„Klubrádió
Reggeli gyors

Václav Klaus volt cseh államfő még soha nem hallott arról, hogy maffiaállam lenne Magyarország – Interjú a volt cseh államfővel, aki Budapesten a Danube Institute vendége volt

11/04/2024 13:01

| Szerző: Csernyánszky Judit

A híres Hatvany-Lónyay villába invitálta előadóit a Danube Institute, ahol kiemelt vendégelődóként lépett fel Václav Klaus, aki 10 éven át volt Csehország államfője – egészen 2013-ig. Végigjárta a politikai ranglétrát, hisz a rendszerváltás óta küzdötte magát fel közgazdászból pénzügyminiszterré, majd miniszterelnökké, utóbbi posztot 1997-ig töltötte be. Előadásában hosszasan beszélt a kommunista ellenségképéről, és mostani ellenségeiről, mert ma is bőven van neki, illetve megjegyezte, eléggé nehezére esett fiatalkorában Marx műveit olvasni. Két panelbeszélgetés között, mivel gyakorlatilag mellettem hallgatta a vitát, nem álltam meg hogy ne kérjek interjút, bemutatkozva, hogy a független Klubrádió tudósítója vagyok kötélnek állt.

2024. április 10. Reggeli gyors-részlet (2024.04.10.) Interjú Václav Klausszal
07:02
00:00

Ön beszédében ellenségekről szólt, amelyek a kommunista múlttól kezdve egészen mostanáig kísérik. A mai ellenségek között – ha jól értettem – első helyen említette Brüsszelt. Tette ezt azért, mert Budapesten előadva a magyar kormánynak számos problémája van Brüsszellel? Mert Orbán Viktor folytonos konfliktusban áll az Európai Bizottsággal? Hisz' én nem tudok Prága és Brüsszel semmilyen komoly összetűzéséről, hogy bármilyen ügye lett volna Önöknek a bizottsággal!

Nem a Brüsszellel való ügyekről van szó, amikor problémákat említünk. Az, hogy Brüsszellel lenne problémánk, az a dolgok leegyszerűsítése és eltúlzása. Az ellenséget természetesen az úgynevezett ’európanizmusban’ kell keresnünk. Amikor Európát, mint izmust értelmezzük. A probléma abban van, hogy az EU elképzelése szerint kontroll alatt kell tartani a tagállamokat, centralizálni kell a tagállamokat, és egyesíteni/egységesíteni az országokat. Az, hogy likvidálni kell a nemzeti függetlenséget. Ezért gondolom azt, hogy mi, Magyarország és az egész Európa áldozata lett ennek az ideológiának. Szóval itt nem csak az Önök országáról van szó. Nekem a magyar ügyek eszembe se jutottak, amikor erről beszéltem előadásomban. 

Ugyanakkor, ha az Ukrajna iránti szolidaritásról és ellene folyó háború miatti uniós egységről van szó, akkor nem beszélhetünk nemzeti, szétszakadó államokról. Akkor igenis egységre van szükség.

Ön az Ukrajna melletti egységes kiállásról, illetve a nemzetek egységéről beszél. Én nem látok semmilyen egységet ebben a kérdésben. A világ, Európa, Magyarország, Csehország, még Ukrajna és Oroszország is megosztott ebben a kérdésben. Az ország egyik fele csak harcolni, harcolni és harcolni akar, mindaddig, amíg az egyik oldal le nem győzi a másikat. Az említettek, illetve a világ másik fel pedig a békekötésről beszél, arról, hogy le kell állítani a harcokat és a tárgyalóasztalhoz kell ülni. Szóval egyáltalán nincs egység ebben a kérdésben. Ez csak remény, hogy egység legyen. És ezt a reményt azok táplálják, akik ezeket az ügyeket nem képesek komolyan venni.

Az Európai Unió minden tagállama - Magyarországot kivéve – egységes állásponton van Ukrajna helyzetmegítélésben és megsegítésében.

Nem, nem. Egyáltalán nem. Csak az uniós vezetők, a politikai elit egységes ebben a kérdésben. Itt nagy általánosságban az európai emberekről van szó, akik között egyáltalán nincs egység. Ez egy teljesen más történet, amiről itt szó van.

 
Václav Klaus volt cseh államfő az Európai Parlament előtti beszédében megkérdőjelezi az egyre szorosabb európai politikai integrációt, 2009. február 19-én Brüsszelben.
Fotó: Pietro NAJ-OLEARI / European Parliament
 

Értettem. Visszakanyarodnék Brüsszelhez. Amikor az országot érő kritikákról van szó, akkor például említik a sajtószabadságot, említik a magyar maffiaállamot.

Bocsánat, én erről a terminológiáról, hogy maffiaállam – még soha nem hallottam. Ön valószínűleg valami kommunisták által rejtegetett rádiótól lehet, ha ilyeneket állít.

Én csak azt mondom, hogy maroknyi csapat kezében van az ország gazdasága. Tulajdonképpen pár ember sajátította ki az országot, és tekinti a saját tulajdonának.

Egyáltalán nem értek egyet magával. A szabadság és a függetlenség Magyarországon sokkal nagyobb, mint számos uniós országban. Ezt határozottan állítom. Szóval ilyen kérdést feltenni, mint Ön, senkinek nincs joga.

A mi rádiónkat például elhallgattatták nyomós indok nélkül. Vannak privilegizált helyzetben lévő médiumok, akiknek rengeteg pénzt juttat hirdetések formájában a kormány, és ezzel kormánypártiak is lesznek. A másik oldal pedig ezekből a támogatásokból semmit nem lát.

A mi országunkban pont az ellenkezője zajlik. A kormányzati média megakadályozza a nem kormányzati működését. (Az ellenkezőjén a baloldali kormányt értette. Szerinte a baloldali kormány akadályozza a jobboldali működését.)

Érdekes volt hallani, hogy Ön is ellenségeket lát, akárcsak Orbán, és mindenhol. Barátokat nem lát.

Én nem látok mindenhol ellenséget. Én csak az Európában most uralkodó elitben látom az ellenséget.

A Freedom House az utóbbi két évben úgy adta ki jelentését Magyarországtól, hogy részben demokratikus, részben autokratikus rendszer.

Ebben az összefüggésben hogyan ítélik meg az Európai Bizottságot? Úgy, mint amelyik a szabadság letéteményese?

Azt gondolom, igen.

Ön akkor teljesen téved. Ennek a beszélgetésnek így semmi értelme – zárta le kurtán-furcsán a Klubrádiónak adott interjút Václav Klaus, a Cseh Köztársaság egykori elnöke.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.