„Klubrádió
Esti gyors

Szubszidiaritás - Hardy Mihály jegyzete

28/05/2020 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az unióban a döntéseknek a polgárokhoz a lehető legközelebbi szinten kell megszületniük. Hogy érthető legyen: például a támogatások elköltéséről lehetőleg azok és ott döntsenek, akik és ahol a pénzeket felhasználják. (...) Hát ez az az uniós elv, amivel élesen szembe megy a jelenlegi magyar kormányzat. Mindent pont fordítva csinál. 

2020. május 28. Esti gyors-részlet/ Hardy Mihály jegyzete 2020.05.28.
02:31
00:00

Szubszidiaritás. Ez a meglehetősen idegenül hangzó szó a jogból vett kifejezés, amely az Európai Unió működésének egyik alapelvét jelenti vagy inkább jelentette - mostanáig. Röviden és leegyszerűsítve azt, hogy egy-egy ügyben az Európai Unió csak olyan célok elérése érdekében intézkedik vagy avatkozik be, ha a probléma tagállami szinten nem kezelhető. Emellett az 1992-es maastrichti szerződésben rögzítették azt az elvet is: az unióban a döntéseknek a polgárokhoz a lehető legközelebbi szinten kell megszületniük. Hogy érthető legyen: például a támogatások elköltéséről lehetőleg azok és ott döntsenek, akik és ahol a pénzeket felhasználják. Mondjuk a régiók, a városok, netán a falusi önkormányzatok, nevezzék őket Gemeindeamtnak, municipalidadnak vagy éppen magistratonak. Mert ők tudják a legjobban, hogy ott helyben éppen mire van a legnagyobb szükség: a közös falusi legelők öntözésére vagy új támfalat kell építeni a templomkertbe, netán a főteret kellene térkövezni.

Hát ez az az uniós elv, amivel élesen szembe megy a jelenlegi magyar kormányzat. Mindent pont fordítva csinál. Nem elég, hogy szélsőségesen központosította az európai uniós pénzek elosztását; olajazott gépezetet dolgozott ki, hogy csakis az arra érdemesek (értsd: a nemzeti gázszerelő, a nemzeti túrázópajtás vagy a nemzeti vej) zsebébe vándoroljanak az euró milliók. Most meg a járvány teremtette válságos helyzetet arra is kihasználja, hogy még jobban kivéreztesse az amúgy is „templom egere” jelvényt viselő önkormányzatokat. Minden bevételt elvonnak, hogy aztán mindent a nagybetűs Központtól, pontosabban a kormány kegyelméből várhassanak ott lent a magyar végeken, a falvakban és a városokban. Pont úgy, mint a Kádár-érában: aki együtt vadászott a megyei hatalmasságokkal, az mindent el tudott intézni. Aki magányosan pecázott otthon a stégjén, annak semmi sem jutott.

Csak szólók: tessék árgus szemekkel figyelni, mert az Európai Únió éppen tegnap döntött arról, hogy csak Magyarország 8 milliárd euró, azaz tessék megkapaszkodni 2.800 milliárd forint (!) támogatást kap a válság miatt. Úgy hiszem, nem ártana Brüsszelben előbb nyomkövetőt is szerelni ezekre a pénzekre.

Hardy Mihály jegyzete a 2020. május 28-i Esti gyorsban hangzott el.