„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Szilvásy tagadja, hogy 2010 előtt újságírókat figyeltek volna meg

20/07/2021 13:29

| Szerző: Klubrádió

Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány nemzetbiztonsági minisztere reagált Pintér Sándor belügyminiszter kijelentésére, hogy 2010 óta a nemzetbiztonsági szolgálatok nem folytattak illegális megfigyelést. A Reggeli személyben azt mondta, voltak 2010 előtt is megfigyelések, de ellenzékiek, független oknyomozók, ügyvédek ellen nem folytattak megfigyelést a nemzetbiztonsági szolgálatok.

A Reggeli személyben Szilvásy György volt nemzetbiztonsági miniszter beszélt arról, hogyan működik egy lehallgatási eljárás. 

2021. július 20. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. július 20., kedd 09:00): Szilvásy György és Magyar György
49:31
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

2010 előtt ezek a lehallgatások szerinte nemcsak törvényesek voltak, hanem erkölcsi, etikai értelemben is megfelelőek, amit az is bizonyít, hogy miután a Fidesz került kormányra, sok feljelentést tettek, és az ügyészség segítségével a bíróság elé is vitték, de ezek mindegyike alaptalan volt, mondta. "A vádaskodásokat a bíróság cáfolta".

"Ilyen típusú ügyről nem tudok, nem is próbálták bizonyítani, hogy újságírók ellen irányult volna".

A megfigyeléseket a terrorelhárítás, az objektumvédelem, bűncselekmények felderítése érdekében kérték, ezek az engedélyek mindig egyes személyek ellen irányulnak. Sem rendszer szinten, sem egyedi szinten nem találtak törvénytelenséget, mondta Szilvásy.

Kémper - Jogerősen felmentették a volt titkosszolgálati veze
 
Szilvásy György
 
Budapest, 2017. szeptember 25. Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere újságíróknak nyilatkozik az úgynevezett kémügy másodfokú ítélethirdetése után a Fővárosi Ítélőtábla épületének folyosóján 2017. szeptember 25-én. Jogerősen felmentette a kémkedés, illetve bűnpártolás vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntésében Szilvásy Györgyöt, Galambos Lajost, Laborcz Sándort és egy civilt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 
 

Egy lehallgatási engedélyhez a nemzetbiztonsági szolgálatok az igazságügyi miniszterhez fordulhatnak, mivel soha nem felügyelte őket, ami így függetlenséget jelent. Ugyanakkor Szilvásy azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok egyrészt a kormányzat hírigényei alapján dolgoznak, ez azt jelenti, hogy az adott évre a miniszterek összerakják, mit tekintenek elhárítandónak.

Amikor például a miniszterelnök kijelentette, hogy "Soros-hálózat" működése Magyarországon nemzetbiztonsági kockázat, akkor Szilvásy gyanúja szerint ez nem csupán a sajtóban képviselt álláspont volt, hanem az adott időszakban a nemzetbiztonsági szervek számára is iránymutatásul szolgált, hogy mivel kapcsolatban van feladata a szolgálatnak. "Az a gyanú, hogy ilyesmi történhetett néhány éve, és nemcsak verbálisan a sajtóban képviselték ezt az álláspontot, hogy a Soros-hálózat ellenség, hanem a gyakorlatba is átvitték" - mondta. És a szolgálatok dolgozhattak rájuk.

Ez a logika más, mint a 2010 előtti világé, a Fidesz által jól körülhatárolt értékrendszer következménye, mondta. Kormányváltás után van lehetőség, hogy eljárások induljanak, és ha törvénytelenség volt, az kimutatható. De a fideszesek törvényessé tették azt, ami az ő idejükben törvénytelen lett volna, ezért nehéz őket számon kérni. Törvényesíti azokat az eljárásokat, ami korábban elképzelhetetlen lett volna, de ahogy a korrupciónál is, kormányzati irányítással, ez egy jogállamban nem lenne törvényes, de Magyarországon törvényes, mert úgy alakították a törvényeket.

Szilvásy szerint az elmúlt években azt látja, hogyan torzul el az érték, amit 1990 után gondoltak egy demokratikus jogállamról. Azt is mondta, hogy amúgy a szolgálatoknak kell is ilyen modern eszközöket használniuk, mert léteznek valóságos fenyegetések, ami a terrorizmust és bűncselekményeket érinti.