„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szanyi az MSZP után fiatal társaiban bízik

8/01/2020 14:45

| Szerző: Klubrádió

Új emberekkel szervezkedik, az MSZP helyett ma már a görögdinnye mozgalmakban és a baloldali reneszánszban hisz, de pártot nem szándékozik alapítani – mondta Szanyi Tibor, aki január elején hagyta ott a szocialistákat.

2020. január 06. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Szanyi Tibor (20.01.06.)
14:44
00:00

Húsz évig volt az MSZP tagja, de két napja, január 6-án kilépett a pártból Szanyi Tibor, volt országgyűlési és európai parlamenti képviselő. Döntésének indokairól a Klubrádióban Bolgár György riporternek beszélt.

Mint mondta, 2006 ősze óta kitartóan küzdött azért, hogy a párt forduljon balra, mert arra hivatott, szocialista névvel nem lehet vegyes politikát csinálni, gyakorlatilag kritika nélkül kiszolgálni a kapitalizmus intézményeit, minimum rendszerkritika kellett volna. Ezekkel a törekvéseivel azonban nagyon kevésre jutott, bár többször nekifutott, és az MSZP elnöki posztjára is pályázott.

Közben elkezdődött egy új évtized, ami lehet, hogy az utolsó, amikor az emberiség tenni tud valamit a környezetszennyezés miatt előállt klímaváltozás ellen – Magyarországon is, mert a természetkárosodás hazánkat is erősen érinti. De az elkövetkező évtized nemcsak ezért kritikus, hanem a nyugdíjhelyzet miatt is, miután lényegében megszűnt a járandósághoz való jog, és ma már inkább csak szociális ellátásról beszélhetünk. Ugyanígy probléma van a gyerekek, a nők, a fogyasztók vagy a tanulók jogaival is.

 
 Szanyi Tibor, MSZP
Facebook
 

Mindezen problémák kezeléséhez markáns baloldali politizálásra van szükség, amire rímel, hogy a fiatalok körében baloldali reneszánsz tapasztalható, gombamód jönnek létre az ilyen műhelyek és színvonalas weblapok, többek közt a Munkások Újságja, az Új Egyenlőség és a Mérce. Ő is kapcsolatban van fiatal baloldali értelmiségiekkel, akik nagyon szívesen veszik az együttműködését. Velük a tavaly szeptemberben alapított Igen nevű mozgalmában találkozott, élvezik, örülnek a platformok szerveződésének, de pártot nem akarnak alapítani, ez a dimenzió egyáltalán nem érinti meg őket – tette hozzá.

Szanyi Tibor arról is beszélt, szerinte a környezetvédelem és a szolidaritás jegyében a jövőben a vörös és zöld mozgalmak a mostaninál sokkal jobban össze fognak érni. Az ő Igen mozgalmát is csúfolták azzal, hogy kívül zöld, belül vörös, amit elfogad, és jónak tartja az ilyen görögdinnye megoldást. Lelkileg valóban igaz, hogy az Igen és más hasonló mozgalmak vörös színűek, mint ahogy az is tény, hogy a legtöbb feladat a zöld problémák kapcsán adódik.

Riporteri kérdésre hozzátette, ettől még nem lesz civil baloldali mozgalmár vagy gerilla, arról van szó, hogy több, hasonló célkitűzésű mozgalom keresi a közös megoldásokat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Szanyi Tiborral
2020. 01.06., hétfő 17.15
riporter: Bolgár György