„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vitézy nem foglalkozna annyit az országos politikával, mint Karácsony

22/03/2024 22:43

| Szerző: Klubrádió

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt úgy látja, hogy a budapesti városháza egy permanens ellenzéki miniszterelnök-jelölti kampány színhelye, amit nem tart helyesnek. Vagyis, mint fogalmazott, "nem kizárólag országos politikával kellene foglalkozni Budapesten". A volt BKK-vezető elmondta azt is, nem állítja, hogy ha ő lesz a főpolgármester, a Fidesz kinyitja a pénztárcáját, nem is tudná azt a politikát képviselni, amit Lázár János.

2024. március 22. Megbeszéljük - részlet (2024.03.22.) Vitézy Dávid
20:20
00:00

Vitézy Dávid a Megbeszéljük adásában is elmondta, ő az LMP és egy civil szervezet, a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület közös főpolgármester-jelöltje, utóbbi erre a választásra jött létre. Azt a feltételt szabta, hogy a fővárosi listájukon legalább 70 százalékban civil szakemberek legyenek, ez a civil szervezet jelöli őket. Baranyi Krisztinától jött az ötlet, ő is a saját nevét tartalmazó egyesület színeiben indul, mert nagyon sokféle papír lesz a szavazók előtt a júniusi két választáson.

Műsorvezetőnk megkérdezte tőle, hogy indulásának bejelentésekor miért nem állt oda mellé, vagy miért nem szólalt meg mellette Ungár Péter LMP-társelnök. Vitézy elmondta, éppen Újpesten van, ahol az LMP aktivistáival közösen szólítják meg a budapestieket, hogy milyen elvárásaik vannak a főpolgármestertől. Teljesen világos tehát ez közös jelölés.

Mint ahogy Bolgár György felvezette, az Vitézy kampányának egyik fontos üzenete, hogy Budapest a politikai csatározások áldozata, ellenben ő a szakmai oldal képviselője. Tud-e olyan nagyvárosi, fővárosi vezetőt, aki alapvetően szakmai ember és nem politikus? – hangzott a kérdés. A korábbi BKK-vezető szerint van ilyen trend, a pozsonyi főpolgármester építészeket, szakembereket összehozva kínált alternatívát, Zágrábban is ez történt, valamint az előző prágai főpolgármester is „az ottani kutyapárt” és a zöldek közös jelöltje volt. Ahogy a közügyeinket egy ekkora városban intézzük, az mindig politika, nem ezt szeretné megtagadni, mert ez nem lenne reális.

Hanem azt állítja, hogy Budapest a jó és a rossz összecsapásának a színtere lett, ahol a választók egyik fele mást azonosít jóként és rosszként, mint a másik. A kormány a lehető legszűkebbre próbálta szabni Karácsony Gergely mozgásterét és valóban elvont forrásokat, ezt nem vitatja, de a főpolgármester szerinte akkor is panaszkodik és a kormányra mutogat, amikor lenne mozgástere. Vannak ebben számára példaértékű ellenzéki polgármesterek, mint Botka László Szegeden, az említett Baranyi Krisztina, vagy éppen Őrsi Gergely a II. kerületben – sorolta. Ők is ellenzéki pozícióból vezetik a településüket, de amikor kell, akkor meg tudnak állapodni a kormánnyal. Ehhez képest ő azt látja, hogy a budapesti városháza egy permanens ellenzéki miniszterelnök-jelölti kampány színhelye, ami szerinte nem helyes. Ezzel kapcsolatban nem személyes kritikája van Karácsonnyal, hanem szerepfelfogásával és az ebből eredő szakmai teljesítményével szeretne kritikát megfogalmazni.

Vagyis szerinte az nem helyes, ha egy városvezető előrébb helyezi az ellenzéki, nagypolitikai vitahelyzeteket, mint a várospolitikát. De őt egy ellenzéki párt támogatja, nem a Fidesz, tehát ebben az értelemben ellenzéki jelöltség az övé. Ugyanakkor szerinte a közgyűlésnek nem azzal kellene foglalkoznia, hogy legyen közvetlen köztársaságielnök-választás, mert ez nem budapesti ügy, hanem hogy ne legyen maxi-Dubaj, megfizethető lakások épüljenek vagy legyen egységes a parkolási rendszer. Tehát „nem kizárólag országos politikával kellene foglalkozni Budapesten” – összegezte álláspontját.

 
Vitézy Dávid , kép: Facebook
 
 

A főpolgármester-választásnál Vitézy Dávid kezdeményezett egy nyilatkozatot, amelynek fontos része volt, hogy legyen vita, és szomorúan vette tudomásul, hogy Karácsony ezt elutasította, Szentkirályi Alexandra pedig nem is válaszolt; ezzel kapcsolatban nincsenek illúziói. Arra számít, hogy három eltérő, de érdemi eséllyel bíró jelölt lesz a kampányban. A kormányszóvivő, aki felment a Gellérthegyre, gyurcsányozott egy jót, de semmit nem mondott a programjáról, vagy arról, miért állított le fontos beruházásokat a pártja. A főpolgármester, aki pedig arról beszélt legutóbb március 15-én, hogy Budapesten az ellenzéki ellenállás azért kell, hogy az országban változás legyen, míg ő a pártpolitikai csaták helyett szakmai programot kínál, és az ő említett szakmai megközelítése. Úgy véli, Karácsony Gergelynek minden érdemi jelölttel ki kell állnia vitatkozni, és erre ő kész is, „kettesben, hármasban, négyesben”.

„Személyeskedni nem fogok, lejárató kampányokban nem veszek részt”, a kritikám arra fog irányulni, hogy milyen az elvégzett munkája – ismételte meg Karácsonyról. Hozzátette, nem tartja helyesnek, hogy egyfajta zsákmányszerzési pozícióként működnek a fővárosi cégek igazgatótanácsai, akkor is, amikor Tarlós István főpolgármestersége idején Papcsák Ferenc volt fideszes képviselő vezette a BKK felügyelőbizottságát, és azt is helytelennek tartja, hogy Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kormányszóvivője ül most a vagyonkezelőben igazgatóságában. Helyettük szakembereket szeretne látni, erről megegyeztek az LMP-vel és erre van is a főpolgármesternek hatásköre.

Hangsúlyozta, szerinte nem minden fővárosi kérdés a kormány-főváros viszony kérdése. Szívéhez közeli témában, az állatvédelem ügyében is csak ígéretek voltak, de nem történt érdemi előrelépés. Apró példaként azt említette, hogy eggyel se nőtt a kennelek száma az Illatos úton a segítségre szoruló macskáknak. Nem állítja, hogy ez a legfontosabb ügy, de biztos benne, hogy ezt nem a kormány akadályozta. Említette a közterületek tisztaságát, azt, hogy mernek-e sétálóutcákat létrehozni aluljárók és a csomópontok kitakarítását. Valamint azt, hogy a józsefvárosi pályaudvaron, ha átadnák a területet a fővárosnak, több ezer szolgálati lakást építenének például nehéz helyzetben lévő ápolóknak, tanároknak, jegyellenőröknek, rendőröknek.

„Nem állítom, hogy ha én leszek a főpolgármester, a Fidesz kinyitja a pénztárcáját, nem is tudnám azt a politikát képviselni, amit Lázár János” – fogalmazott. Hanem, mint mondta, lehetnek olyan szituációk, ahol lehet mindkét fél számára előnyös megállapodásokat kötni, amelyeket ma azért nem, mert „mindkét fél az egymás elleni permanens uszításban érdekelt”. Vagyis eggyel lejjebb lehet tekerni ezeknek a vitáknak a hőfokát, ahogy szerinte Baranyi és Botka is elérte. A fenti rozsdaövezetes példa alapján véli úgy, hogy ilyen ügyekben lehet közös előrelépni, nem gondolja, hogy Lázár János „hirtelen megszeretné Budapestet és elkezdene nagy forrásokat ideküldeni”.

Elmondta, Orbán Viktorral legutóbb két éve találkozott, amikor még az országos közlekedéspolitikában dolgozott. Jelöltségének bejelentése óta senki nem kereste a kormányoldalról, tette hozzá Vitézy Dávid.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. március 22., péntek 17:20
Műsorvezető: Bolgár György