„Klubrádió
Esti gyors

Ungár: bonyolult mátrix az ellenzéki együttműködés

23/08/2019 10:03

| Szerző: Klubrádió

Kőbányán támogatja a közös ellenzéki polgármesterjelöltet az LMP, de az egyéni körzetekben külön indul. A párt országgyűlési képviselője, Ungár Péter szerint "bonyolult mátrix" a többpárti együttműködés az önkormányzati választásokra.

2019. augusztus 22. Esti gyors / részlet, Ungár Péter (19.07.05.)
06:54
00:00

Azt a döntést hozta az LMP, hogy az előválasztás győztesét támogatja, tehát amikor azt Karácsony Gergely megnyerte, onnantól mellé álltak – közölte Ungár Péter, majd úgy folytatta: Kőbányán is támogatják a közös ellenzéki polgármesterjelöltet, ott „a körzetekkel kapcsolatban volt vita”, de például Kispesten, ahol szintén külön indulnak a körzetekben, ez kifejezetten a balliberális többség kérése volt.

Mivel sok párt van, ezért a körzetek egy részében önállóan indulnak, például az V. kerületben a Jobbik, és vannak olyan vidéki városok, ahol a DK és az MSZP indít rá a többi pártra. Ez egy „bonyolult mátrix”, amelyben ilyen furcsaságok vannak, de ahhoz képest, hogy milyen bonyolult, szerinte az együttműködés viszonylag normális ütemben alakul.

Jelezte: van igazság azokban a véleményekben, amelyek szerint az LMP kompromisszumképtelen volt a tavalyi országgyűlési választáson, ez, és „a kisgazda pártot megszégyenítő melodrámájuk" vezetett ahhoz, hogy nagy pofont kaptak az EP-választáson. 

Moldován László, a párt korábbi fővárosi elnöke (aki szintén elindul a VII. kerületben) az ő családjával kapcsolta össze, hogy ilyen rosszul szerepel az LMP. Erre Ungár Péter úgy reagált: Moldován László politikai tevékenysége olyan „moralizáló önellentmondás”, amelyet nagyon ritkán látni a magyar politikatörténetben. Az, hogy valaki kitalálja, hogy nem lehet összefogni a szocialistákkal és a DK-val, majd letárgyal egy teljes fővárosi együttműködést, majd kilép a pártból, amikor rájön, hogy ennek az együttműködésnek nem ő lesz a VII. kerületi polgármesterjelöltje, ekkor hirtelen rájön, hogy nem is akart összefogni az említettekkel, Ungár szerint „csodálatos erkölcsi és emberi magasságot jelent". Hozzátette: az, hogy valakinek ki az édesanyja, „viszonylag konstans dolog”, és ez így volt akkor is, amikor az LMP kampányának egyik vezető munkatársa volt 2014-ben, és 5,2, majd 2018-ban, amikor több mint 7 százalékot szereztek.

Ungár Péter beszélt még az otthonápolási díjról is, amelyről elmondta: a környező országokban Ukrajnát leszámítva sehol máshol (még Romániában és Szerbiában sem) ennyire alacsony annak emelt kategóriája, mint Magyarországon az 58 ezer forint. Ebből nem lehet megélni, ezt a kormány is tudja, de nem ismeri el, hogy újabb korrigálásra szorul a törvényük.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors 
2019.08.22. 18:00 
Műsorvezető: Gergely Zsófia