„Klubrádió
Reggeli gyors

Varga Judit szerint is mehetnének Ruandába a menekültek

6/11/2023 08:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nagy-Britanniában egy ideje bedobták, hogy Ruandába küldhetnék a menekültek egy részét, az Európai Unióban most Varga Judit képviseli az ötletet, ami nagy vitát váltott ki. Szijjártó a kazah állami tévének arról beszélt, Európának keresnie kéne az energetikai együttműködés lehetőségét az országgal. Trump megint elmondta, hogy Orbán az egyik legerősebb vezető akit ismer és, hogy Magyarország határos Oroszországgal. Nemzetközi lapszemle.

Varga Judit vitát lobbantott lángra, amikor egyetértve Suella Braverman, brit belügyminiszter javaslatával, arról beszélt, hogy Ruandába küldjék a menekülteket Európából, és úgy fogalmazott, hogy az uniós migrációs politikai ideológia-vezérelt – erről számol be a brit Telegraph, amit átvett a BNN, a Bloomberg kanadai tv-csatornájának honlapja is. Az unióban változatlanul nincs egységes migrációs politika, többek között Orbán Viktor ellenkezése miatt, akinek elveit képviseli a volt igazságügyminiszter most Brüsszelben. A brit belügyminiszter javaslata nem teljesen újkeletű, tavasz óta ismert, és például most értett vele egyet osztrák kollégája is, akit a napokban hivatalos látogatáson keresett fel Braverman. Azonban tudni kell azt is, hogy a ruandai migrációs terv alkotmányosságát vizsgáló döntés még nem született meg, a brit alkotmánybíróság december közepére ígérte a verdiktet. Varga ruandai felvetésének megítélését vegyes fogadtatás kísérte, legalábbis az eddigi beszámolók szerint, vannak támogatói és ellenzői egyaránt. A finomított verzióban nem Ruanda, hanem harmadik ország szerepel, ahová alapos indokkal lehetne küldeni a sokak szerint nem kívánatos bevándorlókat.

lampedúzai menekültek
 
Menekültek a Földközi-tengeren, 2019-ben
 

Donald Trump ismét Orbán Viktorról áradozott Floridában, ahol az úgynevezett Freedom Summitot, azaz Szabadság csúcstalálkozót tartották, ami lehetőséget adott a republikánus elnökjelölteknek a megmérettetésre. Az orosz kormány által is pénzelt Sputnik News Globe szekciójában bukkantam arra a kiemelésre, amelyet a csaknem másfél órás trumpi beszédből mazsoláztak ki egy híradás erejéig a szerkesztők. Trump volt elnök, akinek egyébként hétfőn a New York-i bírságon jelenése van a cégét érintő pénzügyi csalás miatt indított polgári peres eljárásban, Orbán Viktort a világ egyik legerősebb vezetőjének nevezte, aki tudja, hogyan kell békét teremteni, hisz hazája Oroszországgal és Ukrajnával határos. Ezt a földrajzi tévedést egy héten belül kétszer is elkövette a volt elnök, tanácsadói nem tulajdoníthattak neki nagy jelentőséget, talán a retorikai fordulat sokkal nyomatékosabb, nemde? Emellett Trump beszédében kitért arra az Orbán-interjúra is, amelyben a magyar kormányfő arról beszélt, Biden elnök helyett Trumpra van szükség a Fehér házban, míg előbbi fenekestül fel nem forgatja a világot – tudósított a Sputnik News.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
 
 Donald Trump, akkori amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án.
 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Az Európai Uniónak is célja lehetne a Kazahsztánnal való együttműködés az energiadiverzifikáció tekintetében – mondta Szijjártó Péter a kazah állami Silk Way tévének adott interjújában – számolt az MTI alapján a magyar sajtó, például a 444.hu és az azerbajdzsáni állami hírügynökség, az AzerNews is. Utóbbi azt emelte ki, hogy a külügyminiszter szerint a Törökországgal és a török világgal való együttműködés nélkül nem lesz fenntartható biztonsági struktúra Európában.

A külügyminiszter sikerekkel kecsegetető együttműködésnek nevezte a MOL és a kazah állam kooperációját az olaj-, a gázszállítás, a megújuló energia- és a nukleáris energia terén. Szijjártó jelezte, az atomenergiát a magyar fél olcsónak és biztonságosnak tartja, így támogatja a nukleáris kísérleteknek egykor helyet adó Szemipalatyinszk rehabilitációját, és hogy Kazahsztán teljes jogú tagja legyen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek.

 
Orbán Viktor a Türk Tanács ülésén 2023 novemberében.
 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala
 

Jó hírét vitte Kaliforniába a magyar filmnek Káel Csaba, akit pódiumbeszélgetésre kért fel a Variety amerikai filmmagazin, s a kérdező különösen nagy beleéléssel beszélt mindazokról a magyar hírességekről, akiknek tulajdonképpen Hollywood megteremtése, az amerikai filmipar létrehozása is köszönhető. Koltay Lajostól kezdve Kertész Mihályon át – aki a Casablanca rendezéséért kapott Oscar-díjat – szóba került Tony Curtis épp úgy, mint Adolf Zukor, a Paramount alapítója. S feltehetően üzleti haszna is lesz ennek a beszélgetésnek, amelyen elhangzott, a magyar filmstúdiókat előszeretettel veszik bérbe az amerikai filmesek, miután 30 százalékkal olcsóbbak a környező országokban lévőkhöz képest.

A lapszemlét a cikk tetején elhelyezettt lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Menekültek egy kabuli repülőgépen Afganisztánban, 2021 augusztusában, forrás Defense One/ABC NEWS X-csatornája