„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi István: Bicskanyitogató, hogy a kormány a teszteken is nyerészkedik

31/01/2022 10:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Csak azért nem vette igénybe a kormány az EU covid-tesztekre fordítható tértésmentes forrását, hogy nagy pénzt keressen – állítja Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

2022. január 31. Reggeli gyors - részlet 22.01.31. Ujhelyi István
07:21
00:00

Adott volna Brüsszel 850 milliót ingyen kiosztható tesztekre, de a kormány nem kérte – írta meg a 444. Volt egy lehetőség, hogy az Európai Bizottság több tízezer ingyenes covid-tesztet biztosítson a magyar állampolgároknak, de a kormány nem kért belőle. A 850 millió forint sorsa is sokáig ismeretlen volt.

A portál megjegyezte azt is, hogy a pénzből közel 60 ezer PCR, vagy kétszer ennyi gyorstesztet lehetett volna venni, és ezeket ingyen biztosítani a polgároknak.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a Klubrádiónak azt mondta, őt szenélyesen is érzékenyen érinti, mert az ő kezdeményezésére hozták létre az ingyenes tesztekre fordítható, nem visszatérítendő forrást. Hozzátette, a kormány korábban igényelte, és meg is kapta (volna) a pénzt, de felhasználásáról semmilyen beszámoló nem került napvilágra. A politikus több alkalommal fordult közérdekű adatigényléssel a kormányzathoz 2021 novemberében és decemberében.

Miután nem kapott érdemleges választ, az Európai Bizottságot kereste meg. A szervezettől kellett megtudnia, hogy Magyarország nem is vett részt a programban.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
 
Ujhelyi IstvánFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Végül a Népszavával annyit közölt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), hogy "a projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért és a Covid-19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét."

Ujhelyi hozzátette, az Európai Bizottság 40 eurós (valamivel több mint 10 ezer forint) átalányárat határozott meg a tesztek elszámolható árára vonatkozóan. Itthon a kormány hatósági árként 19500 forintos árat határozott meg. "40 eurós árnál azt az árrést, amelyeket a lélegeztetők, a vakcinák esetében használtak magyar piacot uraló, túlnyomó többségében kormányközeli szereplők, nem tudták volna alkalmazni" – mondta. A politikus bicskanyitogatónak nevezte a kormány tevékenységét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ujhelyi Istvánnal
2022.01.31., hétfő 7:38
Riporter: Szénási Sándor