„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Ép ésszel (2023. augusztus 04., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. augusztus 04., Péntek 14:30

A 2022. augusztus 19-ei adás ismétlése:

Skóciában ingyenessé tették a menstruációs termékeket, idehaza még mindig 27%-is áfa vonatkozik rájuk. Felmérések nem készülnek, de a menstruációs szegénység itt is hatalmas problémát jelent – Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt Lányból nővé program koordinátora

Ép ésszel (2023. július 28., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. július 28., Péntek 14:30

Napjainkban a környezettudatos gyártók amellett, hogy újrahasznosított alapanyagból gyártják termékeiket, egyre nagyobb mennyiségben alkalmaznak biopolimereket is. A kőolaj- és bioalapú polimerekből legnagyobb mértékben csomagolóanyagokat készítenek, amelyek funkciójukból adódóan rövid időn belül hulladékká válnak. A kőolaj alapú polimerek újrahasznosítása már jól működik, és a biológiailag lebontható polimerek ipari komposztálására is van már lehetőség, azonban a lakosság és a szelektív hulladékgyűjtés még nincs felkészülve a biopolimerek szeparált gyűjtésére, ezért az újrahasznosítás során a kőolaj alapú polimerek és a biológiailag lebontható polimerek összekeveredhetnek. Dr.  Gere Dániel, a BME Polimertechnika Tanszék adjunktusakutatásai során a vegyes PET- és PLA-hulladék újrahasznosíthatóságát és kompatibilizálási lehetőségeit vizsgálta.

Ép ésszel (2023. július 07., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. július 07., Péntek 14:30

dr. Litter Anna, a Celo platform alapítója volt a vendégünk, aki azért hozta létre a hellocelo.com nevű oldalt, hogy összegyűjtse azokat a (társadalmi és környezeti) fenntarthatósági ügyeket, amelyek sikerébe bárki - magánemberek és vállatok egyaránt - beleteheti a magáét, legyen szó az idejéről, tudásáról, vagy épp aláírásáról. 

Ép ésszel (2023. június 23., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. június 23., Péntek 14:30

A Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) és fő finanszírozási forrása a REPowerEU & helyreállítási hitelterv kapcsán valódi társadalmi egyeztetésen alapuló, lakossági energiahatékonysági prioritású tervezést sürget. Mindkét terv benyújtási határideje hamarosan lejár, miközben alapjaiban meghatározzák a hazai éghajlat- és energiapolitika intézkedéseit, beruházásait és finanszírozását középtávon – Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelmi és energia programigazgatója 

Ép ésszel (2023. június 09., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. június 09., Péntek 14:30

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ökológiai szemléletű növényvédelmi sorozatot és részvételi kutatást indított hobbikertészeknek. A kutatóintézet főként a biogazdák számára nyújt gyakorlati ismeretanyagot, amelyből a hobbikertészek is sokat tanulhatnak. A biokertészetről és a Pók-Háló nevű közösségi kutatásról beszélgettünk Gyöngyösi Emesével, az ÖMKi kutatójával, és Dr. Mezőfi Lászlóval, az ÖMKi projektvezető kutatójával.

Ép ésszel (2023. június 02., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. június 02., Péntek 14:30

Hogyan lehet egy rendezvényt "zölden" megszervezni? A Zöldövezet Társulás közel 15 éve dolgozik a rendezvények környezetterhelés csökkentéséért, évente közel 60 000 kg hulladékot mentenek meg – Koller Andrea, a Zöldövezet Társulás Egyesület társelnöke

Ép ésszel (2023. május 05., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. május 05., Péntek 14:30

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai folyamatosan vizsgálják a Balatonban és annak vízgyűjtőjén található antropogén eredetű szennyező anyagokat és azok vízi ökoszisztémára gyakorolt hatását.  Legújabb, hiánypótló kutatásukban azt vizsgálták, hogy a Balatonban vajon kimutathatók-e mikroműanyagok (MP) és ha igen, akkor milyen ökológiai kockázatot jelenthetnek a vízi ökoszisztémára. A kutatás során elsőként igazolták, hogy a különböző típusú MP-ok 50-100 µm-es tartományban jelen vannak a tó különböző medencéiben. Továbbá, egy klasszikus ökotoxikológiai modellállat, a nagy vízibolha (Daphnia magna) vizsgálatával megerősítették, hogy a MP-ok önmagukban és egyéb, a környezetben ugyancsak mérhető antropogén eredetű kémiai szennyezőkkel (pl. gyógyszermaradványok) közösen is élettani hatásokkal bírnak a gerinctelen élőlényekben. A vizsgálat eredményeiről szóló tanulmányt a Science of the Total Environment rangos nemzetközi szaklapban publikálták a kutatók  Dr. Pirger Zsolt, a BLKI tudományos főmunkatársa volt a vendégünk

Ép ésszel (2023. április 14., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. április 14., Péntek 14:30

 A 2023. január 20-ai adás ismétlése:

Az ELTE PPK Ember–Környezet Tranzakció Intézete által végzett, reprezentatív felméréses kutatás szerint a magyar társadalom szinte egésze (94,8 %) szeretné környezettudatosabbá tenni az életét a következő egy évben. Az energiatakarékosság kiemelkedik, az állati eredetű élelmiszer fogyasztásának a csökkentése kapta a legalacsonyabb pontszámot.

MEHI online tanulmánybemutató: Fit for 55 és az energiaszegénység 

Ép ésszel (2023. március 24., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. március 24., Péntek 14:30

"Jövőt a vizeknek! - Vizet a jövőnek!" - a Víz Koalíció ezzel a szlogennel szervezi meg idén immáron második alkalommal a Víz Hetét. A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezői által életre hívott kezdeményezés, az egyedülálló módon vizes szakembereket, önkormányzati szereplőket és környezetvédő, illetve helyi civil csoportokat tömörítő Víz Koalíció célja, hogy feltérképezze a magyarországi vízhelyzetet, és küzdjön a biztonságos ívóvízellátásért. A Víz Világnapja köré épített programsorozattal is a hazai víziközmű szolgáltatás és vízbázisvédelem fontosságára, és fenntarthatóságának hiányosságaira kívánják felhívni a figyelmet.

Helyszíni beszámoló a Víz Hete nyitóeseményéről.

Megszólalók: 

Nógrády Judit vecsési lakos, a Víz Koalíció tagja

Stelczer Attila, a Víz Koalíció tagja

Korcsák Mónika, a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület elnöke

Kecskés Károly, a Fővárosi Vízművek Zrt. munkahelyi szakszervezet elnöke

Ép ésszel (2023. március 03., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. március 03., Péntek 14:30

2022. június 17-i adás ismétlése:

A napokban jelent meg az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) jelentése az európai piacokon kapható termékek, elsősorban zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer maradék terheléséről. A közlemény állításait több hazai szakmai szervezet (köztük a NAK és a FruitVeB) visszautasította, állásfoglalást adott ki róla a NÉBIH. A témában hazánk legnagyobb bio kutató szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) is véleményt formált, rámutatva azokra az új stratégiai irányokra, amelyek konkrét lépéseket fogalmaznak meg a kémiai növényvédőszer felhasználás csökkentésére, ezzel segítve a gazdákat és védve a fogyasztókat. Az adás vendégei Allacherné Szépkuthy Katalin, az ÖMKi vezető szaktanácsadója és Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője voltak.

Ép ésszel (2023. január 20., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. január 20., Péntek 14:30

Az ELTE PPK Ember–Környezet Tranzakció Intézete által végzett, reprezentatív felméréses kutatás szerint a magyar társadalom szinte egésze (94,8 %) szeretné környezettudatosabbá tenni az életét a következő egy évben. Az energiatakarékosság kiemelkedik, az állati eredetű élelmiszer fogyasztásának a csökkentése kapta a legalacsonyabb pontszámot.

MEHI online tanulmánybemutató: Fit for 55 és az energiaszegénység 

Ép ésszel (2023. január 13., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. január 13., Péntek 14:30

dr. Horváth Sarolta, a Rakun Dobozközösség társalapítója – Németország durván nekiment az egyszer használatos csomagolásnak. Míg itthon a Kormány elhalasztotta az egyszer használatos műanyag elviteles poharak forgalmazásának betiltását – valljuk be teljesen jogosan, mert sajnos az ipar egyáltalán nem állt készen erre a hatalmas lépésre- addig Németországban 2023. január 1-től lépett életbe a csomagolási törvény.

Ép ésszel (2023. január 06., péntek 14:30)

Műsorvezető:
Lay Viktória

2023. január 06., Péntek 14:30

A 2022. június 10-i adás ismétlése:

Régen szeszgyár állt a VIII. kerületi telken, ma pedig ökofeminista közösségi tér. A közösségi kertben magaságyások, egy kis tó, árnyékoló-pihenők és rengeteg fa áll, igazi oázist nyújtva a betontenger közepén a midenféle élőlénynek - legyen az szitakötő, fecske, vagy éppen ember. Hogyan valósult meg másfél évvel ezelőtt az ötlet? Hogyan jelenik meg az ökofeminizmus egy közösségi kert kialakításában? Margit Anna, a Szeszgyár egyik létrehozója vezetett minket körbe a 7700nm-es telken.