„Támogassa
Reggeli gyors

Vásárhelyi: Ha nem tartjuk be a normákat, nagyobb pokol lesz, mint most

10/08/2021 12:45

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi ellenzéki politikus azzal kampányol, hogy Orbán Viktor fiáról terjeszti, hogy meleg lehet. Vásárhelyi Mária szerint ez fideszes tempó, és aki demokrata, nem sértheti meg az erkölcsi normákat, és a magánszférát szigorúan tiszteletben kell tartani még Orbán esetében is, aki az egész témát bevitte a közbeszédbe.

Vásárhelyi Mária szociológus a Facebookján kritizálta a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter legújabb kampányát, amiben azt sejteti, hogy Orbán Viktor fia homoszexuális. Meddig szabad elmenni a politikában? - kérdezték tőle a Reggeli gyorsban.

2021. augusztus 10. Reggeli gyors-részlet (2021.08.10 Vásárhelyi Mária)
08:43
00:00

Vásárhelyi szerint nem is sugalmazás volt Márki-Zay beszéde, mert "benne van ez a kijelentés", de szerinte érdemes a konkrét személyektől elvonatkoztatni. "A politikai vitáknak semmi köze ahhoz, hogy kinek, mi a szexuális orientációja. Erről nyilvánosan csak egy ember beszélhet, maga az érintett, ha akar. Ha nem akar, akkor senkinek nincs joga sem pro sem kontra nyilatkozni" - mondta.

Szerinte Márki-Zay-féle hirdetés igazi fideszes módszer, "amikor valakit a szexuális orientációjával próbálnak hírbe hozni, vagy Magyarországon azt is mondhatjuk, hogy lejáratni. Az is fideszes módszer, hogy egy gyereket, vagy valakit a családtagjai miatt büntetünk". Erről Vásárhelyinek személyes tapasztalata is van, azt mondta, hogy a fizetett fideszes trollok rendszeresen rászállnak a Facebookon, és az az első, hogy ki volt az ő édesapja. Ezt felháborítónak és rombolónak tartja.

Ettől Vásárhelyi még nem kormánypárti, hangsúlyozta is, hogy szerinte Orbán Viktor folyamatosan olyan eszközökhöz folyamodik, "amik minden erkölcsi normát sértenek", de abban bízik, hogy "mi abban különbözünk Orbán Viktortól és a Fidesztől, hogy nem használunk ilyen eszközöket. Vannak saját erkölcsi normáink, amiket betartunk".

Göncz Árpád 90 éves - Gyorskonferencia a köztársaságról
 
Vásárhelyi Mária
 
Budapest, 2012. február 10. Vásárhelyi Mária szociológus beszél a Gyorskonferencia a köztársaságról elnevezésű tanácskozáson, amelyet Göncz Árpád 90. születésnapja alkalmából rendeztek az OSA Archívum épületében. MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

Lehet-e normákat betartva, elegánsan legyőzni egy gátlástalan diktátort? - kérdezte Dési János műsorvezető, amire Vásárhelyi azt mondta, hogy az elegancia nem is jó kifejezés, mert a politika már nagyon régóta távol került az eleganciától. Ettől még persze Orbánra szerinte "nem úgy kell rá tekinteni, mint egy méltó ellenfélre" Egyetért abban is, hogy kemény eszközökkel kell ellene küzdeni, de az erkölcsi normákat be kell tartani, "mert ebben az országban nagyobb pokol lesz mint most. Ha a küzdő felek közül mindenki úgy dönt, hogy nem betartandók a normák, akkor itt borzalom lesz".

Bár azzal egyetért, hogy a "Fidesz vitte be a homoszexualitás kérdését a politikai vitákba, de ettől még nem kell partnernek lenni ebben, mert ez nem tartozik a politikára az érintetten kívül. Emlékszem, amikor fel voltunk háborodva azon, hogy Vona Gáborral csinálták ugyanezt". Bár nem kedveli őt, de mélységesen felháborítónak gondolta. "Ez mindenki legszigorúbb magánügye". Vásárhelyi szerint semmit nem szabad bevinni a politikai vitákba, ami a magánszférához tartozik.

Itt Magyarországon teljesen felszámolódnak a magán és a közszféra közötti határok, de ettől még nem legitim és nem elfogadható. Ha nem tiszteljük a másik ember magánéletét, akkor nem vagyunk demokraták és erköcstelenül viselkedünk, jelentette ki Vásárhelyi.

Vásárhelyi úgy látja, hogy a Fidesz politikája a tudatlanságra, az ismeretek hiányára épít és az emberek szorongásait próbálja mozgósítani. "Ez az ellenzéki oldal nem próbál ebben nagyobbat gurítani, tehát hogy még jobban félelmet keltsen, még jobban egymás ellen uszítsa az embereket. Más eszközöket kell találni. Ezért utáljuk a Fideszt, iszonyatosan kártékony, romboló, amit Magyarországgal tesznek."