„Klubrádió
Reggeli gyors

Villanások az univerzum túlsó oldaláról

30/03/2023 13:56

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A csillagrobbanások modellezését egyszerűsíti a Csillagászati Intézetben fejlesztett kisműhold gamma-felvillanás mérése –  mondta Molnár László csillagász. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársa hozzátette, az univerzum túloldalán történt nagy energiájú csillagrobbanás tanúi lehettünk.

2023. március 30. Reggeli gyors - részlet 23.03.20. Molnár László
06:39
00:00

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében (CSFK CSI) épített, magyar-japán-szlovák-cseh együttműködésben fejlesztett, mindössze 10 centiméteres GRBAlpha kisműholddal a kutatóknak sikerült pontosan meghatározniuk a 2022. október 9-én megfigyelt GRB 221009A jelű gamma-felvillanás csúcsértékét – írta meg a Qubit.

"Ezak az égi jelenségek az univerzum túloldalán történő nagy energiájú csillagrobbanások eredményei" –  mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Molnár László, csillagász. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársa hozzátette, amikor egy óriáscsillag felrobban hatalmas energiát bocsát ki amelyeket a Földről is lehet érzékelni. Ezek nyomait jellemzően nagy űrtávcsövekkel vadásszák a tudósok. Most azonban a kisműhold tudta lekövetni a felvillanást.

A GRBAlpha műholddal a GRB 221009A jelű esemény megörökítésén kívül több tucat hasonló, kisebb gamma-felvillanást, az űridőjárási folyamatokat meghatározó nagyenergiás napkitöréseket, valamint aktív csillagok kitörését is sikerült detektálni.

Molnár elmondta, ez azért is lényeges, mert a csillagrobbanások lemodellezése sokkal precízebbé válik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Molnár Lászlóval
2023.03.20., csütörtök 8:45
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János