„Klubrádió
Reggeli gyors

Ukrajna: várják a Messiást, amit úgy hívnak: nyugati fegyverek

13/06/2022 11:18

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Oroszország gőzhengerként halad előre Ukrajnában, ahol a politikai és a katonai vezetés között konfliktus alakult ki. A katonák visszavonulnának, mert a napi veszteségeik óriásiak. Ezt látják nyugaton is, ahol nem szeretnék, ha a fegyvereik végül az oroszoknál kötnének ki. Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint ez a háború hosszú lesz, és a kimenete sem kérdéses.

2022. június 13. Reggeli gyors - részlet 22.06.13. Kis-Benedek József
08:14
00:00

Az orosz hadsereg előrenyomulása és a hatalmas ukrán veszteségek ellenére, a háború hosszú ideig el fog húzódni. Ezeket a látszólag ellentmondó kijelentéseket magyarázta meg Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő a Reggeli gyorsban, ahol azt mondta, az oroszok határozottan haladnak előre, "ráérnek". Ukrajna pedig szeretné őket egy kicsit feltartóztatni, "mert meg akarják várni a nyugati fegyvereket".

Ukrajnai háború
 
 Ukrán rendőrök vizsgálják át az orosz tüzérségi támadásban megsemmisült épületek romjait a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. június 9-én. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint meghaladta a 6,9 milliót az ukrajnai háború elől külföldre menekülők száma, és 7,7 millió ember kényszerült otthona elhagyására Ukrajnán belül. MTI/EPA/Szergej Kozlov
 


A nyugati fegyverek a szakértő szerint érkeznek, "csak a beállításukkal van probléma", mivel ezek nem olyan fegyverek, amiket az ukránok a volt Szovjetunióban rendszeresített fegyverek közül megismertek, hanem "korszerűbb fegyverek", amik használatához, a kiképzéshez időre van szükség. A spanyolok például Leopard harckocsikat küldenek, mire erre átálltak, az két hónap, "addig az oroszok rendesen haladnak előre" - mondta a szakértő példaként.

Kis-Benedek Donbasszról azt mondta, "nagyon határozott a szándék" az oroszok részéről, "nagy kérdés, hogy délen mit fognak csinálni", ugyanis azokat a szállítmányokat, amik Ukrajnába érkeznek, légierővel, vagy otthonról, orosz területről támadják. "Elég sok haditechnikai eszközt semmisítettek meg Ukrajna területén" - mondta.

A szakértő nem hiszi, hogy a nyugati fegyverekkel az ukránok meg tudják fordítani a háború kimenetét, mert mire ezeket a fegyvereket rendszerbe állítják és készség szinten használni tudják, "addigra az oroszok nagy előrehaladást tudnak elérni". Ezért a nyugati és amerikai döntéshozók között "komoly viták vannak, hogy mit adjanak át, és mit ne". Például a rakétatüzérség rendszerben működik, amihez számítógépes célmeghatározás tartozik, algoritmust kell készíteni, és nem biztos, hogy az amerikaiak közül sokan lelkesednének, hogy ezeket odaadják az ukránoknak, mondta Kis-Benedek József. "Nem azért, mert nem akarják támogatni, hanem mert könnyen orosz kézbe kerülhetnek, így pedig olyan titkokhoz jutnának, aminek az amerikaiak nem örülnének". Másrészt ezen országok részéről az ukrán hadsereg felfegyverzése komoly anyagi áldozatot is jelent, ami megint egy vitapont.

Az Európai Bizotság elnöke Ukrajnában
 
 Ursula von der Leyen, az Európai Bizotság elnöke (b) a kijevi Majdan téren 2022. június 11-én. Ukrajna márciusban benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz, miután Oroszország február 24-én megtámadta az országot. MTI/AP/Natacha Pisarenko
 


Ezek miatt vannak nyugaton és Amerikában is olyanok, akik megkérdőjelezik Ukrajna támogatásának fontosságát, "mert minél több fegyvert szállítanak, annál tovább tart majd a háború" - mondta a szakértő, aki azt mondta, sokan megegyezést sürgetnek, és "olyan hangokat is hallani, hogy próbáljanak az ukránok engedményt adni". Szerinte, ha ezeket a véleményeket tettek követik, akkor az ukránok kénytelenek lesznek visszavonulni egyes területekről.

A papírforma fog érvényesülni, egy hatalmas gőzhengerrel szemben az ukrán haderő egyedül nem tud ellenállni.

Megemlítette az ukrán belső konfliktusokat a politikai és a katonai vezetés között, amelyben szerinte a katonai vezetésnek van igaza, mert fölösleges veszteségeket okozni önmaguknak nem sok értelme van: gyengül az ukrán haderő, már harmincezer embert veszítettek el, és ott sem szívesen állnak be katonának az emberek, és akárcsak az oroszoknál, ott is előfordulnak dezertálások.

Szerinte Ukrajnában is "nagyon unják már ezt a háborút", és meg kellene egyezni. A télnek is megvannak a problémái, ahogy a nyárnak is, hívta fel a figyelmet a szakértő, aki nem sok esélyt lát a diplomáciai tárgyalásoknak, "de ez idővel megváltozhat, különösen, ha ezek a veszteségek folytatódni fognak, márpedig folytatódni fognak" - állapította meg. Kis-Benedek szerint az oroszoknak van bőven utánpótlásuk, tudnak új fegyvereket hozni, embereket átcsoportosítani, ez a lehetősége viszont Ukrajnának nincs meg. "Várják a messiást, amit úgy hívnak: nyugati fegyverek". Ezek viszont egyre ritkábban és úgy érkeznek, hogy nem tudják őket alkalmazni, mondta Kis-Benedek Jzsef nemzetbiztonsági szakértő.