„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Színház a konyhában, sötétkamra a fürdőben

6/03/2021 09:51

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Pelsőczy Réka színész-rendezővel beszélgetett; valamint Török Gabriella nemzetközi protokollszakértőt kérdezte a netikettről.

2021. március 05. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. március 05., péntek 10:00)
90:53
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Az első félórában Pelsőczy Réka arról mesélt, hogy mivel foglalkozik most, hogy se színház, se tanítás nincs. Elmondta, egy igen rossz állapotú kisházat vettek Zebegényben, és most elsősorban ott kertészkedik, söpröget.

Hozzátette, nem állt le teljesen a munkával, jelenleg ugyanis a Lear királyt próbálja Zsámbéki Gábor rendezésében Zoomon. Először elképzelhetetlennek tartotta, hogy valódi próbát tudnának ilyen formában tartani, de aztán arra gondolt, hogy amikor telefonon kell felvenni egy casting videót, akkor sem történik más, minthogy a saját konyhájában eljátszik a színész egy jelenetet. Csak most nem egyedül tesz így. Mindenki a saját nappalijából, konyhájából mondja, játssza el a saját jeleneteit. Pelsőczy Réka hozzátette, nagyon élvezi, hogy láthatja a kollégáit is, hogyan oldják meg ezt a feladatot.

A színművészről az is kiderült a beszélgetésből, hogy fényképezni is szokott. Elmondta, inkább csak hobbi ez, de rajta van a bakancslistáján, hogy egyszer megtanulja a fotózás alapjait. Hozzátette, a fia szintén fotózik, de vele ellentétben analóg gépet használ. Sőt, a fürdőszobájában egy előhívó szobát is berendezett.

Pelsőczy Réka elmondta, most a járvány hatására lelassult az élet, habár alapvetően egyszerre több mindent csinál. Ír, játszik, rendező.

Az is kiderült a beszélgetésből, hogy negyedszerre vették fel a főiskolára, ahova először – megérzése szerint – azért nem került be, mert éppen akkor várta a gyermekét. Elmondta, akkor Fekete Ernőékkel járt volna egy osztályba, de így sem járt rosszul, mivel Zsámbéki Gábor lett az osztályfőnöke.

Pelsőczy Réka
 
Pelsőczy Réka
 

A folytatásban Török Gabriella nemzetközi protokollszakértő beszélt a netikettről. Az interjúban arra helyezték a hangsúlyt, hogy mit kell még megtanulnunk ahhoz, hogy online is udvariasak legyünk. Török Gabriella elmondta, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a jó modorunkról, csak mert nincs meg a személyes kapcsolat. Amint egy Zoom vagy Skype beszélgetésben találjuk magunkat, ösztönösen tegeződni kezdünk például. A szakértő ugyanakkor kitért arra is, hogy az online beszélgetés jellegétől függően engedhetjük be az életünkbe partnerünket. Egy tárgyalás alkalmával, szerinte arra is ügyelnünk kell – azon túl, hogy megfelelő legyen az öltözékünk –, hogy mit mutatunk meg az életterünkből. Érdemes Török Gabriella szerint egy semleges hátteret választani, ahogy az is fontos, hogy legfeljebb egy pohár víz legyen mellettünk, és kerüljük a személyes tárgyak elöl hagyását.  

Török Gabriella
 
Török Gabriella
 

A protokollszakértő arra is kitért, hogy a levelezés mellett a telefonhasználatnak is megvan a maga szabályrendszere, amely a mobilok megjelenésével valamelyest változott, és sokan nincsenek birtokában ennek a tudásnak.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2021. március 5. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes