„Klubrádió
Reggeli gyors

Vissza kellene fordulni az illiberális útról

31/01/2019 12:27

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez és vissza kell fordulnia az illiberális útról – ez volt a lényege az EP-ben szerdán folyó vitában a magyar kormányt érintő kritikáknak. 

2019. január 31. Reggeli gyors - részlet EP-vita
04:51
00:00

Még a magyar jogállamiságról szóló vita előtt volt egy érdekes felszólalás a gyűlöletbeszédről az EP szerdai vitanapján. A szocialista frakcióban ülő szlovén Tanja Fajon nyíltan beszélt arról, hogy hazájában a média a fideszes propagandát másolva hol fasisztának, hol Soros-bérencnek nevezi. Azt is hozzátette: a Fidesz szlovén szövetségese, az SDS jelentős támogatást kapott az előző választásokon Magyarországról. Erről persze a magyar médiában sokat lehetett olvasni, de európai szinten aligha volt ez a tény ennyire közismert.

A vitanapon az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans beszélt először éles kritikával a magyar kormány tevékenységéről. A holland politikus azt mondta: az Európai Tanács részletesen ismeri a magyar helyzetet, ezért ideje magát érdemi lépésekre elszánnia. Frans Timmermans a magyar kormány fejére olvasta egyebek mellett a CEU elüldözését, a kormányzati médiaóriás megalapítását és hogy a közigazgatási bíróságokról úgy döntött, hogy előtt nem várta meg a Velencei Bizottság véleményét.

A Fidesz részéről elsőként Deutsch Tamás szólalt fel. És az égvilágon semmi meglepőt nem mondott. A paneleket ismételte, például, hogy az Európai Parlament balliberális többsége támadást indított a magyar nép ellen.

A magyar kormánypárt védelmében felszólalók képmutatónak tartották az Európai Parlamentet. A dán Anders Primdahl Vistisen is ezzel az érvvel vette védelmébe a magyar kormányt.

Magyarországról szóló vita aligha elképzelhető mostanában Judith Sargentini nélkül. A szeptemberi jogállamiságról szóló jelentés elkészítője szerint a CEU elűzése, a hajléktalanság kriminalizálása és a közigazgatási bíróságok felállítása mellett Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő menekültstátusza és a túlóratörvény elfogadása is aggasztó fejlemény. Szerinte a tüntetők teljes joggal mentek utcára az utóbbi másfél hónapban kifejezni elégedetlenségüket.

Frakciótársa, Jávor Benedek Vlagyimir Putyinhoz hasonlította a magyar miniszterelnököt. Szerinte a legfontosabb dolog ma az európai alapértékek védelme.

Judith Sargentini mellett a legszenvedélyesebb szónok Gál Kinga volt. A fideszes képviselő azt prezentálta Brüsszelben, hogy hogyan néz ki a kormányzati propaganda párhuzamos valósága. Szerinte ez a vita csak ürügy, hogy bátorítsák a magyarországi frusztrált ellenzék performanszát. Vitapartnerei pedig mellőzik a tényeket.

És hogy a Néppárt továbbra is megosztott a Fidesz miatt, az Christophe Hansen, luxemburgi EPP-frakciótag felszólalásából derült ki. A kereszténydemokrata képviselő azt mondta: ha Magyarország ma állna az uniós csatlakozás előtt, nem teljesítené a szükséges kritériumokat.

A kormány mellett felszólalók kiszámíthatóan érveltek, ugyanakkor a kritikákban sem volt jelentős újdonság. Nem is csoda, hogy kevesen vettek részt a vitán, amivel kapcsolatban a Jobbikot otthagyó Morvai Krisztina azt mondta Judith Sargentinenek, hogy – idézem – egyre kevesebben kíváncsiak a szerencsétlenkedésére és ha már jogtiprásról van szó, ideje lenne inkább a franciaországi tüntetések erőszakos eseményeivel foglalkozni.

Annyi biztos, hogy a labda már nem az Európai Parlament, sokkal inkább az Európai Tanács térfelén pattog. Nem véletlen, hogy a szónokok a Tanácsot szólították fel érdemi cselekvésre.

Galavits Patrik összeállítását a fenti "lejátszás" gombra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.