„Klubrádió
A lényeg

Sztrájk az Operában: Kedd óta nincs elbontva a Don Giovanni-díszlet, ezért csütörtökön is azt játsszák

21/03/2024 17:14

| Szerző: Klubrádió

A jelek szerint a Mayerling előadása mégsem fog megvalósulni a kedden kezdett sztrájk miatt, helyette a Don Giovannit nézhetik meg a Magyar Állami Operaházban csütörtök este, akik jegyet váltottak a balettra.

Két órája megjelent egy tájékoztató poszt a mai műsorváltozásról az Operaház Facebook-oldalán: "Tájékoztatjuk tisztelt közönségünket, hogy a Magyar Állami Operaház a ma este 19.00 órára meghirdetett Mayerling című balettelőadás helyett a Don Giovanni című operát tűzi műsorára, Szemerédy Károllyal a címszerepben. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amennyiben a megváltozott műsort nem kívánják megtekinteni, az Opera a jegyek értéket ajándékkártya formájában visszaadja, vagy a jegyek értékét visszatéríti. Kérjük, keressék munkatársainkat az Operaház előcsarnokának jegypénztáraiban, vagy vegyék fel velük a kapcsolatot ezen az e-mail-címen."

Kedden a Operában részleges sztrájk kezdődött: Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni előadása során a zenekar csak egy óra késéssel ült be játszani, addig zongorán kísérték az énekeseket. Amikor pedig a zenekar csatlakozott az előadáshoz, a tagok közül többen is "sztrájk" feliratú pólót viseltek – mondta Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Klubrádió Reggeli gyors műsorában. Arról is beszélt, nemcsak az a gond, hogy megélhetési problémái vannak a kollégáknak, hanem az is, hogy évek óta semmibe veszi őket Ókovács Szilveszter főigazgató, aki a saját önmegvalósításához használja fel őket. A szakszervezet elnöke elkeserítőnek nevezte a munkakörülményeket és elmondta: idénre mindössze 5 százalékos béremelést fizetnének a dolgozóknak.

 
Don Giovanni - Bretz Gábor (Don Giovanni), Kele Brigitta (Donna Elvira), Cser Krisztián (Leporello)
Fotó: Berecz Valter / Facebook
 

A kedd esti előadás díszletének bontását már aznap éjjel, az előadás után meg kellett volna kezdeni, a sztrájkoló műszak azonban ezt nem tette meg, és nem kezdték el felépíteni a Hunyadi László-előadás díszletét sem. Emiatt a szerda esti Hunyadi a Don Giovanni díszlete előtt ment le, erősen csonkított formában. Arra a kérdésre, hogy a péntek esti Hunyadi László előadást milyen formában tervezik megtartani, pénteken ad majd tájékoztatást az Opera.

A főigazgató a sztrájk előtt levélben figyelmeztette a dolgozókat: előadás még nem maradt el munkabeszüntetés miatt az intézményben, és most sem fog. Bárány Balázs Péter szerint az Operaházban 2009 óta nem volt érdemi bérfejlesztés, csak a művészi munkakörre vonatkozó juttatások növekedtek, korábban pedig volt kollektív szerződésük, amelyet Ókovács eltörölt.