„Klubrádió
Reggeli gyors

Szombathely polgármestere a vízműről: Érdemes ellenállni az államnak

8/09/2022 12:26

Átadhatja-e egy önkormányzat a saját vízművét az államnak? Erről beszélt Szombathely polgármestere a Reggeli gyorsban, miután a települések a megemelkedett rezsiköltségek miatt képtelenek fenntartani ezeket a cégeket. Nemény András szerint viszont az állam rossz gazda, és szerinte csak annyit tesz majd, hogy megemeli a vízdíjat, amit eddig a településeknek tiltott. Szerinte ugyanakkor érdemes harcolni.

2022. szeptember 08. Reggeli gyors - részlet 22.09.08. Nemény András
07:03
00:00

A kormány egymás után veszi át az önkormányzati vízműveket, de Nemény András, Szombathely polgármestere szerint az önkormányzati tulajdonú vízműcégekkel kapcsolatban óriási a bizonytalanság. "Két egyenes mondat nincs egymás után" - mondta azzal kapcsolatban, hogy más településekhez hasonlóan Szombathelyen is szinte fenntarthatatlan a vízműcég további működése.

Vízgazdálkodás - A Fővárosi Vízművek szentendrei-szigeti
 
Illusztráció 
Tahitótfalu, 2012. január 31. Csápos kutak felépítménye a tahi kútsornál, a Fővárosi Vízművek Szentendrei-szigeten lévő vízgyűjtő területén. MTI Fotó: Mohai Balázs
 

Ennek ellenére az ellenzéki város vezetése nem akarja átadni az államnak a vízműcégét, amelyben a városnak 52 százalékos tulajdonrésze van. Ezt azzal indokolta Nemény András polgármester, hogy "hihetetlen értékű vagyonról beszélünk, amit ilyen módon, az egyik pillanatról a másikra átadni úgy, hogy nem látják a garanciáját annak, hogy utána mi fog történni, nem lehet". Szerinte még akkor sem adnák át önként és dalolva, ha amúgy az államban meg lehetne bízni, de az önkormányzatoknak az a tapasztalatuk, hogy ami állami kézbe került, az mind rosszabb minőségben folytatódott utána

Nemény szerint az önkormányzati tulajdonban lévő közműcégek 2010-ig jól működtek, de a rezsistop miatt később nem lehetett a vízdíjakon emelni, és szerinte onnantól kezdve már lehet látni, hogy ugyanakkora vízdíj mellett ennyi időn keresztül a cégek képtelenek ellátni a feladataikat, nem tudnak fejleszteni, bért fizetni, és a tartalékjaikat felélik. Szerinte azért jó az önkormányzati működtetés, mert ha helyben van a döntés, akkor egy fejlesztésnél meg lehet beszélni egy adott városnak vagy egy falunak mi az érdeke. "Ez nagyon jól működött" - mondta a szombathelyi polgármester.

Szerinte ez nem is pártállástól függ, hiszen az egyeztetéseken sok fideszes vezetésű város is ugyanazt mondta, hogy nagyon félnek átadni az államnak, mert előnye nincsen. Az állam ugyanis valószínűleg azt fogja csinálni, hogy rövid időn belül megemeli a vízdíjakat, és abból akarja majd finanszírozni, ami "nem teljesítmény".

Választás 2022 - A velünk élő múlt - Szabadságharcaink -
 
Választás 2022 - A velünk élő múlt - Szabadságharcaink -
Szombathely, 2022. március 3. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond A velünk élő múlt - Szabadságharcaink című konferencián Szombathelyen, a Haladás Sportkomplexumban. MTI/Filep István
 
 

Nemény András szerint a kormány kihasználja azt a helyzetet, hogy a megemelkedett energiaköltségek miatt nagyon rossz helyzetbe kerültek a vízműcégek. A polgármester szerint jelenleg olyan verseny van, hogy ki tud utoljára talpon maradni. Ők Szombathelyen például csak az év végéig tudnak kitartani a tartalékjaikból, de utána már nem. "Ezeket a többszörösére emelkedett energiaárakat képtelenség megfinanszírozni" - mondta, ehhez képest szerinte az állam annyit fog tenni, hogy ha átveszi, megemeli utána a vízdíjakat. Amit már korábban meg kellett volna tenni, és akkor biztosított lenne ezeknek a cégeknek a működése.

"Ezt a gazdasági helyzetet további államosításra akarják kihasználni, és 0 garanciát adnak, hogy utána mi lesz".

Jelenleg úgy néz ki, hogy azon cégeknek, amelyekben 5 százalék alatt van az állami üzletrész, nem kaphatnak támogatást, mert az tiltott finanszírozásnak minősülne, de Nemény felhívta a figyelmet arra, hogy vannak 100 százalékos magántulajdonban lévő vállalkozások, amelyeknek az állam adott finanszírozást, ezért ő csodálkozna, ha a stratégiailag fontos közműveknél ne tehetné meg.

 
Nemény András
.Forrás: Facebook
 

Ha viszont az állam 5 százalék üzletrész felé kerül, akkor már tőkeemeléssel el tudja torzítani az üzletviszonyokat úgy, hogy ötven százalékkal már azt csinálhasson, amit akar.

Nemény szerint előbb-utóbb mindenképpen az lesz, hogy az állam átveszi ezeket a cégeket, mert ehhez minden eszköz a kezében van: például a működési engedélyeket is ő adja ki, és ha azt látja, nincs elég pénz a cég működtetéséhez, akkor majd ő kijelöl valakit, és úgy látja el a feladatot. "Egy éven belül ez lesz, de érdemes a közösségnek ellenállni". Főleg, mutatott rá a polgármester, hogy amikor Szombathelyen járt, maga Gulyás Gergely is legitim vitának nevezte, hogy "önkormányzatok vagy állam". Szombathely mindenesetre a maga részéről megvívja ezt a csatát. Szerinte ez nem is arról szól, hogy ellenzéki vagy nem ellenzéki városok, hanem a vita a városokért felelősséget érzők és kevésbé felelősséget érzők között van.

Szombathelyen pénteken rendkívüli közgyűlést tartanak, amelyen arról döntenek majd várhatóan, hogy nem adják oda az államnak az 52 százalékos üzletrészüket, illetve arról, hogy azokat a kistelepüléseket viszont, akik át akarják adni a részüket, nem fogják megakadályozni ebben, mert ha nem is értenek egyet, de az ő döntésük, a többséggel nem korrekt, ha megakadályozzák, mondta a szombathelyi polgármester.