„Klubrádió
Reggeli gyors

Újabb ütést kaptak Pikóék, semmi jóra nem számít

12/09/2019 15:13

| Szerző: Klubrádió

Nincs vége a VIII. kerületi ellenzéki kampánycsapat elleni hatósági akciónak, a rendőrök kommunikációja alapján valószínű, folytatódni fognak a kihallgatások. Közben a választási bizottság is nekiment a Fidesz józsefvárosi kihívóinak, a testület megváltoztatta pár nappal ezelőtti álláspontját, és úgy döntött, az ellenzékiek megsértették a a választási törvényt – mondta Pikó András,. A kerületi ellenzéki polgármesterjelölt szerint a Fidesz politikai eszközként használja a rendőrséget, ami megviseli az ellenzéki aktivistákat, de ártatlanok, és nem esnek ki a ritmusukból.

2019. szeptember 12. Reggeli gyors-részlet/Interjú Pikó Andrással (19.09.12.)
05:55
00:00

Egészen sokáig tartott szerdán a VIII. kerületi ellenzéki kampányfőnök, Udvarhelyi Tessza kihallgatása, a délután érkezett rendőrök csak fél 10 tájékán mentek el az ellenzék józsefvárosi kampányközpontjából, miután ott házkutatást tartottak. És ezzel valószínű, nem ért véget a történet,, a rendőrök kommunikációjából arra következtetnek, hogy a kihallgatások folytatódni fognak. – mondta az összellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András.

Az októberi önkormányzati választáson a Fidesz ellen induló politikus hozzátette, kicsit megmosolyogták, hogy a rendőrök lefoglalták egy önkéntesük laptopját. Az ugyanis nem is szerepelt azon a képen, amelyre hivatkozva elindult ellenük a fideszes rágalomhadjárat – valamint az aktivista sem érintett az ügyben. Mivel azonban segítőjük a rendőrök kiszállásakor éppen a helyszínen volt, a hatóság emberei úgy gondolták, el kell vinni a számítógépét – mondta.

A rendőrség azután tartott házkutatást Pikó kampányközpontjában, hogy a kormánypárti propagandasajtó azt sugallta, a józsefvárosi ellenzéki aktivisták törvénytelenül rögzítették jelöltjük ajánlási íveiről a választópolgárok személyes adatait, hogy abból titkos adatbázist építhessenek. A vádat egy fényképre alapozták, amin annyi látszik, hogy emberek számítógépen dogoznak, és papírok vannak mellettük. Pikó szerint a teljesen ártatlan iratellenőrzési munkát ábrázoló képet egy közéjük beépült fideszes küldte tovább zárt facebookos csoportjukból. A polgármesterjelölt szerint tehát teljesen alaptalan fideszes rágalmakról van szó.

Pikó András
 
Pikó András
 

A jelölt szerint az is egyértelmű, hogy nagyon erős a nyomás a rendőrségen a kormányoldal részéről. Ott tartunk, hogy a rendőrséget politikai eszközként használják Magyarországon. Ez nagyon szomorú – tette hozzá. Facebookon azt is írta, ellenfele, a kerület jelenlegi fideszes polgármesterjelöltje, Sára Botond a kerület korábbi vezetője, jelenlegi országgyűlési képviselője, Kocsis Máté háta mögé bújva rendőrséggel akarja eldöntetni a helyi választást.

Pikó András kiemelte, szerdai fejlemény az is, hogy ülésezett a főváros VIII. kerületi helyi választási bizottsága, amely Kocsis Mátéék beadványát tárgyalta. A testület ezek után úgy döntött, helyt ad az ajánlóívek jogosulatlan feldolgozása miatt benyújtott kifogásnak, és megállapította, hogy az ellenzéki kampánycsapat megsértette a választási eljárásról szóló törvényt.

Ez azért nagyon vicces, mert ugyanez a bizottság pár nappal korábban éppen azért fordult a rendőrséghez és az adatvédelmi hatósághoz, mert nem tudott törvénytelenséget megállapítani, ezért vizsgálatot kért az ügyben. Majd megérkezett Kocsis Mátéék beadványa, és a választási bizottság „haptákba vágta magát”, korábbi álláspontját megváltoztatva, kimondott egy alapvetően hazug, semmilyen módon sem bizonyított ítéletet az ellenzéki oldalról, amit természetesen megfellebbeznek, mert semmilyen törvénytelenséget nem követtek el – mondta Pikó.

A polgármesterjelölt szerint a történet ezzel biztosan nem ért véget, nyilván lesznek még tanúmeghallgatások is, abból kiindulva pedig, hogy a választási bizottságnak három nap elég volt, hogy szembeforduljon a saját korábbi döntésével, és teljesen megalapozatlan döntés hozzon, az ellenzék semmire jóra nem számíthat.

Pikó szerint a több mint száz tagú önkéntesekből álló kampánycsapatot megviseli a dolog, de azt mondja nekik, hogy egy ilyen támadást csak jó munkával, jó kampánnyal lehet kiérdemelni. A jelölt szerint a kormányoldal nem tudja őket megfélemlíteni, nem fognak kiesni a ritmusukból.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Pikó Andrással
2019. szeptember 12., csütörtök 08.40
riporter: Lampé Ágnes