„Támogassa
Reggeli gyors

Szenes Zoltán: Az amerikaiak nem lépik át a láthatatlan vörös vonalat

27/07/2022 12:32

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hosszú háború várható, az előrenyomulás és a visszatámadás is elakadt. Ki bírja tovább lőszerrel? Mire figyel Amerika, amikor fegyvereket ad az ukránoknak, és milyen baljós helyzetet jeleznek Lavrov orosz külügyminiszter legutóbbi nyilatkozatai? Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, volt vezérkari főnök a Reggeli gyorsban elemezte az orosz-ukrán-háborút a kitörése után 154 nappal.

2022. július 27. Reggeli gyors - részlet 2022.07.27. Szenes Zoltán
11:46
00:00

Hosszú háború várható, jósolta a Reggeli gyorsban Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, volt vezérkari főnök, aki szerint ez például azoknak az új sorozatvetőknek köszönhető, amiket az ukránok kaptak az amerikaiaktól, és amikkel érzékeny csapásokat tudnak mérni az oroszokra. Ez egy aszimmetrikus a háború. Az oroszoknak komoly erőforrásaik vannak, korlátozott élő erővel, de minden tekintetben fölényük van, mondta a volt vezérkari főnök.

Szenes tábornok szerint a háború gyors lezárásához az ukránoknak komoly ellentámadást kellene indítaniuk, és bár Herszon irányába elindult egy támadóhadművelet, de ezek csak taktikai szintűek, mindössze 10-12 kilométert haladtak előre, az oroszok pedig közben ott teljes védelmet alakítottak ki. "Nem úgy tűnik, hogy az ellentámadás sikeres lenne" - mondta.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Harkiv, 2022. július 24. Ukrán katona aknavető mellett, egy Harkiv térségében húzódó frontszakaszon 2022. július 23-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Fotó: Jevhen Maloletka
 

 

Az orosz támadóharcot is elemezte Szenes Zoltán, aki szerint Donyeck megyének kevesebb, mint a fele ukrán kézben van, és bár az oroszok miután bevették Herszon megyét sokáig arról beszéltek, hogy , hogy újra indítják a támadásokat, de "alacsony előrenyomulás van, csak tüzérségi csapások vannak". "Ez egy anyagháború: ki bírja tovább lőszerrel, kinek mennyi erőforrása van" - állapította meg.

Az esetleges béketárgyalásokkal, tűzszünettel kapcsolatban Szenes Zoltán szerint az ukrán vezetés nagy dilemmában van, hiszen hősiesen harcolnak, rengeteg veszteségük van, de ha megállapodásra törekednének, akkor ezek az veszteségek értelmüket veszítenék. De amúgy nincsenek  tárgyalási kezdeményezések. Utoljára márciusban, Isztambulban beszéltek egymással a felek, az amerikai-orosz-tárgyalások pedig még hamarabb, februárban befejeződtek: nem lehet látni, hogy bárki is tűzszünetre törekedne.

Szenes Zoltán tábornok szerint a feleknek még három hónapjuk van arra, hogy "relatíve jó időjárásban tudjanak harcolni". Az oroszok el akarják foglalni Donyeck megyét, az ukránok pedig legalább a Krímig ki akarnak jutni. Most járunk a háború 154. napján "és sajnos folytatódik" - mondta.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Jahidne, 2022. július 25. Orosz rakétatámadásban megsérült épület romjait takarítják el önkéntesek, miközben egy lemezlovas zenével szórakoztatja őket az észak-ukrajnai Csernihivi területen fekvő Jahidne faluban 2022. július 24-én. A néhány hónappal korábban orosz megszállás alá kerülő faluban az egyik lebombázott épületben rendezett technobuli több mint kétszáz fiatalt hozott össze az újjáépítés egy új formájának kipróbálására. MTI/AP/Roman Hricina
Fotó: Roman Hricina
 

 

További kedvezőtlen fejlemények, hogy az utóbbi napokban az oroszok, köztük Lavrov külügyminiszter újra elfogadhatatlannak minősítette az ukrán "rezsimet". A háború hármas céljából az egyik az oroszok szerint Zelenszkij és kormányának fasiszta mivolta volt, de miután nem sikerült a villámháború, az oroszok elfogadták, tárgyaltak vele, emlékeztetett a volt vezérkari főnök, aki szerint most megint nem akarnak vele tárgyalni, és Kijev és Zelenszkij-ellenes nyilatkozatokat tesznek. Ebből következik, hogy a háború korlátozott célja, hogy ha Donyecket beveszik, megállnak, az megkérdőjeleződik, mondta. 

Arról is beszélt, hogy bár rendszeresek a rakétacsapások az orosz területeken is Harkiv fölött, de az amerikaiak nem adnak nekik oda bármilyen rakétát, mert "vannak láthatatlan vörös vonalak, és bizonyos határokat már nem lépnek át, hogy ne eszkalálódjon a háború" - mondta Szenes Zoltán.