„Támogassa
Reggeli gyors

TASZ: A véleménynyilvánítás szabadságába kis viccelődés belefér

10/05/2024 12:55

| Szerző: Klubrádió

2023 tavaszán fordult egy minisztériumi dolgozó a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezethez, mert több mint 20 év szolgálati jogviszony után felmentették a munkájából azonnali hatállyal egy ársapkás mém miatt. Perre vitték az ügyet, Kunos Zsuzsanna, a TASZ jogvédő szervezet jogásza arról számolt be, hogyan nyerték meg a pert.

2024. május 10. Reggeli gyors-részlet (2024.05.10.) Kunos Zsuzsanna
06:34
00:00

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy jogtalan volt a felmentés. Kun Zsuzsanna beszámolója szerint a minisztérium részéről megmondták a munkavállalónak, hogy azért szüntetik meg a jogviszonyát, mert öt héttel korábban megosztott egy mémet a Facebookon: "egészen pontosan tovább osztotta ismerősök előtt ezt a mémet, amin Nagy Márton miniszter szerepelt. Egy sapkát szerkesztettek Nagy Mártonnak a fejére, és ez az ársapkára utalt, egy ilyen vicc akart lenni. Majd öt héttel ezután behívták, ő pedig azzal szembesült, hogy kirúgták a munkahelyéről. Azt mondták neki, hogy érdemtelenné vált arra, hogy a közigazgatási jogviszonyban dolgozzon tovább."

Nemcsak hogy elküldték, három évre eltiltották a kormányzati szektorban való alkalmazástól is, úgy, hogy korábban soha nem volt problémájuk a kirúgott munkatárssal, az utolsó teljesítményértékelésen a közvetlen felettese kivételes minősítésre javasolta, ami a közszolgálatban a legmagasabb minősítési fokozat.

Az érdemtelenség megalapozhatja azt, hogy valakit felmentsenek a jogviszonyából Kunos Zsuzsanna szerint. Erről elmondta: "azért az érdemtelenség nem egy ennyire tág fogalom, úgyhogy mi azt vitattuk ebben a perben, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága meddig terjed. Ez egy alapjog bizonyos keretek között, indokolt esetben és indokolt mértékig valamennyire korlátozható, és a munkaviszony és különösen a közszolgálati jogviszony, az valamennyire ennek korlátját jelentheti. Azonban ebben az esetben mi azt gondoltuk, hogy nagyon súlyos szankciót alkalmazott a minisztérium, amikor elbocsátotta ezt a dolgozót, illetve azt is gondoltuk, hogy azért a véleménynyilvánítás szabadságába egy kis vicceskedés belefér."

 
Ársapkás mém
Facebook
 

A kormányzati szerv jogi képviselője azt állította a perben, hogy a minisztérium nem ellenőrizte a munkavállaló Facebook-oldalát, hanem a hivatali szervezetrendszeren keresztül szereztek tudomást az esetről. "Valószínűleg az történt – mondta az ügyvéd –, hogy valaki kinyomtatta ezt a mémet és megmutatta az illetékeseknek. Ami viszont fontos, hogy ez az 5 hét, ami eltelt a mém megosztása és a kirúgás között, ez egy fontos szám, mert 30 napon belül lehet valakit érdemtelenségre alapozva elbocsátani a munkahelyéről. Tehát már csak ezért is jogellenes volt a felmondás, mert ebből a határidőből kicsúsztak."

Másrészt azt is megállapította a bíróság, hogy nem volt érdemi védekezésre lehetősége a minisztériumi dolgozónak. "Amikor valakit érdemtelenségre alapozva akarnak kirúgni a munkahelyéről, akkor minimum meg kell adni neki azt a lehetőséget, hogy elmondja az ellenérveit ezzel kapcsolatban. Ebben az esetben ez sem történt meg." Illetve azt is mondta a bíróság, hogy ez a felmentés és a felmentésnek az indoklása nem volt megfelelő. Itt több dologra is hivatkozott, a felmentéseknek három kritériumnak kell megfelelnie, világosnak kell lennie, valósnak kell lennie és okszerűnek kell lennie, ebből több ilyen nem történt meg ebben a felmentésben.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy jogtalan volt a felmentés. Az elsőfokú ítélet alapján az egykori minisztériumi dolgozó közel 5 millió forint kártérítést kap és a perköltséget is a minisztériumnak kell fizetnie. A TASZ jelezte azt is, hogy a jogellenes kirúgások miatt indított perekben lehet kérni visszahelyezést is. "Az ügyfelünk nem szeretett volna már tovább ezen a helyen dolgozni, hiszen ő számára ez egy elég megalázó dolog volt, ezért úgy döntött, hogy inkább máshol folytatja a pályáját."

Arról, hogy munkaviszonyban hogyan érvényesül a véleménynyilvánítás szabadsága itt ír a TASZ részletesen. "Abba, hogy munkaidőn kívül mit csinálsz, a munkáltató – fő szabály szerint – nem szólhat bele. Ha emiatt ér szankció, vagy esetleg emiatt bocsátanak el a munkahelyedről, ezáltal politikai véleményed alapján diszkriminálnak, jogi úton is felléphetsz a munkáltatóval szemben. Ilyen esetben javasoljuk, hogy keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát!"

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Kunos Zsuzsannával, a TASZ jogászával
2024. május 10., 08:35
Riporter: Korpás Krisztina, Pálinkás Szűcs Róbert