„Klubrádió
Reggeli gyors

Szijjártó az orosz tv-nek: Fake newst terjesztenek Amerikában Orbán Viktorról

29/11/2021 07:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Hova állna Magyarország egy, az orosz és NATO-erők közötti feszültség alkalmával? - kérdezték meg a magyar külügyminisztert az orosz propaganda tévében. Vajon, mit terjesztenek Orbánról Amerikában? Vajon mi lesz a sorsuk az antidemokratikus, autoriter vezetőknek a volt amerikai külügyminiszter szerint? Bitó Lászlóról a New York Times is megemlékezett: Nemzetközi lapszemle.

Félórás interjút adott Szijjártó Péter az orosz állam által támogatott Russia Today TV-nek, amelyben a migrációval és a kerítésépítéssel kapcsolatban kijelentette, Magyarország egy olyan szuverén ország, amely maga dönti el, hogy kikkel akar és kikkel nem akar együtt élni. Az új, most felálló német vezetést határozottan migrációpártinak írta le.

Szijjártó felhozta, hogy a német baloldal és a média folyamatosan bírálja a magyar kormányt, többek között az Oroszországgal való kapcsolatát. Miközben a németek az oroszokkal való közös üzlete az Északi Áramlat 2. A nagyhatalmak megengedhetik maguknak, hogy mást mondjanak, mint amit cselekszenek, míg Magyarország mindig úgy tesz, ahogy azt mondja is.

Szijjártó Péter Moszkvában
 
Szergej Lavrov és Szijjártó Péter
 
Moszkva, 2020. március 18. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatója Moszkvában 2020. március 18-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Fotó: Borsos Mátyás
 

 

Bírálják a nagyhatalmak Kínát és Oroszországot, miközben nagy üzleteket kötnek velük, igazi képmutatás ez a részükről – kifogásolta Szijjártó, aki szerint az Unió is hasonlóképpen viselkedik, éppen ezért fogja Magyarország a saját érdekeit megvédeni.

Arra a kérdésre, bántja-e, hogy Magyarországot Biden nem hívta meg a decemberi demokrácia csúcsra, a tárcavezető úgy felelt: 1000 éves államiságunk és történelmünk elég alapot ad ahhoz, hogy ne legyen szükség mások véleményére, amikor a magyar demokráciát értékelik. "Nincs szükségünk mások véleményére, mi büszkék vagyunk a saját demokráciánkra. Mi mindig a szabadságunkért harcoltunk az elmúlt 1000 évben. Ne kezeljenek minket úgy, mint egy negyedikes gimnazistát" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy Biden még a kampányban a totalitárius rendszerek közé sorolta az Orbán-vezette rendszert, Szijjártó úgy reagált, ennek a megállapításnak semmi köze a valósághoz. Érthetetlen a számára, hogy miért bírálják a magyar keresztény alaptörvényt, és az is, hogy miért nincs meg az egymás iránti kölcsönös tisztelet. Miközben szerinte "mi mindenkit tisztelünk".

Rengeteg fake newst terjesztenek Amerikában Magyarországról és Orbán Viktorról, aki személyesen harcolt az ország szabadságáért – így Szijjártó. A magyar beoltottságról felsőfokban nyilatkozott, és hozzátette a riporter megjegyzésére, hogy a Szputnyik V kérdése mind a mai napig politikai és ideológiai ügy, amire szavakat sem talál, hogy minősítse. Pedig hát, amikor az uniós kollégákkal négyszemközt vagy zárt ajtók mögött beszélt, akkor ők is elismerték az orosz tudomány kimagasló teljesítményeit. Bezzeg a nyilvánosság előtt mást mondanak, jegyezte meg a magyar külügyminiszter.

Szerinte az uniós vakcinák előtt érkező kínai és orosz oltóanyagoknak köszönhető a gyors és magasarányú beoltottság illetve, hogy nyomában a magyar gazdaság mindenkinél hamarabb talpra áll. Egyébként pedig az orosz vakcinát személy szerint azért választotta, mert gyerekkorában is azzal volt beoltva és azóta is él és virul.

Az orosz és NATO-erők közti határmenti feszültség kapcsán a riporter megkérdezte, hogy döntenie kellene Magyarországnak, akkor Oroszország mellé áll-e, ha számításba veszi a nemzeti érdekeket? Az, hogy mi a NATO tagja vagyunk, semmi áron nem vonható kétségbe. És mi mindig a legjobb tudásunk szerint fogunk cselekedni, hogy elkerüljük a NATO-n belüli vagy a NATO és Oroszország közti konfliktus – fogalmazott Szijjártó.

A demokrácia 2006-ban kezdődő hanyatlása a vége felé közelít - prognosztizálja Madeleine K. Albright volt amerikai külügyminiszter a Foreign Affairs évvégi számában. A már sztereotípiává vált toposzokat hozza fel ő is, amikor az autoriter vezetők közé sorolja Orbán Viktort, akinek a fejére olvassa, hogy a pandémiát felhasználta hatalma további kiterjesztésére, és rendeleti kormányzást vezetett be. A magyar kormányfőt a vesztes (lásd Netanjahu) illetve vesztüket érző vezetők közé sorolja, kiegészítve a sort Marine Le Pennel. Trump bukása jelentősen meggyengítette az autoriter vezetőket és rendszerüket, amivel lendületet vesz a demokratikus folyamatok újjáépítése.

Elmenekült a kommunisták vezette Magyarországról, hogy az Egyesült Államokban felfedezze a zöldhályog ellenszerét, amivel milliókat mentett meg a vakságtól, majd íróvá lett, végül az Orbán-vezette autoriter rendszere ellen küzdött a saját hazájában – méltatja a New York Times a 87 éves korában elhunyt Bitó Lászlót, aki nagy összegeket szánt vagyonából a magyar művészetre, a magyar közegészségügyre és a sajtószabadság megteremtésére , többek között a frekvenciájától megfosztott Klubrádió megmentésére is.

A New York Times ír arról is, hogy budai lakása írók, művészek, zenészek, fiatalok és idősek találkozóhelye lett. 10 regényt és legalább annyi esszékötetet írt. Hogy miért hagyta ott a tudományt, cserélte le az írásra? Mert tenni akart nemcsak a fizikai vakság, de a lelki vakság ellen is. Andre Goodfriend Budapesten szolgálatot teljesítő volt amerikai elsőbeosztott is nyilatkozott róla a New York Timesban.