„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem biztos, hogy a boltban silányabb termékkel vernek át

30/07/2021 12:49

| Szerző: Klubrádió

A magyar, az osztrák és a német boltokban kapható termékek eltérhetnek egymástól még akkor is, ha ugyanaz a csomagolás. Ez nem feltétlenül minőségi különbséget jelent, lehet, hogy csak más az ízlésünk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összehasonlította a magyar, a német és az osztrák boltokban kapható élelmiszerek minőségét, és kiderült, a minőségek eltérnek, mondta Nagy Attila, a Nébih igazgatója. De ez nem jelenti azt, hogy az egyik jobb lenne a másiknál, mégis jövőre nagy változások lesznek ebben a körben, mondta a Reggeli gyorsban.

2021. július 30. Reggeli gyors - részlet 21.07.30. Nagy Attila
10:50
00:00

Az, hogy az unión belül a különböző országok boltjainak a polcain látható ugyanazon cég termékei eltérnek, azt 2014 óta vizsgálják országos és uniós szinten is. Ez a mostani vizsgálódás egy EU-s projekt volt, ami még 2018-ban kezdődött, és a célja az volt, "hogy a kettős minőség jelenlétét felmérjék az EU piacán, és a jövő évi szabályozásra készülve feltárják azokat a kérdéseket, amik még tisztázásra várnak". Jövőre ugyanis már kőkemény hatósági ellenőrzés formájában fogják vizsgálni a termékeket, hogy eltérnek-e egymástól.

A mostani vizsgálat 12 nagy termékkategóriát érintett a tejtől, a húson át a gabonáig, beleértve a pelyheket, müzliket, továbbá üdítőket, konzerveket, kakaókat, teákat és alkoholos italokat is betettek a felmérésbe valamint az olyan speciális élelmiszereket mint az olaj és a margarin. Ezek negyedéről megállapították, hogy az azonos minőségű csomagolásban eltérő termékek vannak.

Úgy választották ki a magyar termékeket, hogy lehetőleg meglegyen a német és az osztrák piacon is. Az egyharmadánál azonban nem találták meg azok párjait. A Nébih hangsúlyozza, hogy nem a termékek minőségét vizsgálták, hanem csak azt, hogy van-e eltérés. Megnézték a jelölésen lévő információkat, majd érzékszervi és laboratóriumi módszerekkel vizsgálták, végül felvették a gyártóval a kapcsolatot, megkérdezték, miért van eltérés.

Mindenki válaszolt, leírták a receptúrát is, hogy mi a készítés menete. "Ez jó projekt volt, jó együttműködés a gyártókkal" - összegzett Nagy, aki elfogadhatónak mondta a fogyasztói ízlésre vonatkozó válaszokat. Eleve probléma szerinte, hogy a minőség fogalmát nehéz definiálni. Ugyanis a gyártók sokszor annak az országnak a lakói ízléséhez közelítik a termékeiket.

"Hogy egy magyar fogyasztónak kialakított termék, vagy egy másik országnak készült a jobb-e, azt nem lehet kimondani, mivel a magyarnak fejlesztették a verziót, máshol meg azért, mert ott az ízlik jobban. Nekünk a miénk jobb, a másik országban a másik jobb" - mondta. A különbség abból is adódhat, hogy a helyi jogszabályok követelik meg, hogy egy terméket másképpen állítsanak elő, ahogy például Magyarországon az édesipari és sós termékeknél előfordul.

Jövőre azonban nagy változások lesznek: bevezetik a legális vagy elfogadható kettős minőség fogalmát, ami azt jelenti, hogy ha a gyártó megindokolja, és a csomagoláson fel is tünteti, hogy a termék eltér a más helyeken kaphatóktól, "akkor jogszerű lesz eltérés". Néhány év múlva a fogyasztók tudni fogják, hogy nem egy verzió van az unió piacán, és hogy ennek mi az oka. Jelenleg ezt nem tudja a vásárló.