„Klubrádió
Reggeli gyors

Számháború a déli határon

31/01/2020 13:45

| Szerző: Klubrádió

Megkettőzték a határon szolgálatot teljesítő katonák számát - jelentette be a miniszterelnök. Ha igaz, akkor 50 helyett 100-an vannak a kerítésnél.

2020. január 31. Reggeli gyors - részlet 20.01.31. 06:00 Bolgár György
08:08
00:00

Vitézül védjük a déli határt, ezzel az osztrákokat, a németeket a migránsoktól. Erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A keddi, röszkei incidens kapcsán az is szóba került, hogy megduplázták a határon szolgáló katonák számát. Ez lehet, hogy így is van, de mint korábban elkottyantotta valaki, ez azt jelenti, hogy nem ötvenen, hanem százan vannak. Bolgár György arra is felfigyelt, hogy egy korábbi közlés szerint 2015 óta 20.000 magyar katonát vezényeltek a déli határra. Körülbelül ennyi a hadsereg létszáma, tehát a dolog úgy képzelhető el, hogy mindenki járt ott pár napra.

Az mindenképpen furcsa, hogy a képek tanúsága szerint Röszkénél nem katonák, nem rendőrök, hanem fegyveres biztonsági őrök intézkedtek.

A számok akkor sem akarnak stimmelni, ha az érkező menekülők létszámáról hallunk. Szentkirályi Alexandra szóvivő szerint 100.000 migráns tartózkodik a Balkánon. Megbízható adatok szerint Boszniában 8,5 ezren, Szerbiában 3,5 ezren vannak. A számuk már tavaly is csökkent a korábbiakhoz képest.

A régebben használt Horvátország-Szlovénia útvonal helyett, most egyébként Szerbia és Magyarország felé jönnek. Arra, amerre egy milliárdos szuperkerítés állja az útjukat, és a kormánypropaganda szerint rengeteg katona, rendőr. Elég furcsa döntésnek tűnik. (A kormányzat szerint 2015 óta több mint 400 milliárd forintot költöttek a határvédelemre.)

Azt valószínűleg senki sem vitatja, hogy a migráció komoly problémát okoz Európában, ám a megoldás biztosan nem a gyűlöletpolitika. Egy adalék: Szerbia most között megállapodást Görögországgal, hogy száz kísérő nélküli gyermeket vesznek át és helyeznek el abban a Szerbiában, amely nem is tagja az Európai Uniónak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva érheti el. Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely.

Reggeli gyors
2020.01.31. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert