„Klubrádió
Esti gyors

„Száguld” a lakáslottó

29/03/2019 13:00

| Szerző: Klubrádió

Három év alatt már meg is alakult egy közösség, a hatalmas száguldás során hatan jutottak lakáshoz.

2019. március 28. Esti gyors - részlet 19.03.28. B. Varga Judit
05:12
00:00

Hatalmas sikernek próbálják bemutatni a Rogán Antal-féle Nemzeti Otthonteremtési Közösségek (NOK) ötletét, ami egy speciális fogyasztói csoport. Az igazság az, hogy eddig 1 ilyen közösség alakult, 49 embert sorsoltak ki, de csak 6-an kaptak lakást. A szerződéses állomány 6 milliárd forint. Ez pedig azt jelenti, hogy olyanok szálltak be ebbe a közösségbe, akiknek bőven megvan a pénzük az ingatlanvásárlásra és semmi szükségük nincs állami támogatásra.

B. Varga Judit, az Azénpénzem.hu főszerkesztője szerint egyértelmű a helyzet, a lakáslottó biznisz miatt kellett „kinyírni” a lakástakarékokat, amelyek sokkal igazságosabban működtek és népszerűek voltak. Az az indok nem igaz, hogy a lakástakarék túl drága volt, ott évi 72 ezer forintot kaphatott valaki, itt 300-ezret.

A lakáslottó működése rendkívül igazságtalan. Először is van egy licitálás. Akinek amúgy is megvan a pénze a lakásra, de az állami támogatáshoz is hozzá akar jutni, az felajánlja a teljes összeget. Ha többen vannak ilyenek, akkor jön a sorsolás közöttük. Vagyis: akinek nincs a zsebében a teljes összeg, az mindig hátrányban lesz, akár 180 hónapot is várhat, miközben finanszírozza a nála gazdagabbak lakáshoz jutását.

Gergely Zsófia interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.