„Klubrádió
Reggeli gyors

Védelmi lehetőségek a magyar vétóra

30/01/2024 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A Financial Times brit gazdasági lap szerint az Európai Unió azt üzeni Orbánnak: "elég volt, itt az idő beállni a sorba". A Reuters szerint azonban most változás állt be a magyar magatartásban.

2024. január 30. Reggeli gyors - részlet 24.01.30. Kárpáti János lapszemléje
05:01
00:00

Az a brüsszeli dokumentum, amely azt taglalja, hogy a magyar gazdaságot alá lehet ásni abban az esetben, ha Budapest blokkolja a megállapodást az Ukrajnának szánt pénzügyi segítség ügyében, „olyan ténymegállapító irat, amely nem tükrözi a folyamatban levő tárgyalások állását” – idéz egy név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselőt ugyanaz a londoni Financial Times, amely vasárnap hírt adott a szóban forgó dokumentum létezéséről.

A brüsszeli illetékes szerint ez a dokumentum az uniós Tanács titkárságán született, és annak felelősségi körén belül leírta a magyar gazdaság jelenlegi állapotát. A tárgyalások azonban – tette hozzá a lap forrása – most is, miként mindig, azon az alapon folynak, hogy mind a 27 tagállam számára elfogadható kompromisszum megtalálása a cél.

A Reuters a magyar álláspontban bekövetkezett jelentős fordulatról ír annak kapcsán, hogy Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója közölte: Magyarország nyitott arra, hogy az EU költségvetéséből, hitelfelvételből finanszírozzák Ukrajna pénzügyi megtámogatását. Orbán Viktor kormányfő ugyanis korábban megakadályozta az uniós büdzsé ilyen célú felülvizsgálatát. Ezzel arra kényszerítette a tömböt, hogy úgynevezett B tervet dolgozzon ki, és új, rendkívüli csúcstalálkozót hívjon össze február elsejére, vagyis e hét csütörtökre.

 
Európai Parlament
 
Forrás: Flickr.com
 

Ismét a 7. cikkely árnyékában

Az EurActiv brüsszeli hírportál uniós diplomaták vélekedését gyűjtötte csokorba arról, mit lehetne tenni, ha Magyarország köti az ebet a karóhoz. Mint írta, néhányan már jelezték, hosszabb távon nem lenne elképzelhetetlen az uniós alapszerződés 7. cikkének az alkalmazása. Ez a ”nukleáris opcióként” is emlegetett szabály végső esetben Magyarország szavazati jogának a megvonását is eredményezheti. Reálisan nézve a dolgokat azonban ez az eljárás hónapokat vehet igénybe.

„Csak rá kell pillantanunk erre a cikkre, amely az EU-értékek súlyos és tartós megsértéséről beszél, és ha az adott helyzetre ez nem mondható el, akkor nem tudom, hogy mire” – mondta az EurActiv által idézett egyik diplomata. Egy másik szerint, ha Orbán Viktor ezen a most esedékes csúcson „túl magasra emeli a tétet, az visszaüthet, mert túl sok helyről hallatszanak haragos hangok ahhoz, hogy figyelmen kívül lehetne hagyni azokat.” A hetes cikk szerinti eljárás megindítását azonban nem kellene közvetlenül az EU-csúcshoz kötni, hiszen elég anyag gyűlt össze a jogállamisággal összefüggésben már az eddigiek során is – tette hozzá egy további diplomata. A portál egy újabb forrása azt fejtette ki, hogy Magyarország a keleti tagországokat Ukrajna miatt, a délieket pedig a migrációs megállapodás akadályozása miatt amúgy is magára haragította.

Ugyanakkor mindezek a diplomaták egyetértenek abban, hogy jobb lenne elkerülni a „26-an eggyel szemben” felállást, és hogy senki sem szeretne a következő lenni a sorban.

Meloni, Fico és mások már példaképnek tekintik Orbánt

A német Frankfurter Rundschau azon a kompromisszumos eshetőségen elmélkedik, hogy az Ukrajnának szánt pénzeket egyelőre ne négy, hanem csak egy vagy két évre tekintve szavazzák meg. A lap megszólaltatja Terry Reintke zöldpárti frakcióvezetőt, aki szerint nem szabad engedni a magyar miniszterelnök nyomásgyakorlási próbálkozásainak. „Meloni, Fico és mások már példaképnek tekintik Orbánt, és az a veszély fenyeget, hogy az EU antidemokratikus kormányok cselekvőképtelen játékszerévé válik” – figyelmeztet a Németországban a kormánykoalíció részét alkotó Zöldek politikusa. A Frankfurter Rundschau szerint annak érdekében, hogy az évenkénti megajánlást ne lehessen könnyen megakadályozni, felmerült olyan szabály elfogadásának a gondolata, hogy erre az esetkörre nézve az egyes tagállamok vétójogát érvényesítő teljes összhang követelménye helyett legyen elég a minősített többség is. Ebben az esetben Orbánnak még legalább három hasonlóan gondolkodó tagállami vezetőt meg kellene nyernie magának, ha meg akarja akadályozni a kifizetést. Ez a megoldás a frankfurti lap szerint megfelelő arcmentő formula lehetne Magyarországnak.

Orbán a hazai közönségnek játszik, vagy durvulni fog?

Végezetül röviden arról, hogy Luke McGee a CNN portálján elemzi Orbán Viktornak mind az EU-val, mind a NATO-val szemben folytatott magatartását, és azt írja: azoknak a tisztségviselőknek a többsége, akikkel beszélt, attól tartanak, hogy az eddigi magyar obstrukciós tevékenység csak ízelítő ahhoz képest, ami még ezután következik. Akadnak azonban olyan derűlátók is, főként diplomaták, akik szerint Orbán a hazai közönségnek játszik, és a végén minden EU- és NATO-intézkedést elfogadott, még ha fogcsikorgatva is.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.01.30., kedd 6:00
Riporter: Kárpáti János