„Klubrádió
Reggeli gyors

Tálas Péter: Ez egy rendkívül lassan haladó háború, hosszan el fog nyúlni

7/06/2022 13:17

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hol tart jelenleg az orosz előrenyomulás? Hogyan tud Ukrajna visszatámadni, meddig húzódhat a háború? Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének az igazgatója a Reggeli gyorsban beszélt a frontról, illetve arról, hogy mennyire kell komolyan venni Putyin más országoknak szóló fenyegetéseit.

2022. június 07. Reggeli gyors - részlet 2022.06.07. Tálas Péter
08:05
00:00

Az utóbbi néhány hétben a donbaszi front a lényeges, mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója a Reggeli gyorsban kedden, és felhívta a figyelmet, hogy Szeverodonyeck az utolsó nagyváros Luhanszkban, ezért ott zajlik a legerősebb harc. Ugyanakkor megoszlanak a vélemények, hogy az oroszok hol tartanak a város elfoglalásában, illetve hogy az ukránok vissza tudtak-e támadni. Bárhogyan is áll, Tálas szerint az orosz tüzérségi fölény oda vezet majd, hogy az ukránoknak fel kell adniuk Szeverodonyecket. Más térségben, Herszon környékén viszont bizonyos területeket az ukránoknak sikerült visszafoglalni, tette hozzá.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Donyecki terület, 2022. június 6. Ukrán katonák pihennek az orosz erőkkel folytatott harcok szünetében a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án. MTI/EPA
 

 

Tálas megállapította, hogy ez egy rendkívül lassan haladó háború, hosszan el fog nyúlni, mert nem lehet tudni, hogy mi lehet Putyin számára az a győzelem, amit otthon fel tudna mutatni. Szerinte az lenne a minimum, hogy a lohanszki és donyecki megyét elfoglalja, ehhez képest a luhanszki meglehet, de a donyecki ettől még messze van.

Tálas szerint ugyanakkor az ukránok még nem készek a visszatámadásra, aminek vagy katonai számbeli vagy technikai feltételei nem állnak rendelkezésre. "A technikai feltétel hamarosan meglesz, mert sokan ajánlottak fel Ukrajnának olyan tüzérségi eszközöket, amikkel az orosz tüzérséget legalább viszonttűzzel tudják visszatartani" - mondta a szakértő. Tény, tette hozz, hogy a terület visszafoglalásához nagyobb erőfeszítések kellenek. Nagy kérdés, hogy Oroszország meddig bírja az utánpótlással, képes-e katonákkal fenntartani a nyomást. Ezzel kapcsolatban is eltérőek a vélemények, mondta, de szerinte azzal, hogy az orosz hadvezetés leszűkítette a frontvonalat, és a korábbi ezer kilométer széles front néhány kilométerre szűkült, azzal javított a katonai helyzetén.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Druzskivka, 2022. június 6. Bombatölcsérben egy férfi Druzskivkában 2022. június 5-én, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai települést. MTI/AP/Bernat Armangue
Fotó: Bernat Armangue
 

 

Közben zajlik az ukrán hadsereg felfejlesztése is, amivel kapcsolatban Tálas felhívta a figyelmet, hogy az a kérdés, hogy az ígéretekből mi valósult meg, hol tartanak a szállítások. Azt mondta, az ukránok hamarosan meg fogják kapni azokat az eszközöket, amiket más országok ígértek nekik. Ezek olyan típusú és minőségű fegyverek, amivel ténylegesen fel tudják tartani az orosz előrenyomulást, és akár vissza is tudnak foglalni területeket. Emellett ukrán tartalékosok kiképzésére is szükségük lesz, mondta.

Putyin megfenyegette azokat az országokat, amelyek eszközöket küldenek Ukrajnának, ami Tálas szerint ahhoz a stratégiai elrettentési fenyegetéshez tartozik kommunikációban, amit az oroszok folytatnak, de nem gondolja azt, hogy Oroszország jelenleg képes lenne más területekre is kiterjeszteni a katonai tevékenységet. "Örülhet annak, hogy valamennyire előrehalad". Azt sem gondolja, hogy az oroszok megkockáztatnák ezeknek a szállító országoknak a megtámadását, hiszen mindegyiküknek NATO- illetve amerikai biztonsági garanciája van arra, hogy támadás esetén megvédik őket.