„Klubrádió
Esti gyors

Ujhelyi István: Európai szintű megoldásra van szükség

10/03/2021 20:56

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az Európai Parlament plenáris vitáján ismét szóba került Lengyelország, Szlovénia és Magyarország médiáinak helyzete. Ujhelyi István szerint szükség lenne egy európai médiahatóság felállítására is, amely a tagállamok kormányaitól függetlenül vizsgálhatja az egyes országok médiahelyzetét. Az MSZP-s EP képviselő azt is megjegyezte, májusban ismét napirendre tűzik egy meghallgatáson a magyar demokrácia és jogállamiság helyzetét.

2021. március 10. Esti gyors - részlet 21.03.10. Ujhelyi István
08:33
00:00

Szerdán három órakor indult az Európai Parlament plenáris vitája a három európai uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország és Szlovénia médiájának helyzetéről és mintegy másfél órán át tartott – írja a Media1. A beszélgetésen a három ország ellehetetlenített helyzetben lévő médiumai közt a Klubrádióról is szó esett. Vera Jourová, az átláthatóságért és értékekért felelős európai biztosa például úgy látja, hogy megkérdőjelezhető okokra hivatkozva nem újították meg a Klubrádió engedélyét.

Ahogy az várható volt, a parlamenti képviselők többsége kritikus volt a magyar, a lengyel és a szlovén kormánnyal szemben, az adott országok kormánypártjai, valamint az EP néhány populista-jobboldali képviselője pedig védelmébe vette őket.

Ujhelyi István az Esti gyorsban kifejtette, hogy többen is azt hangoztatták, európai szintű megoldásra lenne szükség az ügyben. Az MSZP EP-képviselője azt is hozzátette, hogy amellett, hogy jogállamisági mechanizmus részét képezi a sajtó- és médiaszabadság, szükség lenne egy európai médiahatóság felállítására is, amely a tagállami kormányoktól függetlenül meg tudja ítélni, hogy mi zajlik az országokban, amelyekben veszélybe kerülhet a sajtó szabadsága. És nem csupán a független orgánumokra gyakorolt fizikai nyomást vizsgálnák, hanem az állam centralizációs törekvéseit is ellenőrizné a médiapiacon.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője
 
Ujhelyi IstvánFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Külön érdekességként Szénási Sándor műsorvezető megjegyezte, hogy azt a gyakorlatot, ami Legyenországban és Szlovéniában is megjelent az újságírókkal szemben, magyar modellként emlegetik. Ennek lényege, hogy a kormányközeli körök vásárolják fel, látszólag piaci eszközökkel a független orgánumokat, amelyek így legalábbis névleg nem köthetők a hatalomhoz.

A politikus a vírus terjedéséhez hasonlította az esetet, hozzátéve, hogy az Orbánhoz köthető gazdasági érdekeltségek vásárolják fel a szlovén miniszterelnök megsegítésére a szlovén médiát. Megnyugtatónak nevezte ugyanakkor, hogy Jourová biztos ígéretét arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság minden eszközt megragad azért, hogy az európai média szabadságát visszaállítsa.

Az Európai Parlament két módon tud lépni az ügyben. Az egyik, hogy politikai nyomás alá helyezik a testületeket, akik így válaszadásra kényszerülnek, a másik pedig a jogalkotási folyamat. Most éppen a Bizottságra helyeztek politikai nyomást, jelezve, hogy alkalmazza a jogállamisági mechanizmust – mondta Ujhelyi. Épp ezért Jourová jelezte is – amit a portugál soros elnökség is megerősített – még májusban ismét napirendre tűzik egy meghallgatáson a magyar demokrácia és jogállamiság helyzetét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.03.10. 18:15
Riporter: Szénási Sándor