„Támogassa

Társadalmi igazságosságot és demokráciát mindenkinek, Magyarországon és Európában egyaránt

1/03/2022 13:26

| Szerző: Iratxe García Pérez

Március 4-én Igazságosabb Európát! címmel rendez konferenciát Budapesten az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű képviselőcsoport, vezetőjük, Iratxe García Pérez írása alább olvasható.

 

Európa sötétebb napokat él meg, mint hosszú évek óta bármikor. Az EU küszöbén kegyetlen háború dúl. Oroszország agressziója miatt a nehezen kiharcolt demokrácia és a béke veszélyben vannak. Csak együttes erővel tudjuk valóban megvédeni legfontosabb értékeinket. A világjárvány idején bebizonyítottuk, hogy az EU akkor a legerősebb, ha egységesen cselekszik.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány nem úgy vezette az országot, ahogyan a magyar emberek megérdemelték volna. Azzal, hogy az ukrajnai inváziót megelőző hetekben mint Putyin szoros szövetségese lépett fel, Orbán elidegenítette magát minden más európai vezetőtől. Most pedig tovább kellene távolodnia Putyintól és a hozzá kötődőktől. A magyar emberek jobbat érdemelnek.

Néhány hét múlva a magyaroknak lehetőségük nyílik arra, hogy progresszív alternatívát válasszanak. Az Orbán pártjával szemben összefogott progresszív ellenzéki platform véget vethet annak a megosztó és veszélyes politikának, amely az elmúlt évtizedben gyökeret vert Magyarországon.

A polgárok most olyan kormányt választhatnak, amely az embereket helyezi előtérbe, amely hisz a társadalmi igazságosságban és az esélyegyenlőségben, abban, hogy senkit sem szabad magára hagyni. Ami a legfontosabb: olyan vezetőt választhatnak, aki tiszteletben tartja a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és nem udvarol más autokratáknak és zsarnokoknak a nemzetközi színpadon.

A magyar embereket mai vezetőik olyan veszélyes útra viszik, amelyet nem akarnak követni. A média hiányzó szabadsága és az ellenzék anyagi lehetőségei miatt a fennálló helyzet kritikusai igen nehéz helyzetben vannak, ha a hangjukat hallatni akarják.

Az elmúlt 10 évben a magyar kormányzati intézmények megszegték az európai szabályokat és figyelmen kívül hagyták az EU-t meghatározó értékeket. Lépésről lépésre leépítették a demokráciát és a jogállamiságot, olyannyira, hogy Magyarország ma már nem demokrácia. A Parlamentet legyengíti a kétharmados többség. Az igazságügyet politikai ellenőrzés alá vonták. A sajtószabadság korlátozott. A kisebbségeket megkülönböztetés sújtja. A hátrányos helyzetűeknek megbélyegzés jut osztályrészül. Ezenközben pedig a barátok és cimborák napról napra gazdagabbak lesznek.

Mindezért az Európai Parlament évek óta küzd, hogy az EU megkapja azokat az eszközöket, amelyek garantálják, hogy az uniós adófizetők pénzéből egyetlen cent se jusson a demokrácia ellenfeleinek. Tavaly az Európai Parlamentnek sikerült bevezetnie egy olyan eszközt, amely garantálja, hogy a kormányok csak akkor férnek hozzá az EU forrásaihoz, ha tiszteletben tartják a jogállamot. Határozottan fel kell lépnünk mindazokkal az akarnok vezetőkkel szemben, akik megszállott módon a szabadságra és a közös értékeinkre építő közösségünk lerombolására törnek.

Az Európai Parlament olyan hely, ahol a különböző nézeteket valló emberek vitatkozhatnak és egyetértésre juthatnak arról, hogy miként lehet az emberek életét jobbá tenni. Az Európai Parlament az EU minden egyes polgárát képviseli.

Tavaly Orbán Viktor megmutatta valódi arcát, amikor az Európai Parlament hatáskörének megkurtítását követelte. Fél az elszámoltathatóságtól. Emellett elvesztette a valóságérzékét. Jó látni, hogy alig néhány hónappal később Magyarországon a megkérdezettek többsége azt mondta: szeretné, ha az Európai Parlament fontosabb szerepet kapna. David Sassoli, az Európai Parlament néhai elnöke, aki igazi szocialista és demokrata volt, erre azt mondta: "Csak azok gondolkodnak a parlamentek lebontásán, akik nem szeretik a demokráciát".

Mivel Orbán Viktor nem érdekelt a tisztességes küzdelemben, visszafordíthatatlan törést akar létrehozni Magyarország és az EU többi része között. Orbán azt szeretné, ha az emberek azt hinnék, hogy Magyarország és az EU közötti kapcsolatok feszültek, de ez messze nem így van. Az Orbán Viktorral való kapcsolat az, ami feszült. Amikor elítéljük a magyar kormányt, egyúttal mindig kifejezzük rendíthetetlen szolidaritásunkat a magyar polgárokkal. Az európai nemzetek családjában, amikor egyikünk szenved, mindannyian szenvedünk.

Amikor az EU beindítja az új költségvetési feltételességi mechanizmust, vagyis azt az eszközt, amely biztosítja, hogy a szabályokat semmibe vevő kormányok ne kapjanak uniós támogatást, mi garantálni fogjuk, hogy a finanszírozás továbbra is eljusson oda, ahová kell, a nem kormányzati vagy civil társadalmi szervezetek segítségével.

Ezen a héten a szocialisták és a demokraták Budapesten lesznek, hogy megmutassák az alternatívát, és hogy elmondják a magyar embereknek, hogy soha nem hagyják őket magukra.

Az egyenlőtlenségek elleni küzdelem és a szociális jogok védelme olyan kihívások, amelyekkel minden uniós ország szembenéz. A válasz a szolidaritás, nem pedig az elszigetelődés. Együttes erővel le fogjuk küzdeni azokat az Európa-szerte növekvő egyenlőtlenségeket, amelyeket a világjárvány a társadalom szinte minden területén tovább súlyosbított. Együtt fogjuk Európát méltányos módon újjáépíteni, biztonságos munkahelyekkel és fenntartható jóléttel mindenki számára. Együtt biztosíthatjuk, hogy az emberek megkapják a méltányos, megélhetést biztosító bért, amit megérdemelnek.

Szocialistákként és demokratákként eltökéltek vagyunk abban, hogy a szolidaritás ismét központi szerepet játsszon Európában. Hiszünk a mindenki számára biztosított társadalmi igazságosságban és a demokráciában. Bár az olyan alapvető értékek, mint a méltányosság, a jogállamiság és az alapvető jogok komoly veszélyben vannak Magyarországon, az emberek nem tehetetlenek, a változás lehetséges. És most elérkezett a valódi változás ideje.

Iratxe García Pérez
Elnök, az Európai Parlament S&D képviselőcsoportja

socialistsanddemocrats.eu
 

(X)