„Hírek

Archívum

Keresés az archívumban

Azt beszélik (2023. június 02., péntek 15:00)

2023. június 02., Péntek 15:00

Eger, Kaposvár és Miskolc voltak a mai látogatásaink helyszínei.

Szó volt arról, hogy legjobban tesszük, ha Egerbe gyalog megyünk mostanság, de semmiképpen sem autóval. Erről Weil Zoltán számolt be az egriszin.hu-tól. Aztán Huszka Imrét a kapost.hu-tól arról kérdeztük, hogy miérttátonganak üresen Kaposvár főutcáján az üzlethelységek. Végül arról, hogy feléled a borsodi woodstock-legenda, rock-nosztalgia buli lesz Miskolcon. Bethlen Tamást a borsod24.hu-tól hallták.

Azt beszélik (2023. május 26., péntek 15:00)

2023. május 26., Péntek 15:00

Polgár-TóthTamás, a debreciner.hu újságírója mi másról, mint az akkumulátorgyár elleni tiltakozás újabb fejezetéről számolt be

Józing Antal a nyugat.hu-tól arról beszélt, hogy hogyan lehetetlenítik el az egész régióban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását

Weil Zoltán Egerből, az egriszin.hu-tól pedig arról mesélt, hogy a legendás egri vár környékén fütyülnek a turizmus fejlesztésére. De neki azért van jó híre is.

Azt beszélik (2023. május 19., péntek 15:00)

2023. május 19., Péntek 15:00

Bethlen Tamás, a borsod24.hu szerkesztője jelentkezett először, kiderült, hogy miért vittek több tucat futóbringás ovist egy felsőzsolcai bicikliút politikusokkal terhelt megnyitására. Itt volt Balog Robert Pécsről, ő most igazolt a szabadpecs.hu-ról, és arról számolt be, hogy miért menekülnek tömegesen a fiatalok egy egyetemi városból külföldre. És végül bor és borfesztivál – Bod Péter Szeged ünnepéről mesélt. 

Azt beszélik (2023. május 12., péntek 15:00)

2023. május 12., Péntek 15:00

Debrecen sokat szerepelt ezen a héten is a hírekben, a kormány tizenkilencre lapot húzott és a újabb kínai akkumulátorgyárat akar építeni. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre szokás szerint ezúttal sincsenek megnyugtató, sőt semmilyen válaszok. Eger környékén, Recsken új bányát nyit egy, nem meglepő módon NER-közeli cég, az eset még akkor is állatorvosi lóként nézhető, ha nem biztos, hogy ennek a beruházásnak nem lehet megtalálni az észszerűségét. Erről Weil Zoltán, az egriszin.hu újságírója beszélt.  

És egy jó hír sok pedagógusnak Szombathely környékéről, Jákról: pert nyert egy pedagógus, és megkaphat egy ésszerűtlen rendelet miatt elveszített járandóságot. Az eset precedens is lehet – mondja Józing Antal, a nyugat.hu szerkesztő-újságírója. De kezdjük Debrecenben, az akkumulátor-beruházásokról folyamatosan beszámoló Polgár-Tóth Tamással, a debreciner.hu újságírójával.

Azt beszélik (2023. április 28., péntek 15:00)

2023. április 28., Péntek 15:00

Szolnok, Eger és Miskolc voltak az adás helyszínei.

Czapkó Dorottya a szol24.hu főszerkesztője arról számolt be, hogy hogyan teszi tönkre a fideszes városvezetés a helyiek egyik kedvenc szórakozását és szabadidős helyszínét.

Weil Zoltán Egerből jelentkezett, - őt többek között az egriszin.hu oldalról ismerhetik -, hogy röviden foglaljuk össze mondandóját: a helyi politika a selejt bosszúja.

Itt volt továbbá Miskolcról Bethlen Tamás, a borsod24.hu újságírója, aki azokról a próbálkozásokról mesélt sikeres és kevésbé sikeres történeteket, hogy mit tud kezdeni a város az ikonikus, ám lepusztult épületeivel.

Azt beszélik (2023. április 21., péntek 15:00)

2023. április 21., Péntek 15:00

Ezúttal Pécs, Kecskemét és Kaposvár volt a helyszín.

Baranya megyében Davis Pressman amerikai nagykövet járt, a két napos, sok helyszínes látogatás igencsak bosszantotta a kormánypártiakat és a propagandamédiát. A részleteket Babos Attilától, a szabadpecs.hu főszerkesztőjétől hallták.

Kecskemétről egy abszurd történet érkezett, Falusi Norbert, a kecsup.hu újságírója mesélt el egy, a Városháza dísztermében levő Horthy-képmásról, a politikai széljárástól függően hol eltakarnak, hol pedig büszkélkednek vele.

Végül pedig egyolyan városba, Kaposvárra kapcsoltunk, ahonnan Huszka Imre, a kapost.hu újságírója, első számú motorja arról a küzdelemről számolt be, hogy hogyan működhet egy harminc éve fideszes városban a szabad sajtó. 

Azt beszélik (2023. április 14., péntek 15:00)

2023. április 14., Péntek 15:00

Három olyan városból kaptunk tudósítást, amelyek gazdaságilag országos összehasonlításban jól, vagy elég jólállnak. Mai helyszíneinken, Vas és Csongrád-Csanád megyében például négy százalék alatt van a munkanélküliek száma, de Hajdú-Biharban sem lépi át túlzottan az országos átlagot. Nem mindegy azonban, hogy mindez hogyan történik, például hogy egy város az akkumulátorokban vagy a tudásban látja a jövőt. És annak is vannak tanulságai, hogy hogyan lehet élhetővé, közlekedhetőbbé és zöldebbé tenni egy várost.

Három különböző történetet és stratégia:

Polgár Tóth Tamás, adebreciner.hu újságírója

Bod Péter, a szeged.hu újságírója

JózingAntal, a nyugat.hu újságírója.

A debreceni eset egyúttal jólpéldázza azt is, hogy milyen egy NER-kedvenc városban a szabadságfoka.

Azt beszélik (2023. április 07., péntek 15:00)

2023. április 07., Péntek 15:00

Hraskó István, a kecsup.hu újságírója Kecskemétről jelentkezett, és egy olyan történetet mesélt el, amelyből kiderült: a kormánypárti önkormányzatot szabályosan idegesíti, ha a helyiek problémái előkerülnek a közgyűlésen, és a többségi szavazatokkal élve igyekeznek megakadályozni az ügyek nyilvánosságát.

Bethlen Tamás (borsod24.hu) története is egyedi, de nem egyedülálló: megtudtuk, hogyan igyekszik a hatalom lehetőleg minden vagyonától megfosztani az önkormányzatokat, szabályosan csapdába csalva őket. 

Babos Attila a szabadpecs.hu-tól - végre egy sikersztori, nem minden csavar nélkül: a pécsi Emberség Erejével Alapítvány Emberség-díjakat adott egy kirúgott tanárnak és ellenálló tanárszervezetnek. A jelöltek közt volt Pankotai Lili diáklány is.

Azt beszélik (2023. március 31., péntek 15:00)

2023. március 31., Péntek 15:00

Ma elsőként Kecskemétre látogattunk, ahol arról beszélnek egyre többet, hogy talán ott is akkumulátorgyárral akarják titokban megörvendeztetni a helyeket – Gunity Gábor, a kecsup.hufőszerkesztője mutatta be a helyi körülményeket, a problémákat és a lapot.

Egy újabb kormánypárti városban küzdő független lap, Szolnok volt a következő helyszín, Czapkó Dorottya a szol24.hu főszerkesztője arról mesélt, miért nincs a Tisza-partivárosnak egyetlen strandja sem, cserébe miért építenek Patyomkin-várat a város művésztelepe mellé.

Babos Attila, a szabadpecs.hu főszerkesztője pedig ezúttal Szekszádra kísért el bennünket, ahol kiderült, hogyan hurcolnak meg a mi pénzünkből valakit, akinek egyetlen bűne, hogy nem kormánypárti szavazó.

Azt beszélik (2023. március 24., péntek 15:00)

2023. március 24., Péntek 15:00

Ismét négy különböző városban élő kollégát kérdeztünk az ottaniakat érintő kérdésekről.

Megszólalók:

Roznár Gyöngyi, a nyugat.hu főszerkesztője Szombathelyről jelentkezett egy jó hírrel

Porcsin Zsolt Debrecenből, aki egy erőteljesen kormánypárti városban próbál lapot működtetni, a debreciner.hu-t

Bod Péter, a szeged.hu újságírója a város problémájának számító egyetemi modell faramuciságait veszi szemügyre

Bethlen Tamás Miskolcról, a borsod24.hu újságírója elmondta, milyen az, amikor egy, a turisztikára korábban sokat áldozó város fürdőit be kell zárni az energiaválság és a felelőtlenségek miatt

Azt beszélik (2023. március 17., péntek 15:00)

2023. március 17., Péntek 15:00

Mennyire ismeretlen számukra Magyarország? Fontos hétről hétre szót ejteni arról, hogy mi történik az ország különböző pontjain, és bevonni azokat az ott dolgozó kollégákat, akik sokszor magányosan küzdenek az elnémítás ellen.

Megszólalók:

Pécsről Babos Attila, a szabadpecs.hu főszerkesztője

Miskolcról Bethlen Tamás, a borsod24 munkatársa

Szombathelyről Szilágyi József, a nyugat.hu újságírója

Veszprémből Lékó Sándor, az Ajkai szó főszerkesztője