„Támogassa
Reggeli gyors

Závecz Tibor: Nem dőlhet hátra az ellenzék

18/11/2021 09:08

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A választók szoros választási versenyre számítanak, de a Fidesz fogja megnyerni a választásokat, véli Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője a véleménykutató november 2. és 12. között végzett felmérése alapján.

2021. november 18. Reggeli gyors - részlet 21.11.18. Závecz Tibor
07:26
00:00

Nemcsak az ellenzéki pártszövetség, de a kormánypártok népszerűsége is nőtt a Závecz Research november 2. és 12. között 2 ezer ember véleményét bekérve végzett felmérése alapján.

Závecz Tibor, az véleménykutató alapító ügyvezetője a Klubrádióban beszélt a felmérés eredményeiről. Az ellenzék szerény előnye stabilnak mondható, hozzátette azonban, hogy szerinte ekkora különbséggel is a Fidesz nyerne, igaz nagyon szűk előnnyel. Ennek okát a mandátumszerzés sajátosságaiban, a választói törvény furcsaságaiban látja.

"Az ellenzék nem dőlhet hátra az eredmény láttán. Vezet ugyan, de ez még kevés, hogy választást nyerjen" – foglalta össze. Szerinte ahhoz, hogy választási győzelemről beszéljünk, legalább 6 százalékos tartós előny kellene.

Bár a felmérés szerint az ellenzék vezet a kormánypártok előtt, mégis 45 százalék véli úgy, hogy a Fidesz–KDNP fogja nyerni a választást. 40 százalék szerint az ellenzék lesz a befutó. Závecz ezt úgy értelmezi, hogy nagyon sok ugyan az ellenzéki szavazó, de a politikai klíma, az országos viszonyok alapján ezt szűrik le.

Hozzátette, az a fideszes szavazók 90 százaléka véli úgy, hogy pártjuk lesz 2022-ben a befutó, az ellenzéki szavazók 78 százaléka véli csak úgy, hogy az ellenzéki pártszövetség nyerhet. Minden tizedik ellenzéki gondolja azt, hogy a Fidesz nyer majd.

A párt nélküli szavazók körében 10-ből 4-en a Fideszt tartják esélyesnek, az ellenzékről azonban 10-ből csak 3-an gondolják, hogy megnyerheti a választást.

E felmérés alapján jelenleg úgy gondolják a választók, hogy nagyon szoros lesz a választási verseny, de kis különbséggel a Fidesz fogja megnyerni a választásokat.

Önkormányzat 2019 - Szavazás Budapesten
 
Szavazás
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Závecz Tiborral
2021.11.18., csütörtök 8:48
Riporter: Mérő Vera