„Köszönjük,
Esti gyors

Zubor: A fideszes jelölteket támogató civilek közpénzt kapnak

14/05/2024 07:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A központi költségvetésből szabadon kaphatnak a fidesznek kampányoló "civil" szervezetek bármilyen összegeket. Zubor Zalán, az Átlátszó újságírója példákon keresztül mutatta be a folyamatot.

2024. május 13. Esti gyors - részlet 2024.05.13. Zubor Zalán
06:30
00:00

Több településen is felkerülnek a szavazólapokra – általában Fidesz-KDNP-s polgármester-jelölteket támogatva – olyan egyesületek, amelyek korábban civil szervezeti támogatás keretében kaptak közpénzt. Diósdon például egy olyan szervezet indítja a kormánypárti jelöltet, ami három helyről is kapott állami pénzt, például „előadó-művészeti szervezetként” is kapott támogatást – írja az Átlátszón megjelent Három forrásból is folyik a közpénz a fideszes jelölteknek kampányoló civileknek című cikkében a lap munkatársa, Zubor Zalán.

"2011-ig volt érvényben egy olyan törvény, ami területileg tiltotta azt, hogy civil szervezetek állami pénzt kapjanak akkor, ha azok kötvetlen politikai tevékenységet végeznek, például választásokon indulnak. Ez megváltozott, a központi költségvetésből szabadon kaphatnak bármilyen összegeket, és azt látjuk, hogy nagyon sok helyen ezt ki is használják" – mondta a szerző az Esti gyors hétfői adásában. Hozzátette, az egyik ilyen Lezsák Sándor, a Fidesz hivatalos partnereként működő egyesülete, a Nemzeti Fórum, amely a Bethlen Gábor Alapkezelőtől kapott pénzt, 11 millió forintot, a Város Civil Alap (VCA) nevű program keretén belül. A szervezet Érden és Kiskunfélegyházán a polgármester jelölőszervezete.

Ennél is érdekesebb egy másik, ugyancsak az érdi fideszes polgármesterjelöltet támogató szervezet, az ÉRteD Családbarát Egyesület, amely 2023 őszéig teljesen más névvel, címmel és profillal működött. Korábban HunGame Esport Sportegyesület néven, budapesti székhellyel, e-sport egyesületként létezettA változást követően szervezet meg is nyert 9 millió forint állami támogatást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Zubor Zalánnal
2024.05.13., hétfő 18:21
Riporter: Dési János