„Klubrádió
Hetes Stúdió

Szálka hal nélkül, szörp meg szódával

18/09/2021 10:50

| Szerző: Herskovits Eszter/Klubrádió

Előválasztás magyar módra, Budapest Szabad Város, a Dunakanyar egyenesbe kerül(het) - A Hetes Stúdió eheti érdekességei, és természetesen a műsorvezető Szénási Sándor újságíró kollégáival ma is megvitatta az elmúlt pár nap legfontosabb eseményeit.  

2021. szeptember 18. Hetes Stúdió (2021. szeptember 18., szombat 16:05)
108:40
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter
Noha az előválasztás technikáit vitathatatlanul jó ötlet volt használni, sokak szerint az eredeti amerikai gyakorlatnak csak egy vérszegény változata bukkant fel nálunk. Amerikában ugyanis az első pillanattól kezdve vérre mennek a dolgok. El kéne még tanulni valamit?

 

Az ellenzéki oldalon több párt sokáig habozott ideológiailag defíniálni önmagát, részint mert féltek lejáratott jelzőket használni, lásd liberális, részint meg attól tartottak, hogy a meghatározások gyengítik az összefogást, elriasztják a szavazókat. Érdek és ideológia konferencia.

előválasztás

Ha elapadnak a források, akkor a korrupció megfékezéséből lehet újak után kutatni - adta meg a beválni látszó receptet Pozsony főpolgámestere, aki szintén részt vett a Budapest Fórumon, ahol újabb 20 polgármester csatlakozott a Szabad Városok Egyezményéhez. Beszéltünk a szervezővel és egy amerikai aktivistával aki, a Black Voters Matter mozgalmat irányítja, s aki ugyancsak aggódik amiatt, milyen  demokrácia-képet fest ma magáról az Egyesült Államok. Csernyánszky Judit összeállítása.

A Dunakanyar lakói hullámvasútban élnek: az egykori  Bős-nagymarosi vízlépcső története óta időről időre felröppen, hogy valahol valami készül. Tavaly nyáron úgy tűnt, hogy sikerült megakadályozni a Pilismarótra tervezett kavicsbánya megnyitását, idén újra előkerült a terv. Kisorosziban pedig a szigetcsúcs lebetonozásának veszélye borzolta a kedélyeket. Egyelőre mindkét ügyben hátráltak a döntéshozók, civil szervezetek pedig úgy döntöttek, hogy közösen lépnek fel a Dunakanyar és Pilis védelmében. Szakemberek bevonására már csak azért is nagy szükség van, mert a 2010-es kormányalakításkor az Orbán-kabinet egyik első dolga volt megszüntetni a környezetvédelmi tárcát. Az ügy hátterét Józsa Márta foglalta össze.

Dunai strandok
Kisoroszi szigetcsúcs 
MTI/Mohai Balázs
 
 

Megbeszéltük a hét eseményeit Babos Attilával, a Szabad Pécs újságírójával és a Klubrádió munkatársaival, Korpás Krisztinával és Bolgár Györggyel

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2021. szeptember 18. szombat 15:00
Műsorvezető Szénási Sándor
Szerkesztő: Herskovits Eszter