„Klubrádió
Esti gyors

Teremteni egy új teret – Selmeci János jegyzete

26/05/2023 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Az elmúlt tizenhárom év stratégiái nem váltak be, pedig sok ki lett próbálva a rendelkezésre állók, a magától értetődők közül.

2023. május 26. Esti gyors-részlet (2023.05.26. Selmeci János jegyzete)
03:13
00:00
„Egyébként semmi különöset nem csinált, hanem mást. Amikor én a magam, a már említett nívójú, de valóságos futballista rutinjával láttam, hogy erre meg erre lehet mozogni, mert az adott helyzetben ez a legjobb, akkor ő, mondjuk, lépett egyet hátra, épeszű ember, aki ért a futballhoz, egy unsereiner ilyet nem csinált volna, csak egy Hidegkuti, és teremtett ezáltal rögtön egy másik, új teret, amelynek új esélyeit azután már én is fölismertem, vagyis csak oda kellett neki passzolnom, és gól. Erről egy lépéssel előbb nem volt szó. Igen tanulságos egy íróember számára. Nem a kéznél lévők közül, a rendelkezésre állók közül a legjobbat kiválasztani, hanem a legjobbat megteremteni: új teret.”

Ezt Esterházy Péter írta, és azért idéztem ide, (egyrészt, mert jól van megírva, legalább lesz ilyen is a szövegben, másrészt) mert sokat gondolkodom mostanában azon, hogy vajon megteremthető-e ez az új tér a magyar valóságban.

Mert ha tetszik, ha nem, a rendszer kiépült és velünk marad, s még akkor sem tűnik el nyomtalanul, ha megalkotóit valamilyen kataklizma folytán választáson sikerülne leváltani. Azok számára, akik a rendszer egyszer eljövő bukásának lázában égnek, kizárólag ezzel kívánnak foglalkozni, a korábbi évek folyamatos csalódásokat, apró reményeket, újabb és újabb harcokat termeltek ki, amiket erkölcsi kötelesség meghívni, és amik újra meg újra bukással végződnek, miközben elmegy mellettük az életük.

Az elmúlt tizenhárom év stratégiái nem váltak be, pedig sok ki lett próbálva a rendelkezésre állók, a magától értetődők közül. Pedig a harci lázból kitekintve el lehetne gondolkodni azon, hogy mi az, ami a rendszer bukása nélkül is elérhető, illetve hogy vajon mi foglalkoztatja azokat, akiket az aktuális címlapos topik, pölö kordon, nem. Azt, akinek három éves gyereke van, elsősorban nem az fogja érdekelni, hogy ki lesz majd 2026-ban a miniszterelnök, hanem az, hogy mi történik azzal a gyerekkel az óvodában a következő három évben.

Gyógyszerhiány van, szédülök és nem tudtam kiváltani, amit az orvos felírt nekem, tegnap is meghalt valaki, aki egy másik országban, vagy egy másik elmúlt tíz év után talán még élhetne. Nehéz így hátralépni egyet és azt mondani, ez van, itt élünk, de lássuk, mit tudunk mégis elérni, milyen célokat érdemes kitűzni, milyen közösséget tudunk teremteni, létezhet ez az az új tér, amiben jobb lehet az életünk, és amiben, esetleg, talán, a rendszer maga is kikezdhető. 

Talán érdemes lenne megpróbálni. Jobb lehet az életünk? Nem tudom. "A bizonyosság csupán munkahipotézisként létezik. Tehát az összes lépés rendben lévő, mégis olykor körül kell nézni, és szemügyre venni magunkat és a tájat, a tájban magunkat és magunkban a tájat”.

(A vége is Esterházy. Így talán nem is számít, hogy mit írtam a kettő között.)

Selmeci János jegyzete a 2023. május 26-i Esti gyorsban hangzott el.