„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. július 17., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. július 17., Szerda 13:00

Miért késnek a balatoni vonatok - szinte mindig? Mekkora kihívás a Balatonhoz vonattal utazni? Magyarics Zoltánnal, a regionalbahn.hu szerkesztőjével beszélgettünk, aki túlélési tippeket is adott a témában.
Aztán megvizsgáltuk mennyire igaz az elektromos autóknál a hatótáv, amit a gyárak megadnak. Mennyit lehet még menni, amikor már azt írja a műszerfal, hogy 0 kilométer van hátra, azaz "üres a tank"? Mi a különbség az egyes motorok között - mire érdemes figyelni vásárláskor? Szécsényi Gábor az Autó szaklap főszerkesztője és a nemzetközi AutoBest zsűrijének egyetlen magyar tagja segített eligazodni.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. július 10., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. július 10., Szerda 13:00

Az Élőben a városból 2.0 egy autós és egy közlekedési műsor egyvelege. Alcíme sokat elárul: Autótól a Zebráig, A-tól Z-ig minden, ami aktuális és érdekes kérdés a közlekedésünkkel kapcsolatban.

Fábián László néhány hónapig külföldön van, ezért helyét Pető Attila Kreszprofesszor veszi át.

Az Élőben a városból 2.0 már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. június 26., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. június 26., Szerda 13:00

A mai adás a kerékpár volt a fő téma. Hogyan készítsük fel bringánkat és magunkat a nyári kerékpározásra. Ezeket beszéltük át Kusz Mátyás kerékpáros szakértővel, a Bringaland termékmenedzserével.
 
Évente átlagosan egy útkarbantartó hal meg az utakon a figyelmetlen sofőrök miatt. Mit tesz ez ellen a Magyar Közút? Vendégünk Pécsi Norbert Sándor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. június 19., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. június 19., Szerda 13:00

Egy budapesti kerület baleseti jegyzőkönyveit böngészték át alaposan, hogy kiderítsék, mik a balesetek valódi okai. Kutatták a mobiltelefon-használatot mint rejtett baleseti okot. Nem mindig az az ok ugyanis, amit a statisztikákban látunk, a helyzet annál cizelláltabb.
Egy friss kormányrendelet szűkíti a zöld rendszámok kiadhatóságát és egyelőre nem tiszta, hova vezet ez. Megbolygatja ez a elektromos autók és hibridek piacát?
 
Az adás vendégei voltak:
 
Szörényi András a vezess.hu munkatársa
 
Hegyi Zsolt, a MÁV-START vezérigazgató-helyettese 
 
Rácz Tamás, az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület (TraffiX) elnöke

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. június 12., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. június 12., Szerda 13:00

Az Élőben a városból műsorvezetője Fábián László 8 hónap után visszatért és rögtön bele is csap a lecsóba szakértő vendégeivel: a mai adás egyik témája, hogy akár Karácsony akár Vitézy lesz végül a főpolgármester, várhatóan ellenszélben vezeti majd Budapestet. Milyen irányvonal érvényesülhet így a közlekedésben?
Hangolódunk a nyárra is: hogyan érdemes készülni az autósoknak az utazásra? Hogyan készíthetjük fel járművünket a kihívásokra?

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. június 05., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. június 05., Szerda 13:00

A hónap első adása a szokásoknak megfelelően KRESZ-es különkiadás. Ugyanakkor ezen a napon búcsúzott a kedves hallgatóktól Pető Attila Kreszprofesszor, és műsorvezetőtársa Fábián Alexa, akik 8 hónapon keresztül vezették ezt a műsort. Hiszen hosszú távollét után visszatér Fábián László, aki, ahogy mondani szokta, töretlen lendületettel folytatja.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. május 29., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. május 29., Szerda 13:00

Mikor fogadjuk el a kiszabott bírságokat és mikor ne? Milyen esetekben érdemes közlekedési szabálysértés vagy baleset esetén jogi segítséget kérni? Ezekről kérdeztük az Élőben a városból vendégét, Dr. Herpy Miklós közlekedési jogászt. Megbeszéltünk konkrét baleseti helyzeteket, illetve megemlítettük ezek lehetséges következményeit. A hallgatók hívásait is vártuk.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. május 22., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. május 22., Szerda 13:00

Az adás vendége Zách Dániel közlekedési újságíró volt. Elsősorban a gyorshajtásos balesetekről beszélgettünk. Mi lehet az oka ezeknek, milyen következményekkel járnak az elkövetők számára, és mit mond minderről a KRESZ tervezett módosítása? Szó volt autókkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi esetekről, és a garanciális járművek problémaköréről is.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. május 15., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. május 15., Szerda 13:00

A műsorban a mozgásukban korlátozott személyek közúti közlekedésével foglalkoztunk. Átismételtük a vonatkozó KRESZ-szabályokat, elmondtuk milyen kivételek érvényesek azokra, akik ilyen igazolással rendelkeznek.
Vendégeink is voltak. Az egyik hölgy épp most tanul autót vezetni, egy speciálisan átalakított gépkocsival. A másik vendégünk pedig már 5 éve vezet, és elmesélte, hogy milyen tapasztalatai vannak.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. május 08., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. május 08., Szerda 13:00

A 2024. március 27-ei adás ismétlése:

Az Élőben a városból vendége Antalóczy Tibor volt, akivel az elektromos autókról beszélgettünk. Szóba került a villanyautók története, fejlődése, és természetesen a jövő autózására való kihatása. Megnéztük milyen újdonságokkal talalkozhatunk a mai elektromos autókban, illetve merre tart az ilyen járművek legfontosabb alkateleme az akkumulátor. Beszéltünk a szabályzásokról, az ingyenes parkolásról, és a vezetés támogató rendszerekről, aminek a végcélja egyszer majd az önvezető jármű lesz.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. április 24., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. április 24., Szerda 13:00

Itt a jó idő, indul a motoros szezon. Vendégünk volt Hársfai Lajos motorversenyző, akitől megkérdeztük, hogyan lett a motorozás szerelmese? Milyenek voltak az első motorok, hogyan fejlődött a technika és hogy teret hódít-e az elektromos motor? Átvettük a motoros KRESZ-t, beszélgettünk a védőfelszerelések fontosságáról is, illetve szót ejtettünk arról, hogy hogyan lesz valakinek motoros jogsija?

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. április 17., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. április 17., Szerda 13:00

Mivel a közlekedéssel kapcsolatos híradásokban most minden a KRESZ módosítással foglalkozik, ezért a mai adás is a szabályokról szólt. Rengeteg megkeresést kapunk, szeretnénk ezekre is reagálni, és válaszolni a "ki a hibás", "jogosan büntetett a rendőr" és hasonló kérdésekre.
Illetve említést tettünk arról is, hogy mi mit szeretnénk majd látni az új KRESZ paragrafusai között.
Pető Attila Kreszprofesszor, és Fábián Alexa közlekedési szakoktatói foglalkozott a felvetett témákkal és kérdésekkel.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. április 10., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. április 10., Szerda 13:00

Vonatoztunk!
Ki ne álmodott volna gyermekkorában arról, hogy mozdonyt szeretne vezetni? És kinek ne dobogtatná meg a szívét mind a mai napig egy elsuhanó gőzmozdony látványa?
Az Élőben a városból vendége Monostory Miklós volt, aki mindenben járatos, ami a vasúthoz kötődik. Beszéltünk a vonatok vezetéséről, természetesen volt egy kis vasutas KRESZ is. Hogyan lehet valaki mozdonyvezető, miről szól egy ilyen tanfolyam, és aki elvégzi, milyen jogosultságokat kap. Illetve szó esett a vasút jelenéről és jövőjéről is.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. március 27., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. március 27., Szerda 13:00

Az Élőben a városból vendége Antalóczy Tibor volt, akivel az elektromos autókról beszélgettünk. Szóba került a villanyautók története, fejlődése, és természetesen a jövő autózására való kihatása. Megnéztük milyen újdonságokkal talalkozhatunk a mai elektromos autókban, illetve merre tart az ilyen járművek legfontosabb alkateleme az akkumulátor. Beszéltünk a szabályzásokról, az ingyenes parkolásról, és a vezetés támogató rendszerekről, aminek a végcélja egyszer majd az önvezető jármű lesz.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. március 13., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. március 13., Szerda 13:00

Az Élőben a városból vendége Németh Miklós trolibusz oktató. Beszélgettünk a járművek történetéről, fejlődéséről. Biztos sokan nem is tudják, hogy az első troli Óbudán és nem a pesti oldalon közlekedett.

Szó volt a járművek technikai jellemzőiről, például hogyan tud egy vezetékhez kötött jármű önmagában is haladni, ahogy ezt Budapest utcáin néha láthatjuk. Miklós elmesélte kik szoktak vezetőnek jelentkezni, és hogy milyen komoly, több hónapos felkészülés után tudnak csak vizsgát tenni.
A műsor előtti héten a Kreszprofesszor személyesen is ellátogatott a troli garázsba, és egy rövid kör erejéig kipróbálhatta a trolivezetés élményét. Ennek tapasztalatairól is beszélgettek.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. március 06., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. március 06., Szerda 13:00

Az adás vendége Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke volt. Mivel itt a jóidő, megbeszéltünk mindent, ami a bringázáshoz kapcsolódik. 205 éve készült el a kerékpár őse, visszatekintettünk arra, hogyan fejlődtek a bicajok, de szó volt arról, is, hogy technikailag mit tartogat a jövő. Természetesen hasznos tanácsokkal is készültünk a bringaszezonra, illetve megvitattuk azokat az elképzeléseket is, amelyek a tervezett KRESZ-módosítás kapcsán a kerékpározást érintenék.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. február 28., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. február 28., Szerda 13:00

Mit tehetünk ha hibás tábla elhelyezéssel találkozunk, ha a fák, bokrok kitakarják a kereszteződésben az érkező autókat, vagy amikor a felfestések nem látszódnak, esetleg ellentétesek a táblákkal?
Az Élőben a városból mai vendége Rácz Tamás autós újságíró lesz, aki egy olyan weboldalt is vezet, ahol a különböző közlekedés szervezési hibákat lehet bejelenteni, sőt a legtöbb esetben ezek hatására az adott út kezelője változtat is a hibás megoldásokon.
A forgalomszervezés leggyakrabban előforduló anomáliáiról beszélgettünk na meg arról is, szakértői szemmel miben változtatna a KRESZ szabályokon, a tervezet átfogó módosítás tükrében.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. február 21., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. február 21., Szerda 13:00

Kreszprofesszor élőben a stúdióból várta a hallgatók kérdéseit közlekedési szituációkról, szabályokról, szabálytalankodókról.
 
Mivel a legtöbb bírságot az autósok a megállás, várakozás szabályainak megsértése miatt fizetik, ezért ebben az adásban elsősorban ezeket a szituációkat beszéltük meg. Említést tettünk a mozgáskorlátozott parkolókról, a járdán való várakozásról, a kijelölt rakodóhelyekről. Természetesen szó esett majd fizetős parkolásról, kerékbilncsről és a járművek elszálításáról is.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. február 14., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. február 14., Szerda 13:00

Pető Attila ismét KRESZ-es különkiadással jelentkezett. Rengeteg olvasói levél érkezett az elmúlt hónapban, ezekre válaszolt a Kreszprofesszor. Mozgáskorlátozott parkolóhelyek szabályai, várakozási tilalmak, jobbratartás autópálya bevezető szakaszán, kerékpárosok helyes kivilágítása és még rengeteg érdekesebbnél érdekesebb téma volt a mai adásban.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. február 07., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. február 07., Szerda 13:00

Az Élőben a városból 2.0 egy autós és egy közlekedési műsor egyvelege. Alcíme sokat elárul: Autótól a Zebráig, A-tól Z-ig minden, ami aktuális és érdekes kérdés a közlekedésünkkel kapcsolatban.

Fábián László néhány hónapig külföldön van, ezért helyét Pető Attila Kreszprofesszor veszi át.

Az Élőben a városból 2.0 már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. január 31., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. január 31., Szerda 13:00

Az Élőben a városból 2.0 egy autós és egy közlekedési műsor egyvelege. Alcíme sokat elárul: Autótól a Zebráig, A-tól Z-ig minden, ami aktuális és érdekes kérdés a közlekedésünkkel kapcsolatban.

Fábián László néhány hónapig külföldön van, ezért helyét Pető Attila Kreszprofesszor veszi át.

Az Élőben a városból 2.0 már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. január 24., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. január 24., Szerda 13:00

Az Élőben a városból 2.0 egy autós és egy közlekedési műsor egyvelege. Alcíme sokat elárul: Autótól a Zebráig, A-tól Z-ig minden, ami aktuális és érdekes kérdés a közlekedésünkkel kapcsolatban.

Fábián László néhány hónapig külföldön van, ezért helyét Pető Attila Kreszprofesszor veszi át.

Az Élőben a városból 2.0 már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. január 17., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. január 17., Szerda 13:00

Az Élőben a városból 2.0 egy autós és egy közlekedési műsor egyvelege. Alcíme sokat elárul: Autótól a Zebráig, A-tól Z-ig minden, ami aktuális és érdekes kérdés a közlekedésünkkel kapcsolatban.

Fábián László néhány hónapig külföldön van, ezért helyét Pető Attila Kreszprofesszor veszi át.

Az Élőben a városból 2.0 már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. január 10., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2024. január 10., Szerda 13:00

A 2023. november 29-ei adás ismétlése:


Az Élőben a városból vendége Vörös László, baleseti helyszínelő. Beszéltünk arról, mi a teendő, ha balesethez érkezünk, és mi akkor, ha mi szenvedtünk el ilyen eseményt. Megtudtuk azt is, hogy készíthetünk-e felvételt, és a későbbi jogi eljárásban felhasználhatjuk-e ezeket. Mivel László egyúttal elkötelezett baleset-megelőzési szakember, szó volt arról is, mit tehetünk azért, hogy járművet vezetve valóban a legnagyobb biztonságban érezhessük magunkat.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. december 27., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2023. december 27., Szerda 13:00

A 2023. október 18-ai adás ismétlése:

Kreszprofesszor vendége Zách Dániel közlekedési újságíró volt, akivel többek között a plug in hibrid autókkal kapcsolatos jogszabályi változásokról, járművekkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ügyekről, jármű tuningokról volt szó. Továbbá néhány közlekedésbiztonsági kérdésről és a közlekedési újságírás kulisszatitkairól is beszélgettek.

Ismét volt KRESZ-feladvány. A legügyesebb, legszerencsésebb válaszadók ajándékkönyvet kaphatnak.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. december 20., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2023. december 20., Szerda 13:00

A karácsonyi adásunkban három egzotikus ország közlekedéséről beszélgettünk. A Kreszprofesszor nemrég Dubaiban járt, és elmesélte milyen érdekességekkel találkozott. Többek között meglepődött azon, hogy sok szabályt nem tartanak be a helyi sofőrök, de a sebességkorlátozást kőkeményen.
Az adásba telefonon jelentkezett Fábián László, aki jelenleg Tibetben él, és a helyi igazán érdekes közlekedési szokásokat gyűjtötte csokorba, illetve beszélgettünk Pallos Leventével, aki 20 éve rendszeresen utazik Dél-Koreába.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2023. december 13., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Pető Attila

2023. december 13., Szerda 13:00

Az adás vendége Szécsényi Gábor gépész mérnök volt, akinek fő szakterülete a jelen személygépkocsija. Megtudhattuk, hogy mitől lesz igazán jó és biztonságos ma egy autó, beszélgettünk a korszerű vezetéstámogató rendszerekről, azok működéséről és hasznosságáról. Természetesen arról is szó volt, hogy milyen a jövő autója, hogy várhatóan 10, 20, 30 év múlva milyen járművekkel fogunk közlekedni. Megtudhattuk azt is hogy az idei Autobest versenyen milyen jellegű járművekkel lehetett jól szerepelni.