„Klubrádió
Esti gyors

Tisztelet és szuverenitás – Kárpáti Iván jegyzete

3/01/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Magyarország speciális helyzetben van Trianon óta és a mindenkori magyar politikának igenis van felelőssége a határon túli magyarok iránt, de amit Orbán művel, azzal inkább árt.

2023. január 03. Esti gyors - részlet (2023.01.03. Kárpáti Iván jegyzete)
02:16
00:00

Tisztelet és szuverenitás. Orbán Viktor gyakran emlegeti, ha Magyarországról van szó. Persze ő maga meglehetősen szelektíven közelít ehhez a kérdéshez. Gesztusok és szavak szintjén is rendszeresen sérti más országok – különösen a szomszéd államok – érzékenységét.

Nem kérdés, hogy Magyarország speciális helyzetben van Trianon óta és a mindenkori magyar politikának igenis van felelőssége a határon túli magyarok iránt, de amit ő művel, azzal inkább árt. Például biztosan nem teszi egyszerűbbé a valóban sanyarú helyzetben lévő kárpátaljai magyarok életét, amikor látványosan kiáll Oroszország érdekében. És akkor sem a magyarok érdekében jár el, amikor az általa vezetett ország nem képviselteti magát kellően magas szinten egy szomszéd államnak fontos eseményén, pont akkor, amikor az a szuverenitásának elnyerését ünnepli.

Január elsején volt a szlovák állam létrejöttének harmincadik évfordulója. Ott volt Milos Zeman cseh, Alexander Van der Bellen osztrák és Andrzej Duda lengyel államfő, valamint Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke és Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is. Novák Katalin magyar államfő egy udvarias levélben mentette ki magát, mondván sajnos nem ér rá, egyben méltatta a két ország kapcsolatait.

Hogy mindezt miért Orbán Viktornak rovom fel? Mert ha Orbán Viktor úgy akarta volna, akkor Novák Katalin ráért volna, ez azt hiszem nem szorul magyarázatra. Azzal, hogy megadjuk (megadnánk) a tiszteletet egy szomszédos országnak, még nem áruljuk el az ott élő magyarokat, sőt. Arról már nem is beszélve, hogy Szlovákiában is magyarnak a magyar a legnagyobb ellensége, ajánlom tanulmányozni az ottani politikai belharcokat. Sikerült elérniük, hogy mostanra már nincs formális képviselete a felvidéki magyarságnak a szlovák parlamentben. Erről ennyit. Szerencsére a magyar államfő arra tud időt szakítani, hogy a miniszterelnök-helyettes társaságában csütörtökön a Vatikánba utazzon egy halott pápa tiszteletére. Kinek, mi a fontosabb.

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. január 3-i Esti gyorsban hangzott el.