„Klubrádió
Esti gyors

Virovácz: 2023 elveszett év és az idei se lesz sokkal jobb

15/02/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A tavalyi negyedik negyedév nem lesz a büszkeségünk" – mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője, és az export alapján a 2024-es kilátásaink sem a legjobbak.

2024. február 14. Esti gyors - részlet 2024.02.14. Virovácz Péter
07:40
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 egészében a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől.

"Az elmúlt pár hónap adatai már látatthatták az elemzőkkel, hogy a tavalyi negyedik negyedév nem lesz a büszkeségünk" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Hozzátette, a konszenzus alapján jobb adatokra számítottak az elemzők. Igaznak látszik a jóslat, hogy "2023 egy elveszett év volt".

Ennek megfelelően mindenki pesszimistább előrejelzéseket ad az idei évre vonatkozóan. Virovácz szerint nem állnak messze a valóságtól. A gazdaság különböző szegmenseiből származó adatok arra utalnak, hogy az 2024 első hónapja sem túl erős. Azzal pedig, hogy a tavalyi év teljes képét látjuk már számolhatunk további kilátásokkal a statisztikai áthúzódó hatást figyelembe véve.

Ezek alapján, ha a kormány 4 százalékos növekedést akar elérni az egész évre, akkor negyedévről negyedévre dinamikus gazdasági növekedést kell elérni. Erre a kilátások alapján egyre kevesebb esély van.

A probléma az, hogy kicsi, nyitott gazdaságról van szó Magyarország esetében, nagyon sok múlik azon, mi történik körülöttünk. Lehet ugyan a belső gazdasági fogyasztást és beruházást ösztönözni, ha a feldolgozóipar összeomlik, az export megakad, ami egyébként különösen fontos Magyarország szempontjából. Ha külső impulzusok a német és kínai gazdaságok gyengeségei miatt elmaradnak, az ösztönzők gazdasági spirált okoznak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Virovácz Péterrel
2024.02.14., szerda 18:37
Riporter: Szénási Sándor