatnak el a továbblépéshez. Az adás második felében Ribarics Pállal, az alapítvány egyik önkéntesével, mentorával beszélgettünk a ruandai gyermektámogatásról és újonnan induló egyetemista mentorálási programukról.