„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakadhat az Európai Néppárt

15/04/2019 07:14

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A budapesti Élet menete a legnagyobb Európában. Gyengül az EPP. Magyarul is megtanulna az ukrán elnök. Így barátkozik Kína. Nemzetközi lapszemle.

2019. április 15. Reggeli gyors - részlet 19.04.15. Lapszemle
05:15
00:00

Vezető hírré lépett elő az Élet menete a nemzetközi sajtóban. A BBC szerint is Európa legnagyobb, az antiszemitizmus ellen küzdők menete a budapesti, ami a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléket állítva rendez meg jópár éve az erre a célra létrejött alapítvány. Skóciából érkeztek az idei díszvendégek, mert a 75. évfordulón a skót presbiteriánus Jane Heiningre emlékeztek, akinek életútjáról a múlt héten rádiónk már beszámolt. A II. világháború végén magyar zsidó gyerekeket juttatott ki Angliába a skót misszió legalább 10 évet Magyarországon élt tagja, és keresztény létére Auschwitzban kellett meghalnia azért, mert zsidó életeket mentett.

Szakadhat az Európai Néppárt

Vajon a nacionalizmus forradalmát hozza az idei uniós választás? –a Neue Zurich Zeitung úgy látja, hogy egyrészt a Brexit körüli káosz, ami egyébként egyre inkább az újabb népszavazás irányába tendál – elvette a 27 tagállam kedvét a kilépéstől. Másrészt viszont az is biztosnak látszik, hogy veszít támogatottságából az Európai Néppárt. Még 1999-ben a szavazatok kétharmadát tudhatta maga mögött, 2014-re ezek száma megfeleződött, most pedig már többségben sem lesz – így a svájci lap elemzése. Sőt a brüsszeli kávézókban arról is hallani, hogy az EPP maga is kettészakad még addig. Az is világos, hogy Orbánnal már nem akarnak különösebben foglalkozni májusig, utána azonban elképzelhető, hogy Orbán kilép és összeáll az euroszkeptikusokkal. A jelen felmérései szerint ez a tábor 35%-os támogatottságra számíthat. Noha, ne tévesszük szem elől, hogy se a lengyel Jog és az Igazságosság pártja, se Orbán Viktor pártja egyelőre nem kötelezte el magát a Salvini vezette nacionalistáknak. Az összhang is egyelőre kérdéses köztük, amire csak egy példa: az osztrák Szabadságpárt a családtámogatást meg akarja vonni a bevándorlók gyerekeitől, ezt viszont nem tűri a Fidesz. Egy már ma is biztosnak látszik, többségben lesznek az Európa-pártiak.

 

Magyarul tanulna az ukrán elnök - zajlik a kampány

Petro Porosenko ukrán elnök kész akár magyarul is megtanulni, ha erre szükség lenne – ezt mondta az Olimpiai Stadionban zajlott elnökjelölti vitán, amelyre azonban az ellenfele, a humorista Zelenszkij nem is ment el – adja hírül a 112UA ukrán blogportál. Elmondta, Odessza azon részén született, ahol a bolgár kisebbségek élnek, így megtanult bolgárul is, az egyetemen pedig lengyelül, és az orosz mellett angolul is beszél. 2023-ra ígérte a nyelvtörvény bevezetését és külön kiemelte, a magyar gyerekek érdeke is, hogyha Ukrajnában akarnak dolgozni, akkor ukránul is tudniuk kell. Nem mellesleg hozzátette, szinte biztos abban, hogy Magyarország végül támogatni fogja Ukrajna uniós tagságát.

Szintén ez a portál, illetve a Munkachevo.net arról számol be, hogy a nyíregyházi bíróságon 12 ukrán állampolgárt ítéltek 2-10 év felfüggesztett szabadságvesztésre, mert magyar állampolgársághoz szükséges iratokat hamisítottak, kettő közülük súlyosabb büntetést kapott, mert egyszerre használta a magyar és az ukrán útlevelét. Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot. További 39 személyt hasonló okokból pénzbírsággal sújtottak.

 
Kínai-magyar miniszterelnöki találkozó
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

Egy Kína, de nem egy Európa

Dubrovnyikban találkozott a kínai miniszterelnök Orbán Viktorral, ahol egyrészt a két ország 70 éves múltra visszatekintő kapcsolatát méltatták, illetve a kínai kormányfő úgy fogalmazott, hogy politikai egyetértés és a kölcsönös bizalom alapján fogják építeni a két ország jövőjét is – számol be az angol nyelvű kínai állami hírügynökség, az ecns.cn portál. A kelet-európai országok és Kína között szervezett gazdasági fórumon elmondta azt is, hogy Kína továbbra is támogatja a Belgrád-Budapest vasútvonal építését, és befogadója a kiváló minőségi magyar mezőgazdasági termékeknek, és nyilvános közbeszerzési eljárásokon való részvételre biztatta a kínai befektetőket.

A New York Times a konferencia kapcsán sorra veszi azokat a kelet-európai országokat, amelyek nyitnak Kína felé – az elsők között volt 2010-ben Orbán Viktor volt annak reményében, hogyha Brüsszel nem ad pénzt, akkor Kínából jöhet a cashflow. Ezek az országok rendre euroszkeptikusak. Az elemzés megjegyzi azt is, hogy míg a kínai kormányfő politikáját, az „egy Kína” elvét elfogadják az európai partnerországok, addig Kína nem ismeri el az „egy/egységes Európa” politikát és az egységes uniós piacot.

A CEU-t elüldözik, jöhet helyette az iráni felsőoktatás

Az iráni és magyar egyetemek együttműködéséről fognak tárgyalni az iráni és magyar rektorok iráni konferenciáján a Yazd Egyetemen április végén, amelyen a külügyminisztérium is képviselteti magát – tudjuk meg a MENAFN-ből, a közel-keleti pénzügyi folyóiratból.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flicr.com.