„Klubrádió“

Keresés az archívumban

Dobszerda (2020. július 01., szerda 20:00): Balla Zsófia

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. július 01., Szerda 20:00

"Románoknak magyar, magyaroknak zsidó, zsidóknak asszimilált, a módosaknak szegény, a népieseknek urbánus, az urbánusoknak fölöslegesen toleráns, baloldali liberális, ha van ilyen. És nő… E veszekedő sokféleség ötvözete: vagyis költő” - írja magáról Balla Zsófia egy önéletrajzi esszéjében, amelyből sok mindent megtudunk a 70-es, 80-as évek Erdélyének világáról és a rendszerváltás utáni Magyarországról.

Dobszerda (2020. június 17., szerda 20:00): Hetényi Zsuzsa

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. június 17., Szerda 20:00

"Mi az idő, mi a halál, és ki az a szimpatikus élőlény, akivel együtt élek, vagyis én. Az első héten minden más tevékenység hátterében ez a három kérdés foglalkoztatott. Minden világos lett és éles. Remekül látni, hogy aki jó volt, jobb lett; aki gonosz volt, még jobban elvetemült…” – írja Hetényi Zsuzsa, irodalomtörténész, műfordító, az ELTE professzora a Literán indított karanténsorozatra küldött publicisztikájában. Őt kérdeztük a Dobszerdában, de nem csak erről, hanem az orosz irodalomról, Trianonról, az olvasó emberről és még sok egyébről.

Dobszerda (2020. június 10., szerda 20:00): Bán Zsófia

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. június 10., Szerda 20:00

Nem nagyon tudok elképzelni nagyobb dícsőséget egy író számára, mint amikor egy gyerekekből álló zsűri a gyerekeknek írt könyvét az összes közül a legjobbnak ítéli.

Ez történt a napokban Bán Zsófiával a - többnyire felnőtteknek szóló - könyvek, novellák, esszék, tudományos munkák írójával, amikor a "Vagánybagoly és a harmadik Á, avagy mindenki lehet más" című könyvét a gyerekzsűri első díjával tüntették ki.

A Dobszerda vendége Bán Zsófia volt, akivel a gyerekkönyvén kívül sok fontos felnőtt témáról is beszélgetünk, például a másságról és annak magyarországi megítéléséről.

 

Dobszerda (2020. május 20., szerda 20:00): Sándor Iván

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. május 20., Szerda 20:00

„A régi és az új ütközőpontjain vákuum alakul. Elenyésznek a korábbi értékek. Féken tartott ösztönök szabadulnak el. Semmi sem az, ami. Megjelennek a szörnyeszmék. Változik a nyelv. Nincs olyan otromba hazugság, amit ne lehetne divatba hozni"- írja az éppen 90-edik évét betöltött író esztéta, a Kossuth-díjas Sándor Iván egy nemrég megjelent elemzésében.

A születésnapjára kiadott  Amit a szél susog című önéletrajzi könyve írásának titkairól, és a 21. század három legégetőbb traumájáról is beszélgettünk vele.

Dobszerda (2020. május 13., szerda 20:00): Nemes Gábor

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. május 13., Szerda 20:00

Talán ő a legtermészetesebb hangon megszólaló kollégánk, aki Európát tekintve mindig képben van, legyen épp Brüsszelben, Strassburgban, Berlinben, Moszkvában, vagy a mostani otthonában, Barcelonában.

Ha valaki, ő igazán megérdemli a május 9-én - sajnos csak virtuálisan - átnyújtott Európánkért díjat, amely szerint kiemelkedően sokat tett az Európai Unió, kontinensünk népei, az európai eszme, európai értékek és folyamatok megismertetése érdekében. Külpolitikai újságíróként és a Klubrádió brüsszeli tudósítójaként nem volt olyan pillanat az elmúlt években, hogy ne adott volna pontos tájékoztatást a mindannyiunk számára oly fontos európai ügyekben.

A Dobszerda vendége a frissen kitüntetett Nemes Gábor, Pulitzer-díjas rádiós kollégánk, akit nemcsak Európáról, hanem például a Putyin Oroszországa című könyvéről is kérdeztünk.

Dobszerda (2020. május 06., szerda 20:00): Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. május 06., Szerda 20:00

Már az "Ernelláék Farkaséknál" című filmjük is olyan volt, mintha a szomszédékhoz, vagy a legközelebbi rokonokhoz mennénk látogatóba, s sokadszorra élnénk át egy átlagos magyar család konfliktusait, keserű, bár olykor meghitt pillanatait, megoldhatatlannak látszó élethelyzeteit. Hajdu Szabolcs új filmje, a Békeidő talán még jobban beletrafál jelenünk mélyrétegeibe. A Békeidő egy film-antológia, mely egy éjszaka alatt játszódik és különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán.

A vírushelyzetben online bemutatott filmről és még sok minden másról is beszélgetett Váradi Júlia a Dobszerdában Hajdu Szabolccsal és a producer, színész Török-Illyés Orsolyával a Dobszerdában, ezúttal a régi  megszokott időpontban szerda este 8 órától.

 

 

Dobszerda (2020. április 16., csütörtök 19:00): Karafiáth Orsolya

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. április 16., Csütörtök 19:00

“Kultúrdémon", mondja magáról és sokan mások is így nevezik. S hogy tovább idézzük Karafiáth Orsolya szavait saját magáról: „a szerző, akit a smink és a paróka tartott össze. Ezek nélkül darabokra hullott volna.”

A költő, író, műsorvezető, újságíró, énekesnő most arra gyanakszik, hogy a karantén örök. Az is felmerül benne, hogy ami most történik, az a természet trollkodása. Sőt, azt is bevallja, hogy ebben a karantén magányban bezárkózik a saját világába, kulcs belülről, retesz. De vajon meddig lehet kizárni a valóságot? Erre is kerestük a választ a Dobszerda/Szerelemcsütörtök e heti vendégével, Karafiáth Orsolyával, sok verses és prózai kötet szerzőjével, a fűggőség egyik legjobb szakértőjével.

Dobszerda (2020. április 02., csütörtök 19:00): Nemes Z. Márió

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. április 02., Csütörtök 19:00

Az e heti Szerelemcsütörtök (Dobszerda csütörtökön) vendége: Nemes Z. Márió, költő, író, kritikus, esztéta.

A napokban “Az őszinteség kódjai önmaguk ellen fordulnak” címmel írt hosszú esszét a “karanténforradalomról", amely szerinte vélhetően nemcsak a liberalizmust, hanem a többi ideológiát is dekonstruálni fogja. Kollektív visszabontást jövendöl a járvány hatásaként.  

Legújabb kötetében, A barokk feminában kíméletlenül éles látleletet nyújt a 2006-os budapesti őszről. Erről is beszélget vele Váradi Júlia.

A Kiscaféban az AEGON irodalmi-díj ötös listáján szereplő Láng Zsolt Bolyai c. könyvéről Lévai Balázs beszél.
Konrád Györgyről pedig Dragomán György, felolvas Mácsai Pál.

Dobszerda (2020. március 19., csütörtök 19:00): Papp Gábor Zsigmond

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. március 19., Csütörtök 19:00

A váll, a tarkó, a haj, a köldök és még további emberi testrészek a főszereplői Tóth Kriszta évekkel ezelőtt megjelent sikeres novelláskötetének, a Pixelnek, amelynek történeteit most rádiójátékká dolgozta fel a Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, műfordító, Papp Gábor Zsigmond.

Budapest retróA Mándy-hagyatékA birodalom iskolája, a Balaton retró, a Kémek a porfészekben, a Kettévált ország és még sok emlékezetes dokumentumfilm és rádiójáték készítője lesz a D̶o̶b̶s̶z̶e̶r̶d̶a̶ Szerelemcsütörtök vendége, akivel a Klubrádióban március 20-tól, péntektől 23:30-tól 10x25 percben 10 héten keresztül - a késői időpontot a médiatörvényben előírt korhatár besorolás indokolja.) hallgatható hangjáték sorozaton kívül, a sokunkat foglalkoztató témáin kívül a régi közös munkahelyeinkről, a hajdani Magyar Rádióról és Magyar Televízióról is beszélget Váradi Júlia.

Dobszerda (2020. március 04., szerda 20:00): Kovács András Ferenc

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. március 04., Szerda 20:00

"Tehetség, stílus, szabadság, szellem, pátosz: mind-mind részei annak a könnyedén nagyszabású (vagy nagyszabásúan könnyed) játéknak, amely 1983-ban kezdődött a Tengerész Henrik intelmeivel, és amely nem ér véget a 2019-es Requiem Tzimbalomra című kötettel. Merthogy és ameddig a tzimbalom (és a tzimbalista) bírja" - írja laudációjában Bazsányi Sándor az Artisjus idei Irodalmi Nagydíjasáról, Kovács András Ferencről, illetve a díjazott szerző nemrég megjelent verseskötetéről.