„Klubrádió
Reggeli gyors

Tizenöt éve az EU-ban, de meddig?

2/05/2019 13:24

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor unióellenes „vitézkedése” nem igazán tetszik Európának. Esetleges amerikai látogatása pedig még ronthat a helyzeten.

2019. május 02. Reggeli gyors - részlet 19.05.02. Balázs Péter
12:48
00:00

A magyarok többsége pozitívan értékeli az európai uniós tagságot annak ellenére, hogy az Orbán-kormány unióellenes politikát folytat. Úgy tűnik, hogy ezt a magatartást az EU megelégelte és egyszerűen átlépett Magyarország fölött, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében, hiába próbálta azt megvétózni a magyar kormányzat.

Balázs Péter egykori külügyminiszter, volt uniós biztos szerint ez is bizonyítja, hogy lehet szembe menni az unióval, de csak akkor érdemes, ha társakat is talál valaki. A kormány uniós politikája itthon eladható, de a „vitézkedés” Európában nem célravezető.

Magyarország tizenöt éve tagja az EU-nak, a belépés egy jól meghatározható cél volt, ám kellenének újak. A schengeni övezetbe való belépés ilyen volt, a következő az euró bevezetése lehetne. Erre azonban nincs politikai akarat, bármennyire is racionális lépés lenne. 2014-ben kivették a szakminisztérium kezéből az uniós politika irányítását, az Orbán Viktorhoz került.

A most fölröppent hírt, miszerint Donald Trump még májusban fogadja a magyar miniszterelnököt, Balázs Péter a következőképpen kommentálta: az a furcsa, hogy eddig nem tette meg. Trump ugyanis nem mindig az amerikai érdekeknek megfelelően kezeli a külpolitikát. Azt persze nem tudni, hogy milyen alku van a háttérben, hisz Magyarország barátkozása Kínával és Oroszországgal nem nagyon lehet szimpatikus amerikai szemmel nézve.

Orbán fehér házi látogatására az EP-választások kampányában kerülne sor, ha egyáltalán igaz a sajtóértesülés. Egy „pacsizás” belefér az elnök politikájába, de Orbánnak ez nem igazán tenne jót. Európában már most sem nagyon kedvelik, ha pedig épp a kampányban közeledne Amerikához, az visszatetszést válthatna ki.

Rózsa Péter interjúját a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: MTI/Soós Lajos.