„Vásároljon

Keresés az archívumban

Dobszerda (2021. február 17., szerda 20:00): Zoltán Gábor

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2021. február 17., Szerda 20:00

1944 végén, 1945 elején fanatikus szeánszokra hasonlító gyilkolás és szexuális erőszak zajlott, elsősorban abban a XII. kerületben, ahol 2005 óta egy kardot markoló turul szobra áll, komoly indulatokat keltve. Az akkori gyilkosságok hátterét, kutatta fel Zoltán Gábor az Orgia és a Szomszéd című két kötetében, amelyek a turulszoborral kapcsolatos furcsa történések miatt is sokunk számára nagy érzelmi viharokat okoztak, mondhatni lavinát indítottak.

A Dobszerda vendége Zoltán Gábor, író.

Dobszerda (2021. január 27., szerda 20:00): Krasznahorkai Kata

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2021. január 27., Szerda 20:00

Vendégeink, témáink:
 
 
- Ki fél a művészektől? Kell-e művésznek félnie, és ha igen, kitől? Például a titkosszolgálatoktól? Ma is, vagy csak a múltban? Csak a szocialistának nevezett országokban? Melyikben? Mennyire? Ezeket a kérdéseket járja körül Krasznahorkai Kata, Zürichben élő művészettörténész, művészeti író évek óta.
A német nyelven most megjelent "Művészek és ügynökök - performanszművészet és a titkosszolgálatok” című könyvében a kelet-európai országok sötét múltjáról és a nem sokkal kevésbé sötét jelenéről számol be a művészeti szcéna alapos ismeretében.

Dobszerda (2021. január 20., szerda 20:00): Tamás Gáspár Miklós

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2021. január 20., Szerda 20:00

"Ez már a civilizáció fölbomlása, nem politika, ráadásul közben eltűnőben van az állam, közigazgatás helyett mindenütt káosz, irracionális gyűlölködés, gyilkos és öngyilkos tudatlanság”- mondta nemrég Tamás Gáspár Miklós egy interjúban, amelyben arról is beszélt, abba akarja hagyni a publicisztikai szövegek közlését, átengedi a terepet az üvöltözőknek, okoskodóknak, akiknek minden a stex, meg a szex, meg  rassz. 
Dobszerda vendége Tamás Gáspár Miklós, akinek angol nyelvű esszéit rövidesen magyarul is olvashatjuk kommunizmusról, kapitalizmusról, fasizmusról és a történelem végéről.
 
 
 

Dobszerda (2020. október 21., szerda 20:00): Karsai László

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. október 21., Szerda 20:00

Ellenállni a gonosznak. Ezzel a címmel tartottak konferenciát egy írását parafrazeálva Karsai László történészprofesszor 70. születésnapjára a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékén.

A konferencia Karsai László történészi munkásságának fókuszát jelentő témák (holokauszt, antiszemitizmus, diszkrimináció, szélsőjobboldaliság) köré szerveződött, egykori és jelenlegi kollégái, pályatársai, tanítványai és tisztelői előadásain keresztül.

A konferencia 33 előadásának témái között szerepelt az 1938-39-es parlamenti választás, a ma veszélyben lévő demokrácia, a populizmus, nacionalizmus, xenofóbia múltja és jelene, szóba került Mindszenty szerepe 1956 előtt, valamint az 1994-es magyar holokauszt konferencia körüli botrány is.

A Dobszerdában ezekről a kérdésekről is beszélgetünk.

 

Dobszerda (2020. október 14., szerda 20:00): Ladányi János

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. október 14., Szerda 20:00

A Dobszerdában Váradi Júlia vendége Ladányi János szociológus.

Több mint négy évtizede folytat kutatásokat a szegénységről, a társadalmi  egyenlőtlenségekről, az etnikai konfliktusok okairól. Legfontosabb város- és településszociológiai témái között szerepel a perifériára szorult társadalmi rétegek szegregációja, annak végzetes következményei, a mélyszegénység terjedése és újratermelődése és a kisebbségeket érő jogtalan megkülönböztetés. 

 

 

 
 
 

Dobszerda (2020. október 07., szerda 20:00): Gulyás András

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. október 07., Szerda 20:00

A Dobszerda vendége Gulyás András, nyugalmazott diplomata, aki azért a mai napig aktív.

Hispanista, tanár, műfordító, nagykövet, diplomata Brazíliában, Peruban, Mozambikban, Angolában, Portugáliában és Spanyolországban.
1990-től három köztársasági elnök, Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László külügyi tanácsadója, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az október 6-i gyertyagyújtást ő kezdeményezte, hogy kegyelettel emlékezzünk 1848-49 hőseire, a tizenhárom aradi vértanúra, gróf Batthyány Lajos miniszterelnökre, valamint Göncz Árpád köztársasági elnökre, aki 2015-ben ezen a napon hunyt el.

Dobszerda (2020. szeptember 30., szerda 20:00): Révai Gábor

Műsorvezető:
Váradi Júlia

2020. szeptember 30., Szerda 20:00

Nem tartja magát írónak, holott immár a tizennegyedik könyve jelent meg. Igaz - egyet kivéve, amely saját magáról szól -, mindegyikben ő faggatja, illetve faggatta a legjelentősebb magyar értelmiségieket. Köztük Vekerdy Tamást, Ranschburg Jenőt, Csányi Vilmost, Heller Ágnest, Tamás Gáspár Miklóst, Kornis Mihályt. Most legutóbb pedig Gyáni Gábort és Ungváry Krisztiánt.

Révai Gábor ezúttal Trianonról, a numerus claususról, Horthyról, Rákosiról, Kádárról és Nagy Imréről beszélget a két történésszel. A Dobszerda vendégét hírhedt édesapjáról és a maoista összeesküvésről is megkérdezem