„Klubrádió
Reggeli gyors

Titok, hogy hányan mennének idősotthonba

20/10/2020 16:19

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Annyi biztos, hogy a koronavírus megjelenése előtt egyre hosszabb lett a várólista. De mit hozott a járvány? A válasz: még rosszabb helyzetet.

2020. október 20. Reggeli gyors - részlet 20.10.20 Némethné Jankovics Györgyi
05:08
00:00

Az idősotthonokban szinte sehol sincs ingyenes hely. Ahol fizetni kell, ott sem nagyon, mert a járvány miatt össze kellett zsúfolni a lakókat, hogy elkülönítőket tudjanak kialakítani. A kormány tavaly még közölte rendszeresen az otthonokban lakó idősek számát és a várakozókét, januártól azonban nem tesz. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára ezt azzal magyarázta, hogy informatikai fejlesztést hajtanak végre a szociális szférában, ami a nyilvántartásokat is érinti, ezért nem közlik az adatokat. Ungár Péter, az LMP képviselője inkább azt gyanítja, hogy a statisztikákból kiderülne: az Orbán-kormány tíz év alatt semmit sem tett az idősek állami elhelyezéséért, ami pedig tragédiához fog vezeti.

Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint körülbelül 60 ezren vannak idősotthonokban, mintegy 30 ezren várnak helyre, és ez a szám évente 2-3 ezerrel növekszik. Az ellátórendszert tehát bővíteni kellene, több szakemberre is szükség lenne. Ez a járvány idején különösen meglátszik, a szociális szférában dolgozóknak több, és részben más lett a munkájuk. Közben a családjukat is óvniuk kell, rendkívül nagy teher nehezedik rájuk.

A NYOSZ elnöke arról is beszélt a Reggeli gyorsban, hogy a Ratkó-korszakban születettek most érnek abba a korba, amikor már ellátásra szorulnak, otthonba költöznének. Ez még tovább növeli az igényeket, de nem csak arról van szó, hogy kezelni kell egy demográfia hullámot. Egy olyan országban, amely családbarátnak nevezi magát, készíteni kellene végre egy átgondolt, hosszú távra szóló programot, amely választ ad a társadalom idősödéséből adódó kérdésekre. Nyilvánvaló és érthető, hogy a gyermekekre koncentrál a kormány, de van itt egy másik generáció is, amelyre figyelni kell, ha már családbarát megközelítésről beszél valaki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors
2020.10.20. 06:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

 

És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás