„Klubrádió
Reggeli gyors

Vészhelyzet – Szükséges? Arányos?

1/04/2020 19:09

| Szerző: Klubrádió

A már meglévő törvényekben minden benne volt, amit vészhelyzetben a kormány megtehetett volna. Szükségtelen a különleges jogrend.

2020. április 01. Reggeli gyors - részlet 20.04.01. Majtényi László
10:47
00:00

A „rendes” jogrendben minden felhatalmazása megvolt a kormánynak arra, hogy jogkorlátozásokat vezessen be. Bezárhatott volna iskolákat, korlátozhatta volna a mozgási szabadságot, lezárhatott volna területeket, sőt többet is tehetett volna, mint amit az úgynevezett felhatalmazási törvénybe foglaltak. Az egészségügyi, illetve a katasztrófavédelemről szóló jogszabályokból az is kiolvasható, hogy mi a teendő járvány esetén. Az már az alaptörvény „trehánysága”, hogy a szabadságjogok korlátozása nem egészen világos.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke szerint a vészhelyzet egyáltalán nem enyhe korlátozás. A különleges jogrendnek több formája van, ezeket általában az Országgyűlés rendelheti el, ám most a döntés a kormány kezében van. Lényeges, hogy az intézkedéseknek meg kellene felelniük a szükségesség és arányosság elvének. Itt az alkotmány és a törvény között ellentmondás van.

A jogállamiság és az emberi méltósághoz való jogok olyan értékek, amelyeket nem lehet felfüggeszteni. Majtényi László külön kiemelte a kommunikációs jogokat. Nem világos, hogy mi minősül rémhírterjesztésnek, amiért egyébként az újságírókat 5 év börtönre is ítélhetik. A jog ismeri a „dermesztő hatás” kifejezést is. Ezzel a törvénnyel elérhető, hogy a médiában dolgozók inkább ne tegyenek fel kockázatosnak ítélt kérdéseket, mert „jobb a békesség”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2020.04.01. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre