„Klubrádió
Reggeli gyors

Talán nem az egyszeri magyar autóst kellene szuttyongatni

9/08/2019 15:29

| Szerző: Klubrádió

Az jól megy a rendőrségnek hogy a rutinból vezető autósokat kisebb szabályszegésekért szakmányban bírságolják, például mert a közlekedők egy utca sarkon nem tartották be a friss kanyarodási szabályt. Abban már kevésbé hatékonyak, hogy a magyar utakon rendszeresen feltűnő látványos, veszélyes és egyébként könnyen kiszűrhető horrorkaravánokat feltartóztassák – erről beszélt a Klubrádióban a Magyar Autóklub jogi bizottságának vezetője.

2019. augusztus 09. Reggeli gyors-részlet/Interjú Kovács Kázmérral (19.08.09.)
08:32
00:00
Kevés a rendőr a hazai utakon. Kovács Kázmér, ügyvéd szerint úgy tűnik, egyszerűen ennyi az oka annak, hogy rendre feltűnhetnek a sztrádákon az úgynevezett horrorkaravánok, amelyek jellemzője, hogy egy furgon vagy teherautó több más járművet, pótkocsit, megpakolt trélert húz maga után nagy sebességgel, esetleg még másokat előzgetve is.

A Magyar Autóklub jogi bizottságának vezetője szerint az nem kérdés, hogy ezek szabálytalanul közlekednek, ezért – ha lenne a helyszínen hatósági ember – akkor azonnal megállíthatná őket, és kitilthatná a forgalomból, akár még a kulcsot is elvehetné a sofőrtől. Kivételt az jelent, ha egy tehergépkocsi vezetőjének hatósági közlekedési engedélye van második pótkocsit vontatására, és a vontatást ennek megfelelően végzi.

A jelek szerint az ellenőrzések nem történnek olyan számban, hogy a sajtó ne számolhatna be rendszeresen látványos, veszélyes és könnyen kiszűrhető járműszerelvényekről. De a gyenge rendőri jelenlét gyakran a hétvégi csúcs idején, például az M7-en is tapasztalható, ahol nem nagyon látni, hogy a szabálytalankodókat pillanatonként kiszűrnék a forgalomból. Másrészt az is előfordul, hogy sorozatban fix összegű, több tízezres bírsággal sújtják a rutinból vezető autósokat egy adott helyen, ahol megváltozott a közlekedés rendje, mondjuk a kanyarodási szabályok – tette hozzá.

Tehát hasznos lenne, ha a rendőrök nem csak a fűtött vagy hűtött szobákban a kamerák felvételeit figyelnék, és szuttyongatnák a magyar autósokat, hanem kint, a terepen lennének minél nagyobb számban, és szűrnék ki az eddiginél nagyobb arányban a látványos szabályszegőket – fogalmazott az ügyvéd.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Kovács Kázmérral
2019. augusztus 09., péntek 07.45
riporter: Para-Kovács Imre