„Klubrádió
Esti gyors

Titánok harca - Dési János jegyzete

27/11/2023 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"Mondhatjuk persze erre azt, hogy nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb zsebünkbe kerül a pénz?"

2023. november 27. Esti gyors - részlet (2023.11.27. Dési János jegyzete)
03:33
00:00

Öldöklő küzdelemben nyert el egy több mint 13 milliárd forintos munkát egy a „Mészáros Lőrinc” és családtagjai birtokában lévő építőipari vállalkozás egy Tiborcz István fejedelmi vő egykori üzlettársa érdekeltségében álló előtt.

Mondhatjuk persze erre azt, hogy nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb zsebünkbe kerül a pénz? Pontosabban, azért nem a miénk az a zseb. Mindenesetre egy helyre megy az, csak legfeljebb hol Andi megy jachtozni belőle, hol meg valaki más.

A történet persze ennél még rondább. A pesti palotanegyed sarkán lévő Puskin utcai épületet a Kommentár folyóirat kapta meg, ajándékként a néptől, a kormány által. A Kommentár című folyóirat és alapítvány arra való, hogy irdatlan mennyiségű állami pénzből próbáljanak értelmiséget szervezni a Fidesz mögé. Értelmiséget még csak-csak lehet venni kilós áron, vagy Black Friday-en. De értelmet már nehezebb. Nem gond, lényeg, hogy a pénz jó helyre kerüljön. A Mathias Corvinusnak nevezett janicsárképző pártfőiskola erős 500 milliárdot kapott a köztől, abból dobtak tovább 11 és felet a negyedévente megjelenő Kommentárnak, illetve az alapítványának. Balatoni üdülő csillivillin felújítva már van, hiszen valahol ki kell pihenni a rablások megideologizálására fordított sok munkát. Most egy belvárosi rendezvényközpont következik. Köz jellegét elvesztő pénzből. Lehetne szülészet, iskola, rendelő. Haha. És az üzlet még csak most jön.

Az épület rendbehozatalán tehát „Mészáros” keres, és csak találgatni tudjuk, hogy még ki.

De nem kell aggódni a versenyben lemaradtakért sem. Az épületet kalandos úton-módon egy időre, ahogy az esetet most összegző átlátszó és hvg írja, Tiborcz egyik alapembere szerezte meg. Tőle vásárolta meg az állam, majd adta oda ajiba a fideszes alapítványnak. Vagyis itt mindenki jól jár, mindenki keres pár száz esetleg ezer milliárdot és a végén még a szépen felújított rendezvényközpont is megmarad. Ez arra szolgál, hogy a felcseperedő nemzedékek tagjai tanulják meg, hogy miként mennek a dolgok. Ha szépen beállsz a sorba, akkor dől a pénz, hogy nincs is hova rakni. Ha pedig nem, akkor peched van, ennyit is érsz.

Az épületet eredetileg a Magyar Tisztviselők Országos Egyesülete emelte a millennium környékén – most tessék megkapaszkodni – saját tagjaik adományaiból.

És ma ezen is „Mészáros” és Tiborcz keres persze, mert ők nem olyan lúzerek, hogy a saját pénzükből költsenek.

Közben a Századvég 24 milliárdnyi állami forintért dolgozik továbbra is a diktatúra fenntartásáért, míg a Nézőpontnak nevezett fideszes agitprop osztály 22 milliárdot kap ugyanerre – mitőlünk.

Megérdemeljük, ha ezt békés módon tűrjük.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2023. november 27-ei adásában hangzott el.