„Klubrádió
Reggeli gyors

Biztonsági őrökkel akarták kivezettetni a szakszervezeti vezetőket az Operaházban

20/03/2024 12:34

| Szerző: Klubrádió

Folytatódik a sztrájk, amíg az Operaház hűbérura meg nem gondolja magát – mondta Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Reggeli gyorsban. Arról is beszélt, nemcsak az a gond, hogy megélhetési problémái vannak a kollégáknak, hanem az is, hogy évek óta semmibe veszi őket Ókovács Szilveszter főigazgató, aki a saját önmegvalósításához használja fel őket.

2024. március 20. Reggeli gyors - részlet Bárány Balázs Péter 2024.03.20.
10:19
00:00
Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elkeserítőnek nevezte a munkakörülményeket és elmondta: idénre mindössze 5 százalékos béremelést fizetnének a dolgozóknak.

Kedden a Operában részleges sztrájk volt: a Don Giovanni-előadás során a zenekar csak egy óra késéssel ült be játszani, addig zongorán kísérték az énekeseket. Amikor pedig a zenekar csatlakozott az előadáshoz, a tagok közül többen is "sztrájk" feliratú pólót viseltek.

Annak ellenére állt ki példaértékűen egységesen a zenekar, hogy az előadás előtt az igazgató – Ókovács Szilveszter – munkáltatói hatalmát használva odaparancsolta őket, és a műszaki munkatársakat a színpadra, mondta a szakszervezeti vezető a Reggeli gyorsban.

A munkabeszüntetés csak részben szól az alacsony bérekről, a munkatársak azt is nehezményezik, hogy az igazgató évek óta semmibe veszi őket, az elvárásaikkal nem törődik és a saját önmegvalósításához használja fel őket. Ókovács 2017-ben álnok módon megszüntette a kollektív szerződést és azóta sem hajlandó újat kötni – mondta Bárány. Kiszámíthatatlan a munka, a vezetőség maga is bevallja, hogy nem tudja betartani a munka törvénykönyve szerinti előírásokat sem, több százezer forintos elmaradások vannak a túlórák fizetésében. Sok operaházi dolgozónak megélhetési problémái vannak – tette hozzá.

A sztrájkról szóló törvény szerint a munkabeszüntetés alatt a feleknek kötelességük a konfliktus feloldásáért egymással tárgyalni, ehhez képest a főigazgató a szakszervezeti vezetőket, Rotter Oszkárt és engem a biztonságiakkal akart eltávolíttatni a színpadról, hogy a gyűlésen ne tudjunk szólni a kollégákhoz – számolt be Bárány. Ez egyébként jogellenes – hangsúlyozta. 

Úgy néz ki, a mai (szerdai) előadás is zongorakísérettel indul majd, vagy még azzal se, meglátjuk. Zajlik a sztrájk, amíg az Operaház hűbérura meg nem gondolja magát – fogalmazott Bárány.

Az interjúban szó volt még arról is, milyenek a munkakörülmények, az éjszakai - a szakmában csak "temetőinek" nevezett műszak és arról is, átláthatatlan a szakszervezeti vezető számára az Operaház költségvetése. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bárány Balázs Péterrel
2024. március 20., szerda, 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre