„Klubrádió
A lényeg

Törley Katalin: A demokrácia napja van, demokráciában akarunk élni

15/09/2023 18:43

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt másfél év az attól volt hangos, hogy kiálltak az oktatásért, erre megkapták a bosszúálló státusztörvényt – mondta Törley Katalin, polgári engedetlenség miatt kirúgott, volt kölcseys tanár a Kossuth téren. A több ezer demonstráló nagy része este hét után elindult csatlakozni egy klímatüntetéshez.

A demokrácia napi, néhány ezres tüntetés résztvevői a Margit hídon át érkeztek Pestre, majd a Jászai Mari tér érintésével jutottak el a Parlament elé. „A könnygáz nem tanít” – kiabálták a tüntetők a Kossuth Lajos térre érkezve.

2023. szeptember 15. Esti gyors - részlet 2023.09.15. Bodor András
08:11
00:00


Bodor András, az Egységes Diákfront elnökségi tagja Esti gyors című műsorunkban (negyed hét körül) beszélt a tüntetés aktuális állásáról. A lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg az általa elmondottakat.

Itt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája, polgári engedetlenség miatt kirúgott, volt kölcseys tanár beszélt először. Szerinte az elmúlt másfél év attól volt hangos, hogy kiálltak az oktatás jövőjéért, de az eredmény a státusztörvény elfogadása lett. Persze vannak sikerek is: például a szolidaritás kialakulása, és az, hogy az Európai Civil Fórum külön díjjal ismerte el a diákok, szülők, pedagógusok összehangolt küzdelmét. Diktatúrában élünk, ahol a hatalom kordonokkal zárja el kiváltságosait – mondta a Karmelitára utalva. Szerinte csak pénzzel lehet megvenni a minőségi oktatást és egészségügyet. „Hova tűnik a befizetett adónk?” – tette fel a kérdést. A demokrácia napja van, demokráciában akarunk élni – fogalmazott beszéde végén.

Zelenák Dzseni az Egységes Diákfronttól azt mondta a tömegnek, üvöltsenek, ha úgy érzik, nem figyel rájuk a kormány, az emberek pedig ezt meg is tették. „13 éve nem szól másról a politika és a közélet, csak a hazugságról, utálkozásról, kizsákmányolásról” – mondta. „Elegünk van” – válaszolta a tömeg. Zelenák szerint addig kell ordítani, amíg nincs változás.

 
diáktüntetés 23.09.15.
 Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja azt mondta: megkapta a tankerület ajánlatát, e szerint 2024. január elsejétől a várható bruttó bére alig lenne kevesebb annál, amit az oktatásért felelős államtitkár egyszeri béremelésként kapott a kormányváltáskor. Ebből arra következtet, hogy nincs rá szükség a közoktatásban. „Eddig is tudtam, hogy drága hobbit választottam, (…) most sajnos pályát kell módosítanom” – mondta. Majd a színpadon bejelentette: nem írja alá a státusztörvény elfogadása miatt hatályba lépő új szerződését.

Szilágyi Kitti, a Civil Bázis elnökségi tagja és óvodapedagógus azt mondta: „Kib*szottul elegem van!”. Feltette a kérdést: „Milyen kormány az, ami kitaszítja és magára hagyja a gyengébbeket, eladja az országot, hagyja, hogy betegeket lepjenek el ágyipoloskák?”  Majd úgy folytatta: milyen kormány az, amely bosszútörvényt ad válaszul” a pedagógusoknak? „Hazaárulók” – válaszolta a tömeg. „Ezek nem a diákok terhei”, mondta Szilágyi, aki szerint Orbánnak ideje lenne felelősséget vállalnia tetteiért. Úgy fogalmazott: „Hol van most a mi kis utcai harcos miniszterelnökünk?”. „Mi nem veszíthetjük el a hazánkat, nem veszíthetjük el a jövőnket. A feladás nem opció” – mondta Szilágyi, mire a tömeg „mocskos Fidesz” skandálással válaszolt.

 
diáktüntetés 23.09.15. Parlament
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Kiss Gergő és Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront tagjai voltak a következő felszólalók. Kiss Gergő szerint a tüntetők nem törtek meg, nem szabad hagyniuk, hogy újra és újra átgázoljanak rajtuk. „Ma érted is itt vagyok, érted?” – tette fel a kérdést a tüntetés címére (Érted megyünk) utalva. Perlaki-Borsos Noel arról beszélt, ő is dühösnek érzi magát, mert egy hátrányos helyzetű gyerek nem kaphatja meg ugyanazokat az esélyeket, mint amiket ő. Szerinte egyedül magányos fák, együtt viszont egy erdőt alkotnak.

Majd Perlaki-Borsos Noel bejelentette: az Egységes Diákfront tüntetésének vége, a résztvevők csatlakoznak a Fridays for Future klímatüntetéséhez. A tüntetők nagy része, több ezer ember elindult a Kossuth térről a Lánchíd felé, írja a Telex.

Második képgalériánk a tüntetésről: